marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Premieră la Arad: se vor putea monitoriza digital, în timp real, toate secțiile spitalelor

    Directorul DSP Arad, Horea Timiș, a declarat că peste trei săptămâni județul Arad va avea, pentru prima oară, toate bazele de date din spitalele interconectate, iar administratorii, cât și șefii de secții vor putea monitoriza, în timp real, tot ce „mișcă” în spitale, pentru o mai bună coordonare a actului medical. De asemenea, acesta a spus că un prim pas de coordonare digitală a fost făcut în timpul pandemiei, când autoritățile arădene, alături de medici, au putut afla prin intermediul unei aplicații pe telefon procentul de ocupare al paturilor de spital.

    Aplicația de monitorizare a paturilor de spital

    Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a implementat o aplicație de monitorizare, La Arad și Brașov, care să vină în sprijinul managementului secțiilor în care erau internați bolnavii de Covid-19.

    „A apărut o situație atunci în tensiunea cu managementul cazurilor Covid. Era vorba de paturile libere. Se ocupau la Grădiște, la Municipal, la Județean… nu mai știai ce decizii să iei. ANMCS împreună cu noi au creat un proiect pilot în care a fost doar Brașovul și Aradul. Deci doar două județe au beneficiat”, a declarat Horea Timiș.

    Acesta a spus că aplicația a ușurat mult coordonarea situației în spital, că medicii și administrația spitalelor nu mai trebuiau să țină mereu legătura telefonic, ci puteau vedea în timp real, în fiecare zi câte paturi au fost libere.

    „Dacă dau pe el (pe telefon, n.red.), văd toată evoluția de paturi, dacă sunt libere sau nu și se pot face niște analize statistice, câte paturi sunt de femei, câte de bărbați și așa poți să gestionezi foarte bine situația în criză. Acum nu mai e cazul, dar a prins bine și noi acum implementăm și în Caraș, discutăm cu Timișul, cu Hunedoara, cu cei care sunt în aria noastră de expertiză. A fost o aplicație făcută de ANMCS, care e în subordinea Guvernului, și testată la noi, iar noi suntem cei care ducem mai departe…”, a adăugat Horea Timiș.

    Directorul DSP a dorit să sublinieze pe această cale importanța pe care o are informatizarea sistemului sanitar, fiind de părere că atâta timp cât aceasta lipsește, nu va fi niciodată o evoluție notabilă, chiar dacă se tot investesc bani în personal și echipamente medicale.

    La noi asta este problema: luăm decizii instinctive, dar nu luăm decizii pe date

    În trei săptămâni, reprezentanții Ministerului Sănătății vor veni la Arad pentru a vedea bazele de date de la DSP care, pentru prima dată, vor fi unite cu bazele de date a tuturor spitalelor din zona de vest a țării. De asemenea, se pregătește un centru de supraveghere, ca acela de la Poliția Locală, în care conducerea spitalelor va putea urmării pe mai multe ecrane situația de pe secții.

    „Va fi primul exemplu din țară de regiune cu centralizare a bazelor de date din spitale, în care, printr-un click, vom vedea ce se întâmplă la Arad, pe secția cutare, la ora cutare și se pot trage concluzii de management sanitar, căci la noi asta este problema: luăm decizii instinctive, dar nu luăm decizii pe date. Și toți acești pași pe care îi luăm acum au în spate o analiză pe date care trebuie să fie cuantificabilă și măsurabilă. Ca să faci îmbunătățirea calității, trebuie să știi de la ce număr pleci și unde vrei să ajungi. Dacă tu nu știi unde ești, nu știi nici unde vrei să ajungi. Sistemul de sănătate suferă de lipsa de date. Ce facem noi este să aducem datele și să încercăm să le interpretăm, încât și dumneavoastră, reprezentanții mass media, să aveți cifre. Știți problema cu raportările, în care niciodată nu au fost clare cifrele, toată lumea ne-am sunat… Cifrele sunt cele care măsoară performanța”, a spus directorul DSP Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.