Alegeri în Germania: cine va fi succesorul lui Merkel?

  de - | 26 septembrie 2021, 10:17 AM | Internaţional

  0

  Zi crucială în Germania. Alegătorii sunt chemați azi să-și aleagă un nou cancelar, după 16 ani în care Angela Merkel a condus tara, informează Europa FM.

  Sondajele nu pot preconiza un câștigător clar, deoarece sunt foarte mulți germani indeciși, iar procentele dintre cele 2 principali candidați sunt similare, puțin peste de 20 % fiecare. Totuși favorit pare a fi socialistul Olaf Scholz, actual ministru de finanțe și adjunctul lui Merkel.

  Însă Angela Merkel îl susține pe Armin Laschet – un susținător al unității europene, lider al Uniunii Creștin-Democratice din care face parte si Merkel. De patru ani Laschet e prim-ministru în Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land al Germaniei.

  Și partidul verzilor este în cursa pentru postul de cancelar, cu Annalena Baerbock, prima candidată pe care Verzi o propun vreodată la postul de cancelar.

  Pe 24 septembrie, sondajele indicau o intenție de vot de 25% pentru Partidul Social Democrat (SPD), condus de vice-cancelarul și ministrul de finanțe Olaf Scholz. Pe locul secund cu 21,8% se clasează Uniunea Creștin Democrată (CDU) și aliata sa din Bavaria, Uniunea Creștin Socială (CSU), condusă de Armin Laschet. Verzii (Grune) urmează cu 15,7%, conduși de Annalena Baerbock.

  Alte trei partide Liber Democrații (FDP) cu 11,2%, Alianța pentru Germania (AfD) cu 11% și Stânga (Linke) cu 6,5% trec de pragul de 5% potrivit mediei sondajelor.

  Sondajele arată că doar alianța CDU/CSU – SPD este singura din două partide care ar întruni majoritatea în Bundestag, (camera inferioară a parlamentului Germaniei) la limită. În caz că nici această alianță nu va întruni majoritatea după 26 septembrie, atunci va trebui formată o coaliție de guvernare de trei partide, o altă premieră la nivel federal, dar care există deja la nivel de land.

  Sursa: europafm.ro.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.