Peti dragă, nici nu știi cât de MIC ai fost, ești și-ai să fii! Nu mai mult de 1,20

  de Valer Mărginean | 28 iulie 2021, 7:58 AM | Pamflet | Topic special

  8

  (foto: http://titularizare.edu.ro/)

  A obținut demult licența în educație fizică și sportivă. Adevărat, era deja ales al pecicanilor, că pe vremea când vindea Assos pe sub tejghea nu se gândea la facultate. Vă veți întreba de ce nu a făcut o facultate care i-ar fi folosit în cariera de primar? De ce Educație fizică și sport (EFS), și nu Administrație publică? Dacă excludem varianta de bun simț, singurul răspuns pe care-l avem la-ndemână este că a avut o carieră sportivă remarcabilă, ca portar în divizia județeană și avea o chemare lăuntrică pentru activitatea didactică. Varianta de bun simț este: oricum n-ar fi înțeles nimic din administrație decât că biletele de voie trebuie semnate, cu inovația proprie că minutele de învoire se cumulează (nu el face asta, ci un funcționar!) până se fac 8 ore și se taie o zi din concediu.

  Nu-i de mirare, deci, că recent, în cel de-al 4-lea mandat de primar și-a finalizat și cursurile masterale la același profil, EFS, dar în specializarea „activități motrice curriculare și extracurriculare”. Așadar, acum este master, titlu ce-l precede pe cel de doctor. Master Antal P. Sau, pre-doctor Antal P. Urmarea firească a acestei împliniri, cumulate cu amintita chemare lăuntrică a fost participarea la examenul de titularizare. A pus el ochii pe un post liber la Școala generală nr. 2 și s-a pus în mișcare…

  Î, P, P, adică: înscris, participat, picat. Cu nota 12,0. Pardon: 1,20! Inițial am crezut că acest 1,20 este timpul în care master Antal P. a rezolvat subiectele, doar că nu înțelegeam dacă este 1 oră și 20 de minute sau 1 minut și 20 de secunde. Când colo… După ani de studii intense la facultate (vă dați seama câte nopți nedormite, câte concedii ratate, totul sacrificat pe altarul perfecționării intelectuale), după mai bine de un an de alte studii, mult mai intense la cursurile masterale, cu alte nopți nedormite (acasă), alte concedii cu familia (deci, tot ratate)… Altfel spus, 1,20 este IQ-ul profesional al pre-dr. Antal P. Mic, mic de tot, jenant de mic. Așteptăm cu mare interes discursul său de la începerea anului școlar și îndemnul lui la învățătură adresat elevilor de la înălțimea notei de 1,20. Cu siguranță nu vom rata un astfel de eveniment epocal! Și-i vom face poze geniului.


  Când performezi în poarta județeană, știi cum să iei examenele-n… piept (foto: Twitter / @sos_kibe)

  Totuși, de ce s-a prezentat la examen, dincolo de incapacitatea de a-și cunoaște limitele profesionale?

  Dacă nu l-am cunoaște, am putea fi tentați să credem că Antal P. a înțeles în sfârșit că nu mai are viitor în fruntea Primăriei Pecica, așa că își pregătește o retragere în anonimatul meritat. Dacă nu l-am cunoaște, am fi de asemenea tentați să credem că același Antal P. este atras de o carieră didactică, pentru care s-ar presupune că are demult o chemare. Și, tot dacă nu l-am cunoaște, am fi tentați să credem că Antal P. manifestă deschidere și corectitudine în dezvoltarea carierei pentru care s-a pregătit asiduu. Am fi tentați să-i urăm succesuri” în noua carieră, cu convingerea fermă că retragerea lui din fruntea Primăriei Pecica ar fi un mare pas înainte pentru administrația locală pecicană, chiar dacă pentru învățământ ar fi încă un pas înapoi. Doar că îl cunoaștem…

  Dacă lua examenul, putea să participe la alegerea postului, dar asta însemna că ar fi trebuit să renunțe la Primărie. Ceea ce n-ar face nici împins cu buldozerul. Cunoscându-l, știm că putea încerca să aleagă postul și-apoi să-l blocheze pentru el până nu va mai fi ales. Doar că legea nu prea permite așa ceva, dar asta nu ar fi fost un impediment pentru master A.P. Așa că, rămâne varianta conservării rezultatului, urmând să își aleagă postul peste 3 ani, când nu va mai fi ales (între timp, ar fi avut grijă să nu-i ocupe nimeni postul, că la alungarea oamenilor de valoare se pricepe).

