Premieră: primul curs organizat în România pentru viitorii experți arboriști a venit cu un arbore de lalea în Parcul Micălaca 300





Sunt și lucruri pozitive care se întâmplă în premieră la Arad şi care merită menţionate nu doar în treacăt, aşa cum sunt cursurile ce au loc în aceste zile în oraş şi care vor forma viitorii experţi în ale copacilor. Aici şi acum are loc primul curs de calificare pentru arborişti, organizat în România de Asociația Arboriștilor. E vorba de prima certificare „European Tree Worker” din România, la care s-au înscris opt cursanţi şi la care am fost invitaţi să participăm pentru câteva ore.
A fost nevoie de patru ani de pregătire şi muncă pentru ca Asociația Arboriștilor să poată introduce România în circuitul țărilor care organizează astfel cursuri de certificare. Dar momentul a sosit.
Instructorul primului curs e arădean, autorul acestei reușite și singurul instructor arborist din România, Cosmin Truţa, iar primele urme pe care le lasă în Arad cursul e un arbore de lalea plantat marţi în Parcul Micălaca 300, exact în zona care nu are arbori.
Asociaţia Arboriştilor din România a cerut Primăriei Arad dreptul de a planta, undeva pe spaţiul public, un arbore valoros, indicând ca unul dintre locurile preferate Parcul Micălaca 300, iar instituţia a dat avizul pentru acesta, marcând zona în care reţelele de irigaţii de aici nu ar fi afectate.
(Chingile supterane cu care a fost ancorat arborele de lalea)
Metodă folosită în premieră la plantarea arborelui de lalea
Pentru plantarea arborelui înalt de 5 metri a fost nevoie de săparea unei gropi de peste un metru adâncime, aşa că marţi, încă de la primele orele ale zilei, cursanții European Tree Worker România s-au apucat de pregătit locul viitorului copac. Metoda folosită pentru plantarea arborelui de lalea în Parcul Micălaca 300 este una care, spun specialiștii, e posibil să nu mai fi fost folosită niciodată în ţară: ancorarea subterană a copacului (așa cum se poate vedea în fotografia de mai sus).
Chingile subterane, care au impus și săparea unei gropi adânci vor lăsa, spun arboriştii, ca trunchiul să se dezvolte singur.
După câteva ore de muncă şi explicaţii, cei opt cursanţi, patru din Moldova, unul din Arad, unul de la Macea, unul din Sfântu Gheorghe şi unul din Timişoara, şi-au finalizat opera în parc.
(Lecţia din Parcul Micălaca 300 pentru cursanţii European Tree Worker, de la Arad)
150 de litri de apă pentru tânărul copac
Dar povestea arborelui de lalea din Micălaca 300 nu se încheie aici. Asociaţia Arboriştilor, cea care a achiziţionat copacul, şi-a asumat misiunea să aibă grijă de acesta, până când arborele „prinde cheag”. Misiunea nu pare însă una simplă, în condiţiile în care e nevoie de udarea serioasă a acestuia, o dată la două zile. Undeva la 150 de litri de apă are nevoie noul arbore ca să crească, dar după ce va prinde rădăcini serioase acesta va face umbră în parc şi peste 150 de ani. Aşa că efortul merită, spun arboriştii.
Cel mai cunoscut arbore de lalea din Arad poate fi văzut pe mai departe în Parcul Copiilor, în apropiere muzeului, iar alţi doi arbori de lalea fac umbră serioasă pe mal, în porțiunea cuprinsă între Baza Sportivă Constructorul și Maranata.
(Zona verde, umbrită şi îngrijită a Parcului Micălaca 300)
Curăţenie, copacii morți și o zonă fără arbori în Parcul Micălaca 300
Parcul Micălaca 300 este unul pe care cei de la Asociaţia Arboriștilor din România și cei de la Fish Royal Glass îl cunosc destul de bine, în condițiile în care în urmă cu nicio lună au evaluat toți copacii de aici. Un număr de 5-6 copaci au fost propuși pentru extragere de aici și au fost astfel toaletați încât să nu mai amenințe cu prăbușirea până la eliminarea lor din peisaj. Alți copaci au suferit și ei din diverse pricini, despre care am scris în trecut în materialele noastre, și e posibil să nu mai stea în picioare decât câţiva ani.
În săptămânile ce au trecut, arboriştii au îndepărtat crengile uscate ale copacilor de aici şi au pus la rădăcina arborilor tineri o tocătură din crengi şi frunze, pentru protecţia lor.
(Cioturile copacilor care nu au supravieţuit în parc)
Accesul în parc și speranțele
Marți, de dimineaţă, puteai remarca și cioturile copacilor morți, rămase încă în picioare (vezi poza de mai sus), și tocătura de la baza celor tineri, ba chiar și curățenia din parc. E unul dintre puținele parcuri bine îngrijite, de care te poți bucura cum se cuvine în aceste zile de toamnă însorită.
