duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Peste 6 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor de la CET Hidrocarburi. Primăria a pus o firmă din Slovenia să caute strategii pentru îmbunătățirea performanței sistemului de termoficare

  de Raluca Medeleanu | 17 aprilie 2019, 12:30 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  1

  Consilierii locali municipali au votat ieri proiectul de hotărâre ce prevede acoperirea pierderilor pe care le-a înregistrat CET Hidrocarburi, valoarea care se ridică la 6.803.746 lei. A trecut de vot și un proiect menit să sporească performanța sistemului de termoficare din Arad.

  Potrivit proiectului pierderile pentru care se alocă banii sunt înregintrate între lunile iunie și decembrie 2018 și sunt induse „de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat și neacceptate în preț/tarif, înregistrate de operatorul SC CET Hidrocarburi SA Arad”.

  În cadrul aceleași ședințe a fost aprobat și ajutorul sub formă de subvenţii pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei, către S.C. CET Hidrocarburi S.A. Arad, pentru lunile ianuarie și februarie 2019, în sumă totală de 7.557.710,62 lei.

  De asemenea, a fost aprobat un proiect prin care s-a întocmit o strategie de îmbunătățire a sistemului de termoficare din municipiul Arad, strategie elaborată de consultantul Petrol DD Slovenia. Proiectul nu a fost însă votat de toți consilierii, căci opoziția a afirmat că ar fi preferat o dezbatere publică în prealabil.

  În proiect se arată că:

  Gestiunea serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat in Municipiul Arad, a fost delegata, pentru o perioada de 5 ani, începând cu data de 22.10.2018 către SC CET Hidrocarburi SA Arad, in baza Hotărârii nr. 423/17.10.20 a Consiliului Local al Municipiului Arad,

  Conform prevederilor Autorizaţiei Integrată de Mediu deţinută de operatorul de termoficare SC Centrala Electrotehnică de Termoficare SA Arad, începând cu luna aprilie 2021, Cazanele de Apa Fierbinte existente, nu vor mai putea funcţiona. Consecinţa acestui fapt este sistarea furnizării agentului termic de pe platforma SC CET Hidrocarburi SA Arad, motiv pentru care este necesară identificarea resurselor si realizarea unor surse noi de producere a energiei termice.

  În baza contractului nr. 8465-621-19-0/2018, încheiat între operatorul de termoficare şi societatea comercială PETROL Slovenian Energy Compan cu sediul în Ljubliana, a fost elaborată lucrarea ”Strategia de îmbunătăţire a sistemului de termoficare din Municipiul Arad”. Lucrarea a fost aprobată de către consiliul de administraţie al operatorului prin Decizia nr. 2/ 05.02.2019.

  Continutul studiului prezinta starea de faptexistenta a sistemului centralizat de alimentare cu energie termica in sistem centralizat in Municipiul Arad, respectiv partea de productie, transport si distributie.

  De asememena, sunt prezentate şi optiunile, respectiv scenariile ce pot fi aplicate in vederea eficientizarii sistemului, pentru ca populatia, institutiile publice si agentii economici sa beneficieze de confort termic adecvat, costuri reduse pentru incalzirea locuintelor si mediu curat, fara noxe.
  Domeniile prioritare în elaborarea strategiei sunt următoarele:
  a) Optimizarea producţiei;
  b) Optimizarea distribuţiei şi consumului de energie termică;
  c) Extinderea reţelei şi a sistemului;
  d) Dezvoltarea resurselor umane şi marketingul.

  Implementarea măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei sistemului de termoficare, atât pentru componenta producţie, cât şi distribuţie a agentului termic, propuse în strategie, presupune realizarea unor investiţii ample, după cum urmează:

  strategie cet arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Subventia este de cca 1.4MEUR/an si investitia sugerata de firma de consultanta este de cca 28MEUR. Calculati va rog amortizarea, tinand cont ca acea investitie va ,ai inghitii si alti bani pe parcurs. Or fi scris si perioada de amortizare in studiu?

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.