ExclusivPatronul Hotelului BEST WESTERN Central Arad, Florian Torcoș, și-a cumpărat o mașină de lux cu bani luați împrumut de la contabila sa, după care a dat-o afară. Dezvăluirile acesteia, rămasă fără casă, sunt despre mizerie, corupție, înșelăciune, amenințări, polițiști (I)

  de Lucian Valeriu | 7 iulie 2015, 11:57 AM | Investigaţii | Topic special

  14

  Florian Torcoș este director general și administrator unic al SC CENTRAL SA din anul 1991, urmare a unei privatizări a hotelului de protocol al comuniștilor lui Ceaușescu prin metoda MEBO (acronim din engleză pentru Management Employee Buyouts – o metodă de privatizare care presupune trecerea mijloacelor de producție ale unității economice care se vrea privatizată, din proprietatea statului în proprietatea muncitorilor, angajaților sau salariaților) – modalitatea dominantă, de altfel, prin care au fost privatizate aproape toate întreprinderile de stat  în timpul primilor ani de tranziție ai României postdecembriste. Torcoș face parte, prin urmare, din „vechea gardă” a marilor „rechini” din domeniul servicii / alimentație publică și, aproape pe cale de consecință, este un individ pe care nu prea îți face plăcere să-l întâlnești… cu niciun prilej.

  „Mă numesc Marincei Lenuța. Am fost angajată a societății CENTRAL SA din anul 2005” – începe o scrisoare lungă… cât o campanie de adunat gunoiul aruncat sub preș în ultimii 10 ani –

  „pe post de contabil. În 2015 aș fi avut 10 ani de când sunt în această firmă. Fișa de evaluare aferentă activității mele profesionale a fost notată cu calificativ de FOARTE BINE, iar asta deoarece am fost dedicată muncii mele la această firmă. De multe ori am stat peste program – inventare efectuate până noaptea, concedii de odihnă de 3-4 zile maxim pe an – iar acum am ajuns în situația de a ne rezolva problemele prin instanțe de judecată, fiind acuzată de furt când, de fapt, cel care a mințit și furat în toți acești ani este chiar Torcoș.”

  Marincei Lenuța a venit la Special Arad pentru a-și prezenta cazul în ultima fază a ultimei faze a războiului său (declanșat pentru o cauză nedreaptă și dus cu mijloace destul de necinstite chiar de către „mareșalul-dictator” care, vezi bine, avea tot armamentul, cazarmamentul,  muniția – nu și justiția, de partea sa – o afirmăm din capul locului!). Nu atunci când „buba” s-a format, nici atunci când a erupt, nici atunci când organismul a dat în „febră”, nici în timpul „comei” ulterioare.
  După „comă” a venit Marincei Lenuța la presă…

  „În cursul anului 2014, am tras semnale de alarmă către unii acționari după ședința AGA, dar domnii și doamnele acționare l-au sunat repede pe domnul Torcoș să îi spună că contabila a spus așa și așa” – își dezvăluie  slăbiciunile idealiste, neputând și neintenționând măcar să evite… inevitabila cacofonie „că contabila”… Normal „că contabila”! – cine altcineva să-ți scoată pe masă banii cheltuiți și să-ți ceară să-ți explici cheltuielile decât „că contabila”?!
  V-am zis că Torcoș nu-i curios de lucruri cinstite și date pe față?… Nu v-am zis, dar vă zicem acum: „…și normal că a pus la cale, împreună cu avocatul său, un plan de a scăpa de mine, de expert și de firma veche de audit.” V-o zicem prin declarația contabilei – că-i mai credibil.
  Nu-i așa că v-a șocat puțin cuvântul „normal”?… Și pe noi.

  Haideți să ne imaginăm, pentru cât durează citirea memoriului contabilei, că suntem judecători…

  Pentru cei care nu au fost, dar și pentru cei care au fost confruntați, la viața lor, cu un proces în Justiție: judecătorul te ia matematic când te audiază în fața completului. Nu-i curios de poezia ta, de farmecul epicii tale – cum nu-i curios Torcoș de lucruri cinstite… v-am mai zis. Ție, cititor de respirație scurtă, îți trebuie chestii concentrate, dacă se poate, direct în sentințe: ăla-i corupt, ăla i-o tras-o lu ăla, ăla merită împușcat, ăla-i lacrima fecioarei.
  Instanțele nu așa lucrează, iar judecătorii nu așa gândesc.
  Judecătorii au cam textul ăsta în față:

