Peste 5.600 de permise de ședere și angajare au fost emise pentru cetățenii străini, anul trecut, la Arad





5.691 de permise de ședere pentru diferite scopuri și avize de angajare în muncă au fost emise pentru cetățenii străini, anul trecut, de polițiștii de imigrări din Arad.
Bilanțul Serviciului pentru Imigrări al Județului Arad arată că în anul 2023 au fost emise, mai exact, „3.347 de permise de ședere pentru diferite scopuri și 2.344 de avize de angajare în muncă”, în timp ce 1.649 de străini au fost depistați în situații ilegale”.
În ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 6.507 persoane, dintre care 4.507 străini din state terțe și 2.450 din state ale Uniunii Europene.
Cei mai mulți cetățeni străini provin din Sri Lanka – 1.302, Nepal – 457, India – 282 , Maroc – 232, Bangladesh – 189 , Moldova -161, Tunisia -151 și Turcia – 111, dar și 2.450 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania, Austria și Ungaria.
Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: angajare în muncă și studii.
„Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 3.347 de permise de ședere, dintre care 3.251 pentru ședere temporară și 41 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 502 certificate de înregistrare și 55 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH.
În perioada analizată au fost înregistrate 3.561 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 2.344 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 1.171 de cereri au fost respinse. De asemenea, au fost înregistrate 24 de invitații pentru cetățenii din state terțe, fiind aprobate 20, iar 4 respinse. Au mai fost înregistrate 32 de cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe, fiind avizate 26”, au transmis reprezentanții Serviciului pentru Imigrări al Județului Arad.
Polițiștii de imigrări din Arad au organizat pe parcursul anului 2023 controale pe linia combaterii șederii ilegale. Este vorba despre 234 de activități specifice de control în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 1.649 de străini. Dintre aceștia, cei mai mulți provin din Bangladesh – 626, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, India.
De asemenea, au fost emise 127 de decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României, dintre care: pentru ședere ilegală – 94, refuzarea prelungirii dreptului de ședere – 8, iar ca urmare a anulării sau revocării dreptului de ședere sau a vizei de intrare în România – 13.
Totodată, anul trecut au fost emise 831 de decizii de returnare sub escortă ca urmare a finalizării procedurii de azil și a riscului sustragerii, iar 670 de persoane au fost introduse în centrele de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul României.
Potrivit Serviciului pentru Imigrări al Județului Arad „față de 865 de străini fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru perioade cuprinse între 6 luni și 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, pentru neregulile constatate au fost aplicate 540 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 75.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare”.
Citește și: Unul din cinci muncitori străini aduşi în Arad de companii fuge în vestul Europei · Special Arad
Comentariile portalului
@hazna Ai și vreo statistica, știi câți di medici s-au vaccinat și câți nu? Sau rostogolești niște afirmații fără acoperire, conspirationistule?🤣
"Dar, așa cum se întâmplă de obicei, cei neavizați, dar interesați politic sau altfel (afaceri), se folosesc, de regulă, fără responsabilitate de această situație (...)
Sunt de acord sa platesc amenda dar nu e problema mea ca vine in gol si eu ajung la masina! Asa ca de ce sa platesc deplasarea lor ?!