joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Populația Pământului atinge azi pragul de 8 miliarde, dar ONU anticipează o încetinire a ritmului

    de Special Arad | 15 noiembrie 2022, 10:48 AM | Internaţional

    0

    (foto: ourworldindata.org)

    Organizația Națiunilor Unite estimează că populația Pământului va atinge astăzi pragul de 8 miliarde. Creșterea de la 7 miliarde de locuitori s-a produs în 12 ani, dar ONU anticipează o încetinire a ritmului: vor trece încă 15 ani până când lumea va ajunge la 9 miliarde de locuitori.

    În ultimii 50 de ani, ritmul de creștere al populației mondiale a scăzut de la 2% pe an la 1% pe an, dar în această perioadă numărul total s-a dublat, pragul de 4 miliarde fiind atins în 1975, scrie Biziday.ro, citând ONU.

    Am atins deja apogeul numărului de nou-născuți – nu vor mai fi niciodată mai mulți copii în viață decât în ​​prezent, cu ratele de fertilitate în scădere pe tot globul, scrie abc.net.au. Populația Pământului îmbătrânește din ce în ce mai mult, ceea ce înseamnă că sunt mai puțini oameni capabili să lucreze pentru a sprijini mai mulți oameni care nu pot lucra.

    Cifrele natalității din întreaga lume între 1980 – 2020:

    Creșterea anuală a populației în lume din 1951 până în 2021 și pronosticul ONU până în 2100:

    Creșterea speranței medii de viață datorită progresului medical și îmbunătățirii standardelor de viață a dus la o scădere a ratelor de deces la nivel global, dar acest lucru, împreună cu scăderea ratei natalității, a dus la o creștere a îmbătrânirii populației.

    „Aceasta este o transformare fundamentală a modului în care arată o societate”, spune Elin Charles-Edwards de la Universitatea din Queensland, Australia, citat de abc.net.au.

    Europa, la propriu, „bătrânul continent”

    Aproximativ 1 miliard din populația lumii are 60 de ani sau peste, iar Europa are cea mai mare populație îmbătrânită din lume, potrivit agenției de știri Anadolu.

    Conform datelor Statista pentru 2021, Europa este lider în proporția populației vârstnice cu 19%, urmată de America de Nord cu 17%, Oceania cu 13% și Asia și America de Sud cu 9% fiecare.

    Printre țările cu cel mai mare număr al populației în vârstă se numără Monaco, Japonia, Italia, Grecia, Puerto Rico, Finlanda, Germania, Slovenia, Croația și România.

    1ddd95581ce023a5e6745c4250f38901

    Africa, care are cea mai mică speranță medie de viață, are și cea mai scăzută rată a populației în vârstă, cu doar 4%.

    În același timp, Germania este țara care a contribuit cel mai mult la populația în vârstă a Europei cu 17,78 milioane, urmată de Italia cu 13,76 milioane, Franța cu 13,16 milioane și Marea Britanie cu 12,24 milioane, scrie Anadolu Agency.

    Potrivit ONU, speranța de viață a crescut de la 46 la 68 de ani între 1950 și 2010, iar această rată a crescut la 73,2 în 2020.

    „Am trecut printr-o perioadă destul de extraordinară din secolul 20 în secolul 21, în care am trecut de la regimuri demografice în care existau mulți copii și oamenii mureau mai tineri, la o perioadă de creștere cu adevărat rapidă”, spune profesorul Elin Charles-Edwards de la Universitatea din Queensland, Australia.

    În două secole, populația lumii a crescut cu 7 miliarde

    Populația globală estimată de la 10.000 î.Hr. până în 2022:

    Annual World Population since 10 thousand BCE

    Densitatea populației globale în 2022, potrvit ourworldindata.org:

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.