Cu excepția zonei în care a fost amplasat marți arborele de lalea, o zonă unde iarba nu pare să fi supravieţuit verii, şi a părţii din vecinătatea Mureşului, lăsată sălbatică, dar parcă şi abandonată, în celelalte zone ale parcului iarba a înverzit, umbra copacilor te fereşte de soare și ai şansa de relaxare departe de tumultul zonelor aglomerate.
Recomandarea e însă să fiți cu băgare de seamă dacă alegeți să veniți cu mașină aici și să o lăsați în parcarea special amenajată. Drumul de pe mal până la parcare a fost uitat de la modernizare, la momentul la care a fost realizat proiectul de reconversie de aici, așa că e plin de cratere. Viteza maximă de deplasare pentru siguranța vehiculelor dvs. ar fi undeva la 5 km/oră.
Dacă ai trecut însă acest hop, te poți bucura de spațiul verde așa cum a fost el gândit de Primărie şi de curăţenia asigurată de cei care întreţin această zonă şi parcă poţi să speri că planurile municipalităţii nu se opresc aici când vine vorba de Parcul Micălaca 300.
(Cursanţii, aici sub supravegherea lui Cosmin Truţa, vor susţine examenul în octombrie)
Examen pentru experţii arborişti, cu examinatori de peste hotare
Întorcându-ne la premiera consemnată în aceste zile în Arad, ar mai trebui amintit faptul că cursurile organizate pentru certificarea European Tree Worker nu par chiar floare la ureche. Cei opt cursanți vor susține examenul pe 2 octombrie, după seria de lecții teoretice și practice din aceste zile, iar examinatorii nu vor fi doar români. În fapt, alături de instructorul Cosmin Truţa, vor veni să-i evalueze pe cursanţi trei instructori din Germania şi unul din Austria. Se spune că, în general, după astfel de cursuri primesc atestatul doar jumătate dintre participanţi.
Cursanții participă în aceste zile la mai multe workshopuri, cu ţintă pe tehnici de tăiere, de îmbunătățire a solului, evaluarea arborelui, întreținerea arborelui mic, intervenția la înălțime, cu platforma, tehnici de salvare a persoanei în caz de urgență.
În România, în momentul de faţă, există doar patru experţi „European Tree Workers”, printre care şi Cosmin Truţa. Câţiva dintre cursanţii de acum vor completa această listă încă săracă în experţi. Arădenii de la Asociaţia Arboriştilor din România, singurii care pot organiza în ţară astfel de cursuri, speră că numărul lor va creşte încet.
Absolvenţii cursului vor primi o diplomă recunoscută la nivel european de către European Arboricultural Council. Certificatul de arborist este atestatul care indică că sunt specialiști în a evalua, toaleta, trata, salva arborii. Cerificarea trebuie reînnoită, însă, o dată la 3 ani.
„E nevoie de cât mai mulţi experţi în acest domeniu”, a punctat marţi, lângă arborele de lalea, cursantul Valentin Latti, membru al Asociației Arboriștilor din România, cel care a făcut evaluarea arborilor din parcurile arădene şi cel care, împreună cu artizanul premierei de astăzi, Cosmin Truța, au salvat doi arbori seculari pe care executivul îi vedea la pământ, în Parcul Eminescu și Parcul Copiilor, poveste despre care puteți citi mai jos:
Ar mai fi de menționat că nici din punct de vedere financiar nu e ușor să devii expert arborist în condițiile în care participarea la un astfel de curs costă 2.500 de euro. Dar, pentru locuitorii urbei care iubesc copacii și spațiile verzi din Arad, cei care continuă să ne trimită pe mai departe imagini cu copacii care tot cad prin oraș, arbori cărora noi le vom dedica un album postum, e o veste bună. Vom avea poate mai mulţi experți în ale copacilor, iar aceștia vor lupta pentru ca bătrânii arbori din oraș să rămână cât mai mult timp în picioare.
(Arborele de lalea din Parcul Micălaca 300, după plantare)
Despre arborele de lalea
Arborele lalea sau tulipanul (Liriodendron tulipifera L.) este un arbore de talie mare, originar din America de Nord, care ajunge până la 40 – 50 metri înălțime și 2-4 metri în diametru. Tulpina este dreaptă, cilindrică, coroana e largă și conică, în formă de piramidă atunci când este tânără, care devine rotundă și masivă pe măsură ce arborele se maturizează.
Frunzele, în formă de liră, sunt mari de 7 – 12 cm lungime, au patru lobi dispuși simetric, doi câte doi. Pe față au culoarea verde lucitor, iar pe dos verde-deschis sau verde-albăstrui. Toamna se colorează în galben-auriu. Florile, hermafrodite, sunt dispuse terminal, având forma de lalea sau de crin, galbene verzui sau galbene sulfurii cu pete oranj la bază. Înflorește la sfârșitul lunii mai și în luna iunie. Fructele au forma de conuri alungite.
Citeşte şi:
Despre copaci, numai de bine. Flori în Parcul Eminescu, pe mormântul unuia dintre arborii tăiați
La moartea unui stejar. Primăria Arad, cu drujba în legi și în Parcul Eminescu
Primăria justifică tăierea stejarului din Parcul Eminescu: „prezenta stare de putrefacție”
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)