luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Portretul avocatului Ioan Robu, primul primar român al Aradului, este exponatul lunii iulie la muzeu

  de Special Arad | 7 iulie 2019, 1:39 PM | Cultură

  0

  În luna iulie, Complexul Muzeal Arad vă invită la Palatul Cultural, expoziția de istorie (Sala Unirii), să descoperiți povestea de viață a celui care a fost primul primar român al orașului Arad, avocatul Ioan Robu și un fragment din istoria Aradului în România Mare, după instalarea administrației românești în 7 iulie 1919.

  Orar: marți – duminică: 9:00 – 17:00. Pentru copii intrarea este liberă.

  La sfârșitul anului 1918 armata franceză, condusă de generalul Berthelot, ocupa Aradul și restabilea ordinea. În prima jumătate a anului 1919, guvernatori ai orașului au fost numiți militari francezi, dar prefectura și primăria orașului erau ale vechilor autorități maghiare.
  În paralel, începând cu luna aprilie, Consiliul Dirigent l-a numit prefect al orașului și al județului pe dr. Iustin Marșieu, dar aliații i-au recunoscut avocatului arădean doar funcția de prefect al județului. Ca urmare, prefectul român și sediul Comisiei administrative județene s-au stabilit la Radna. În luna mai armata română, aflată deja în unele zone ale județului, se pregătea să preia orașul Arad: în data de 17 mai 1919 românii s-au adunat să-i întâmpine pe soldații Regimentului „6 Vânători” ai Armatei române, prezenți pe bulevardul orașului.
  La scurt timp, în prezența autorităților franceze, s-a făcut predarea Aradului, de la administrația maghiară la cea românească.

  Era data de 7 iulie 1919, când dr. Iustin Marșieu devenea prefect al Aradului și dr. Ioan Robu era primul primar român al orașului, ajutat de Ștefan Anghel. 

  Prima conducere romaneasca a Aradului 1919
  Prima conducere românească a Aradului (1919)

  La data de 10 iulie 1919 administrația românească, prima conducere românească, s-a instalat în toate instituțiile din Arad, iar în paralel trupele franceze părăseau Aradul.

  În septembrie 1919, Consiliul Dirigent îl numea prefect al orașului Arad pe Romul Veliciu, Iustin Marșieu ocupând în continuare funcția de
  prefect al județului.

  Primul primar român, numit de guvernul Transilvaniei, Dr.Ioan Robu a condus destinele orașului între anii 1919 și 1926, respectiv 1928, și a rămas fidel Partidului Național Român. A reluat practica de avocat în Arad, până la sfârșitul vieții, în 6 Septembrie 1930.
  Monumentul său funerar se află pe Aleea Personalităților din cimitirul arădean „Eternitatea”.

  Promo realizat de Complexul Muzeal Arad:
  Adelina Stoenescu, muzeograf/educație muzeală
  Nelu Scripciuc, artist fotograf

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.