vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Prelevare de cord și alte organe vitale, în premieră la Arad. Inima unei tinere de 30 de ani, aflată în moarte cerebrală, va continua să bată pentru o altă viață!

  de Special Arad | 29 mai 2021, 12:48 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  În această noapte a avut loc prima prelevare de cord de la Arad, anunță Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Inima unei tinere de 30 de ani, aflată în moarte cerebrală, va salva o altă viață.

  Pe parcursul acestei nopți, echipe mixte de medici din Arad, București, Cluj și Târgu Mureș au prelevat, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, organe esențiale în salvarea de vieți de la o pacientă în vârstă de 30 de ani aflată în moarte cerebrală.

  Familia tinerei și-a exprimat acordul pentru prelevarea de organe, dorind ca prin durerea lor să aducă alinare altor familii aflate în situații disperate.

  „În această noapte, durerea unei familii a făcut posibilă salvarea mai multor vieți. Organele prelevate vor ajunge la pacienți aflați în stare critică în așteptarea unui transplant. Echipele de medici din București, Cluj și Târgu Mureș împreună cu medici arădeni au reușit prelevarea, cu succes, a cordului, ficatului, rinichilor, corneei, condilului și a tendonului. Le mulțumesc tuturor pentru implicare, medicilor din terapie intensivă, neurologilor care ne-au ajutat la stabilirea diagnosticului, asistenților medicali și în primul rând mulțumim familiei pacientei-donatoare care a dorit ca fiica lor să poată salva alte vieți”, a declarat dr. Dana Moț, coordonator Centrul de Prelevare Organe Arad.

  Astfel, în vederea transplantului, inima prelevată a fost transportată la Târgu Mureș, ficatul și corneea la Institutul Clinic Fundeni, rinichii la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, iar condilul și tendonul la Spitalul Clinic Colentina.

  Din Arad, la prelevarea de organe au participat dr. Dana Moț – coordonatorul Centrului de Prelevare Organe Arad, dr. Adrian Crișan și dr. Cristian Nicolescu – membri ai Centrului de Prelevare Organe, medici de gardă din terapie intensivă – dr. Maria Moca și dr. Eliza Geantă, împreună cu asistenți medicali din terapie intensivă.

  WhatsApp Image 2021 05 29 at 12.39.32

  Dr. Lenuța Timiș, directorul medical al spitalului, care a fost în sala de prelevare pe parcursul intervenției, a explicat că „a fost o mobilizare extraordinară și o sincronizare perfectă între echipele de medici care au prelevat organele pacientei. Intervenția a început aseară în jurul orei 22.00 și s-a finalizat în această dimineață după ora 10.00. Din păcate viața tinerei paciente nu a mai putut fi salvată însă familia acesteia a înțeles că suferința ei poate salva alte vieți, iar inima tinerei va bate de acum într-un alt piept”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.