Pansamente pentru arborii din Parcul Micălaca 300. Se decide, acum, câți copaci mai rămân în picioare
Arboriștii s-au mutat în mult blamatul Parc Micălaca 300 pentru a face o evaluare a arborilor de aici, pentru a pune la pământ copacii bolnavi și uscați și pentru a tăia crengile celor care vor rămâne pe mai departe în picioare.
Este vorba de aceeași specialiști care au putut fi văzuți săptămânile trecute în Parcul Europa, unde a avut loc o evaluare similară a stării arborilor și intervenții acolo unde s-a impus.
(Unul dintre copacii toaletați luni în Parcul Micălaca 300)
2 arbori de tăiat din 15, în prima zi de evaluare în Parcul Micălaca 300
Doar că evaluarea stării arborilor din Parcul Micălaca 300 s-ar putea să nu fie o treabă la fel de ușoară ca cea din Parcul Europa. Firma Fish Royal Glass a pornit să controleze arborii de aici luni, 29 iulie, iar la finele zilei, din cei 15 arbori evaluați, doi au ajuns deja pe lista neagră și vor fi scoși din peisaj. Ceilalți au suferit câteva intervenții, fie pentru degajarea crengilor uscate care amenințau să se prăbușească punând în pericol siguranța celor aflați în parc, fie pentru scurtarea vârfurilor pentru ca aceștia să nu se rupă.
Potrivit patronului firmei Fish Royal Glass, Valentin Latti, evaluarea stării arborilor din Parcul Micălaca 300 va dura cel puţin o săptămână. Doar după ce munca de aici va fi încheiată vom şti câţi arbori vor rămâne în picioare în singurul parc nou, de dimensiuni serioase, realizat de administrația publică locală în ultimii ani.
(Parcul Micălaca 300, la momentul executării investiției)
Un parc modernizat cu defrișări de copaci și tăierea a 90 de arbori
Reamintim cititorilor că Parcul Micălaca 300 a fost aspru criticat de mulți datorită faptului că s-a început amenajarea sa cu defrișări de copaci, iar, după intervenţia pe fonduri europene în această zonă verde, sălbatică, abandonată, terenul părea curăţat de spaţiu verde şi îmbogățit cu dale și stâlpi de iluminat.
Arădenii aleg să vină să se relaxeze aici în număr mai mare doar în momentele în care afară nu arde soarele, pentru că sunt puține locuri în care te poți refugia la umbra arborilor maturi. Motivul e simplu: sunt puțini arbori mari care țin umbră în nou amenajatul Parc Micălaca 300 și și mai puțini arbori valoroși aici, cei mai mulți fiind plopi și sălcii.
O serie de arbori tineri au fost plantaţi la momentul la care a avut loc reconversia zonei în parc, dar din păcate, aşa cum se întâmplă mai de fiecare dată în Arad, după investiție, nimeni nu a mai avut grijă de ei. Nu doar că au fost lăsați să crească singuri aşa cum vor putea, ci cei care au tuns iarba în zonă, când au tuns-o, au venit cu motocoasa şi au tăiat şi din scoarţa copacilor, afecându-le din prima creşterea.
(Tocătură pusă pentru protejarea rădăcinii copacilor în Parcul Europa)
Ca să nu mai moară alți arbori în noul parc din Micălaca
Că se lucrează fără cap și mai apoi se abandonează investiția de parcă aceasta nu mai are nevoie de nicio întreținere o dovedesc și pozele făcute de arădeni de pe podul peste Mureș. De sus, întregul parc pare uscat de parcă nimeni, niciodată după inaugurare, nu a mai udat zona, în timp ce copacii se usucă pe picioare.
Arboriştii prezenţi în parc în aceste zile au decis să pune la rădăcinile copacilor de aici, așa cum au procedat deja în alte zone din Arad, o tocătură din crengi şi frunze, astfel încât să nu mai crească nimic în apropierea lor, deci să nu mai fie nevoie să se intervină pe aici cu motocoasa. Tocătura este realizată tot de firmă, aşa că producţia e mică. Cum în zonă nu sunt foarte multe crengi, în absenţa copacilor, iar din trunchiuri mari de peste 20 cm nu poate fi realizat acest amestec, pentru că nu intră în tocător, unii copaci vor rămâne pe lista de aşteptare.
(Vârf tăiat la un copac din noul parc)
De ce s-au uscat arborii din Parcul Micălaca 300?