  Am aflat și de unde i se trage acest eșec răsunător: de la copii din Pecica pe care-i chinuie de când a ajuns primar, pe care nu-i lasă să se joace sau să practice vreun sport, în afara celor pentru care părinții trebuie să plătească. Primăria a făcut un teren lângă terenul de fotbal, dar l-a ocupat de ani buni cu pubele pentru gunoi. Evident, din pofta primarului. Baza se degradează, dar ce-l interesează pe el, master și pre-doctor în EFS? Ce-l interesează de nevoia (nevoia de motricitate extracurriculară, domnule master!) de mișcare a copiilor și tinerilor?

  Ei bine, de aici i se trage, de la gândurile „bune” ale copiilor, pentru că, master 1.20, glasul de copil se-aude-n Cer.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ar fi frumos sa faceti si un articol despre averile primarului si despre cum vinde cladirile orasului mafiotilor… Moara din piata de animale ,cinematograful , restaurantul de la mures , halele foste Timpuri noi si cine stie cate mai sunt … Astea sunt deja vandute la gavruta , tigareta de pecica. Toate pasunile dintre oras si mures vandute fratelui sau si multe altele… Ar fi un articol interesant !

   +8 voturi
   +1
   -1
   • @Anonim – Sigur că ar fi frumos. Ne-am dori și noi să-l facem, dar știți că „articolele” de acest gen ar trebui făcute de alte instituții, nu de presă. Evident, vom face și noi ce putem… Fostul cinematograf este jumătate al primăriei, jumătate al unei firme din București. restul este așa cum spuneți…

    +6 voturi
    +1
    -1
  2. Una-i una și două-s mai multe! Una este că Antal P. a ajuns unde a ajuns prin cu totul alte metode decât competență și profesionalism (Falcă și Cionca știu cum), însă doar electoratul pecican îl mai poate scoate din post. Celelalte (mai multe – frustrări și ranchiuni) vin de la jurnalistul-polițist local ajuns la Pecica tot prin filiera F-C și care acum mușcă mâna ce l-a hrănit cândva (poate nu suficient – vezi ziua de concediu tăiată). Nu că n-ați avea dreptate, d-le V.M., dar cam bate la ochi insistența dvs. pe Peti.

   +6 voturi
   +1
   -1
   • @A.Rădeanu – Mă folosesc de truismul dvs. și spun și eu că una-i una, și două-s mai multe. Nu am susținut niciodată că Antal P a ajuns primar prin metode „neconforme”. A fost ales și punct. Am afirmat că nu se pricepe la administrație, ceea ce-i cu totul altceva, mai ales că afirmația a fost făcută într-un anumit context pe care sper că l-ați înțeles. Pe de altă parte, eu nu am ajuns la Pecica prin nicio filieră. Mi s-a propus, am acceptat, am dat concurs și atât. Falcă o fi aflat după vreo doi ani… Dar de unde ați scos ideea că aș avea frustrări sau ranchiuni? Faptul că știți despre mine cum mă numesc și că am fost (și, iată, sunt din nou) jurnalist și că am fost și polițist local (apropo, nu am fost niciodată polițist local, dar asta e altă discuție) nu înseamnă că mă cunoașteți și nici că sunteți îndreptățit să mă judecați. Cum puteți afirma că m-a hrănit A.P.? Stimate domn, m-am hrănit singur, am muncit pentru fiecare leu pe care l-am primit, dar nu din banii primarului! Nu, domnule, A.P. nu m-a hrănit nici măcar cu o firimitură de pâine și nici nu era nevoie – har Domnului sunt capabil să mă întrețin și nu am nevoie de „hrana” nimănui! Și, dacă tot aveți impresia că știți așa de multe, aflați că mie nu mi-a tăiat nicio zi din concediu, eu și colegii mei din PL nu aveam nevoie de bilete de voie ca să ieșim din „gulag”.
    Desigur, mă bucur că mă citiți și chiar că îmi scrieți. V-aș ruga, totuși, să înțelegeți că nu despre mine este vorba în articolele mele. Eu nu sunt primar, de exemplu, iar dacă observ anumite deficiențe sau dacă descopăr vreo nemernicie, îmi permit să comentez, uneori să explic (după cât mă pricep și eu) tocmai pentru a le atrage LOR atenția că nu sunt Dumnezei prin localitățile lor. Așa cum, de exemplu, se crede A.P. în Pecica.
    Cu părere de rău vă spun că am impresia că ați citit, de data asta, cam în fugă articolul meu… Știți, ideea era că acest om a dat-o iarăși în bară, a încercat o șmecherie și nu i-a ieșit pentru că nu a luat examenul. Și că nota obținută este una dintre cele mai mici din țară(!) iar de la acest nivel submediocru, conduce în continuare învățământul din Pecica. Și cineva trebuia să-l arate lumii exact așa cum este…
    Ziceți că sunt cam insistent? Păi, dacă ați ști câte a făcut și face acest primar în Pecica, v-ați lua cu mâinile de cap. Nu cred că altcineva din județul ăsta a făcut așa ceva… Veți vedea în perioada următoare că am dreptate.

    +16 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.