marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ședință la Prefectura Arad din cauza cutremurului. La Pilu, un pod de lemn a fost grav avariat

  de Special Arad | 8 iunie 2023, 5:10 PM | Administraţie | Știri Arad

  0

  Prefectura Arad informează că astăzi s-a organizat la sediul instituției o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență pentru luarea unor decizii cu privire la daunele produse de cutremur pe raza județului Arad. Principalele probleme au vizat clădirile afectate de pe raza județului și podul de lemn de la Pilu, grav avariat de seism.

  „Ca urmare a cutremurului din data de 6 iunie 2023, Prefectul Județului Arad, Toth Csaba, a solicitat primăriilor și altor instituții realizarea unor evaluări inițiale ale pagubelor produse și includerea acestora în documente emise de comitetele locale pentru situații de urgență. În baza legislației în vigoare, în vederea realizării unei evaluări cât mai corecte a pagubelor produse, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad, condus de domnul Prefect Toth Csaba, a adoptat în ședința de astăzi Hotărârea nr. 5, care prevede următoarele:

  Art. 1: Se activează Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele distructive de origine geologică (cutremure de pământ, alunecări de teren).

  Art. 2: Grupul de suport tehnic menționat la Art. 1 al prezentei Hotărâri va proceda la evaluarea gradului de siguranță a clădirilor publice afectate de cutremurul de pământ din data de 06.06.2023, la solicitarea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, transmise Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad.

  Grupul de suport tehnic funcționează în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, aprobat prin Ordinul Prefectului Judeţului Arad nr. 67 din 03.02.2021 și are în componență reprezentanți din partea unor instituții precum: Inspectoratul de stat în construcții – asigură conducerea Grupului, iar ca membrii: Instituția Prefectului, Consiliul Județean Arad, celelalte structuri județene ale M.A.I., companiile de utilități s.a.m.d.

  „La solicitarea comitetelor locale pentru situații de urgență, pentru clădirile publice, prin Grupul de suport tehnic va putea fi convocat un expert tehnic în siguranța clădirilor, care va efectua o evaluare de specialitate în baza căreia se va putea stabili dacă respectivele clădiri prezintă sau nu risc de prăbușire și dacă pot fi exploatate în condiții de siguranță pentru cetățeni. Această evaluare nu poate substitui, în condițiile legii, expertizele specializate de risc la cutremur, care pot fi realizate doar la comanda proprietarilor clădirilor. După ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am luat măsura de a înainta Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltării și Ministerului Afacerilor Interne toate rapoartele operative și procesele verbale care ne-au fost transmise de comitetele locale, dar și de alte instituții. Din fericire vorbim doar de pagube materiale și, în general, de daune minore, însă în acele cazuri unde s-a constatat că există un risc mai mare la clădirile publice, rog primarii să inițieze procedura cerută de lege pentru a pune cetățenii în siguranță și pentru a putea merge, ulterior, din punct de vedere administrativ, spre remedierea pagubelor produse”, a declarat Prefectul Toth Csaba.

  La Instituția Prefectului – Județul Arad s-au primit primit documente (rapoarte operative, procese verbale, informări) privind pagube constatate a se fi produs în urma cutremurului de pământ din 6 iunie din partea următoarelor instituții: Inspectoratul Școlar Județean Arad, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Consiliul Județean Arad, primăriile (sau comitetele locale pentru situații de urgență): Arad, Pâncota, Ghioroc, Păuliș, Covăsânț, Frumușeni, Dorobanți. Vezi detalii despre rapoarte aici: „Radiografia” clădirilor afectate de cutremur, realizată de Comitetul pentru Situații de Urgență Arad: spitale, biserici, școli, locuințe.

  Podul de lemn din Pilu, grav afectat

  În ședința de astăzi a CJSU Arad a fost încă o Hotărâre, 6/08.06.2023, privind situația unui pod din lemn situat pe un drum comunal din apropierea localității Vărșand, comuna Pilu. Instituția Prefectului – Județul Arad a primit informări din partea Administrației Bazinale de Apă Crișuri – Sistem Hidrotehnic Independent Criș Alb și Comitetului Local pentru Situații de Urgență Pilu privind afectarea gravă a podului de lemn, situat pe DC 119, din apropierea frontierei de stat, în urma nivelurilor și debitelor crescute din ultima perioadă ale râului Crișul Alb. Elemente din structura de rezistență a acestuia au căzut în albia minoră a cursului de apă, fiind transportate de curenți în aval, spre frontieră.

  Având în vedere situația descrisă mai sus, CJSU a adoptat Hotărârea nr. 6/08.06.2023:

  Art. 1 Se constată existența unei situații de pericol iminent în privința riscului de prăbușire în albia râului Crișul Alb a podului din lemn situat pe D.C. 119, Km 9+825-9+000.
  Art. 2 Se dispune luarea tuturor măsurilor pentru punerea în siguranță a elementelor de infrastructură potențial generatoare de risc de către Primăria comunei Pilu, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad și al Administrației Bazinale de Apă Crișuri – Sistem Hidrotehnic Independent Criș Alb”, se arată în comunicatul trimis de Prefectura Arad.

   

  Citește și:

  • Urmări vizibile ale cutremurului la fostul Spital Municipal din Arad și la Compartimentul Boli Paliative din Ghioroc | Video

  • Trei clădiri ale Primăriei Arad, încadrate în clasa I de risc în caz de cutremur • Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.