Plecarea Angelei Merkel generează un vid de putere: Franța și Italia, acord pentru reîmpărțirea puterii

  de - | 17 noiembrie 2021, 8:06 AM | Internaţional

  0

  Premierul italian Mario Draghi şi preşedintele francez Emmanuel Macron vor semna săptămâna viitoare un acord pentru a încerca să echilibreze balanţa puterii în Europa după plecarea cancelarului german Angela Merkel de la conducerea guvernului de la Berlin, a declarat o sursă guvernamentală, transmite Reuters.

  Detaliile acordului rămân nedezvăluite, dar un alt oficial italian a declarat că acordul va stimula cooperarea dintre ţări în domenii care cuprind economie, comerţ, turism şi cultură.

  Proiectul a fost discutat pentru prima dată în 2018 sub premierul Italiei de atunci, Paolo Gentiloni, dar relaţiile dintre Roma şi Paris s-au deteriorat după ce Gentiloni a fost succedat în acel an de guvernul populist al Ligii şi Mişcării 5 Stele.

  Sub conducerea lui Draghi, legăturile dintre cele două ţări sunt pe deplin restabilite, iar el şi Macron sunt din ce în ce mai dornici să acţioneze în tandem pentru a modela politica europeană după ani de neînţelegeri între cele două ţări.

  „Macron vrea o legătură mai puternică cu Italia, iar Italia vrea să se insereze în parteneriatul tradiţional dintre Franţa şi Germania”, a spus cel de-al doilea oficial italian, cerând să nu fie numit.

  Intenţia Italiei este ca tratatul să fie numit după palatul Quirinale al preşedintelui italian, unde va fi semnat, a spus prima sursă.

  Detaliile privind fondul tratatului nu au fost încă dezvăluite. Un purtător de cuvânt al lui Draghi a refuzat să comenteze, în timp ce biroul lui Macron a spus că nu poate confirma întâlnirea dintre cei doi lideri în această etapă.

  Tensiunile dintre Roma şi Paris au atins un apogeu la începutul anului 2019, când Franţa şi-a rechemat pentru scurt timp ambasadorul din cauza unei dispute referitoare la imigraţie.

  Cea mai recentă întâlnire dintre Draghi şi Macron a avut loc la Paris, săptămâna trecută, şi s-a concentrat pe tranziţia politică din Libia, o problemă de importanţă strategică pentru ambii lideri.

  Sursa: stiripesurse.ro.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.