luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Plecarea Angelei Merkel generează un vid de putere: Franța și Italia, acord pentru reîmpărțirea puterii

  de - | 17 noiembrie 2021, 8:06 AM | Internaţional

  0

  Premierul italian Mario Draghi şi preşedintele francez Emmanuel Macron vor semna săptămâna viitoare un acord pentru a încerca să echilibreze balanţa puterii în Europa după plecarea cancelarului german Angela Merkel de la conducerea guvernului de la Berlin, a declarat o sursă guvernamentală, transmite Reuters.

  Detaliile acordului rămân nedezvăluite, dar un alt oficial italian a declarat că acordul va stimula cooperarea dintre ţări în domenii care cuprind economie, comerţ, turism şi cultură.

  Proiectul a fost discutat pentru prima dată în 2018 sub premierul Italiei de atunci, Paolo Gentiloni, dar relaţiile dintre Roma şi Paris s-au deteriorat după ce Gentiloni a fost succedat în acel an de guvernul populist al Ligii şi Mişcării 5 Stele.

  Sub conducerea lui Draghi, legăturile dintre cele două ţări sunt pe deplin restabilite, iar el şi Macron sunt din ce în ce mai dornici să acţioneze în tandem pentru a modela politica europeană după ani de neînţelegeri între cele două ţări.

  „Macron vrea o legătură mai puternică cu Italia, iar Italia vrea să se insereze în parteneriatul tradiţional dintre Franţa şi Germania”, a spus cel de-al doilea oficial italian, cerând să nu fie numit.

  Intenţia Italiei este ca tratatul să fie numit după palatul Quirinale al preşedintelui italian, unde va fi semnat, a spus prima sursă.

  Detaliile privind fondul tratatului nu au fost încă dezvăluite. Un purtător de cuvânt al lui Draghi a refuzat să comenteze, în timp ce biroul lui Macron a spus că nu poate confirma întâlnirea dintre cei doi lideri în această etapă.

  Tensiunile dintre Roma şi Paris au atins un apogeu la începutul anului 2019, când Franţa şi-a rechemat pentru scurt timp ambasadorul din cauza unei dispute referitoare la imigraţie.

  Cea mai recentă întâlnire dintre Draghi şi Macron a avut loc la Paris, săptămâna trecută, şi s-a concentrat pe tranziţia politică din Libia, o problemă de importanţă strategică pentru ambii lideri.

  Sursa: stiripesurse.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.