Cum s-a ajuns la uscarea puţinilor arbori maturi din Parcul Micălaca 300? Din neştiinţă şi indiferenţă, cel mai probabil. Potrivit specialiştilor de la Fish Royal Glass, „arborii de aici s-au uscat din pricina faptului că au fost recepaţi în perioada necorespunzătoare”. Pe înţelesul tuturor, că s-a intervenit când teoretic nu trebuia.
15 arbori au fost evaluaţi în prima zi, iar doi dintre aceştia, complet uscaţi, sunt propuşi pentru tăiere. Cum va arăta Parcul Micălaca 300 după intervenţia specialişilor, rămâne de văzut. Mult mai puţină umbră nu va fi aici, pentru că nici acum nu e prea multă. Singura zonă umbroasă e, pe mai departe, cea din apropierea Mureşului, zonă lăsată sălbatică. Dacă zece la sută din abori vor trebui eliminați, lucrările nu vor arăta, însă, bine pentru parcul cel nou.
(Schiță cu investiția din Parcul Micălaca 300)
Cât a costat investiția în parcul de lângă podul peste Mureș
Investiţia în Parcul Micălaca 300 a costat Primăria Arad peste 10 milioane de lei, dar banii au venit prin POR (9,6 milioane de lei fiind bani europeni). Termenul de finalizare a fost 25 septembrie 2022. Investiţia a inclus o serie de lucrări de infrastructură, precum iluminat public, platforme betonate, alei, instalaţie de irigare a zonei verzi, bazinele de colectare a apelor pluviale, parcare pentru 62 de mașini. Tot în cadrul lucrării au fost toaletaţi o serie de arbori, au fost tăiaţi 90 de arbori despre care s-a spus că nu mai erau viabili, iar în locul lor au fost propuși spre plantare 80 de arbori şi mulţi arbuşti.
Zona era gândită pentru ca arădenii să beneficieze de o serie de facilități: zone pietonale, acces asfaltat, amenajări pentru practicarea sportului în aer liber, pentru practicarea tenisului, voleiului, baschetului, un teren de skateboard, zone de socializare, o zonă pentru vârstnici, un spaţiu pentru cei care vin cu câinii la plimbare, plus zece zone pentru grătar amenajate ecologic, aparate de fitness pentru adulţi, o pistă de biciclete, locuri de joacă pentru copii.
(Unul dintre arborii tineri plantați în parc, la momentul investiției)
Eşec vs. succes, cu un element de legătură: conservarea investiţiei
După finalizarea investiției, însă, momentele în care parcul a fost plin de viață au fost doar cele în care aici s-au organizat evenimente, precum festivalul Particles, edițiile 2023 şi 2024. Primăria Arad nu a gândit evenimente pentru a anima această zonă, lăsând parcă să se înțeleagă că investiţia de aici nu a fost neapărat pe placul actualei administraţii (debutul investiţiei a avut loc în timpul administraţiei Falcă, lucrarea fiind doar continuată de administraţia Bibarţ).
Actualul executiv a lăsat parcă să se întâmple totul natural în parcul care a suportat intervenţia nenaturală a administraţiei, abandonând ideea oricărei întreţineri a suprafeţei de cinci hectare în care au fost investite 2 milioane de euro.
Investiția de aici a fost realizată de SC Ama House SRL.
Totuşi, potrivit unei declarații recente a primarului Călin Bibarț, „Parcul din Micălaca este un model de dezvoltare a orașului pe bani europeni”. Tot edilul de Arad a susţinut că “În ciuda tuturor vocilor care au contestat utilitatea acestei investiții, dar și al celor care au considerat că farmecul zonei va fi afectat din cauza lucrărilor de revitalizare, am mers mai departe cu acest proiect și nici eu, nici colegii mei din primărie nu regretăm azi că am procedat în acest fel pentru că astfel am redat cetățenilor acestui oraș un spațiu extrem de generos care ani de zile nu a fost pus în valoare”. Rămâne de văzut cum vede primăria, pe mai departe, conservarea investiţiei.
Citeşte şi:
Despre copaci, numai de bine. Flori în Parcul Eminescu, pe mormântul unuia dintre arborii tăiați
Comentariile portalului
votati iar PNL!...sau PSD...ca sunt siamezi in comportament.
Cele mai bune au ales cele mai proaste nu au preocupări de ăstea. Trebuia data o lege pt toti
Uauuuu....! Abia acum am apucat să citesc INVESTIGAȚIA!!! . 👏👏👏 Excelentă anchetă. Nota 10+++ !👍👍👍 . Nu, că mi-aș face iluzia că se va întămpla ceva: - instituțiile statului, sunt de mult (...)