  „Totul a început în anul 2012, când administratorul hotelului Central s-a hotărât să cumpere pensiunea din Germania. Atunci, firma CENTRAL a contractat un credit de 500.000 euro. Ratele și dobânzile erau achitate lunar, în valoare de peste 6000 euro. În câteva luni, totalul cheltuielilor înregistrate pe firma din Romania, Central SA, au fost de peste 200.000 euro. Facturi de mobilier, gresie, faianță, parchet, corpuri de iluminat, covoare, mobilier baie, toate cumpărate din banii Central, înregistrate pe cheltuieli la Central. Însă, de fapt, marfa ajungea în Gai (la domiciliul domnului Torcoș), la apartamentul de vis a vis de hotel de pe str Horia nr 18 H4 SC A AP 3 , unde și acum se achită cheltuieli la administratorul de bloc, din banii CENTRAL (vine lunar o doamnă pe nume Sabău, care încasează banii de cheltuieli, curent, apă, încălzire, bani care se dau din încasările hotelului CENTRAL și se trec în registrul personal al lui Torcoș, în Germania)” – Onorată Instanță.
  Paranteză despre caracter (de regulă, instanțele ignoră asemenea seturi de argumente… dar de dragul sociofililor din noi, să le citim, măcar):
  „A amenajat apartamente speciale pentru el și familia sa, dar nu a spus vreodată că vrea să îi ducă și pe acționari la băi, acolo unde există apele termale cele mai renumite din Europa. Spunea că acționarii dacă vor să meargă, să meargă pe banii lor, dar el făcea cumpărături și cheltuieli personale în Germania, chefuri și sărbători cu prietenii, mai ales cu familia Moldovan – în speță, Zeina… pe care mă gândesc că o știți și cunoașteți aportul ei la acest hotel. Dar dacă nu existau toți acești oameni – acționarii -, de unde mai avea Torcoș ceea ce are?! Pe munca lor s-a ridicat Torcoș și și-a făcut averea. Vine la ședințe să spună că l-am furat, când de fapt el a furat bani și a făcut evaziuni fiscale, încasa evenimente, nunți, botezuri, fără să dea facturi și chitanțe, toți banii îi punea în seif, unde doar el și secretara aveau cheie. Nu e ciudat că nevasta lui nu avea acces la seif, dar secretara avea?” – este un paragraf din scrisoarea (aproape) deschisă pe care contabila Marincei Lenuța a adresat-o – habar n-avem cu ce urmări și nici nu ne interesează în acest articol  – acționarilor CENTRAL SA.

  Știi ce pățești când ești Naș și vrei să-i rupi capul propriei tale contabile? Te trezești cu propoziția asta: „Registrul cu banii e la mine!”

  Ați observat, cred – în toate filmele cu mafioți povestea se termină la fel: l-a prins poliția „pentru că contabila” a pus la dispoziția organelor registrul cu banii; l-a împușcat concurența „pentru că contabila” a scăpat din poșetă carnețelul cu maimuțe. Uite, fix așa-i și-aici:  „Registrul cu banii luați din firmă, și pe care Torcoș îi folosea în scop personal, este la mine. Conține anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014. L-am luat când am simțit că mi se întinde o adevărată șaradă.”

  Atenție: urmează înșelăciune!

  Metodă de vagabond… după cât am citit noi din literatura de specialitate: „A adus o firma de audit, pe Cighi și trupa. Au fost aduși în luna noiembrie 2014, la 3 săptămâni după ce am luat un împrumut – eu și soțul meu, de 27.000 euro. La rugămințile sale, l-am ajutat să nu piardă avansul de 10.000 euro pe care îl dăduse unui tip din Germania pentru o mașină, un BMW GT model 2011, care valora în total 37.000 euro. L-am împrumutat cu cei 27.000 euro.
  După 3 săptămâni, în care ne-a tot dus cu vorba că ne va restitui banii, a apărut acest prieten al său de la UTC, Cighi, și s-au dus în Germania la pensiune și relaxare, zilnic mese bogate la Central și pachete la plecare, ca raportul audit să iasă cum dorea el și avocatul Lazăr – băiatul prietenului său, doctorul Lazăr. Raportul trebuia să spună că din firmă lipsesc bani, că am prejudiciat firma cu peste 200.000 euro, fapt care nu putea să fie posibil deoarece eu eram verificată lunar la firma Central de către firma de expert contabil pe care Torcoș a adus-o. Firma de audit care, la fel, la sfârșit de an verifica extrase bănci, casa, gestiunile etc. Dânsul era singurul cu drept de semnătură, din anul 2013 când ginerele său, Chiș, a plecat din firmă. El și Chiș aveau drept de semnături în toate băncile. Eu dețin dovezi, acte și Registrele care aparțin lui Torcoș, în care apar banii luați din firmă și cheltuiți în interes personal, pe care îl am la mine și pe care l-am prezentat avocatului meu și care a demarat la Timișoara o acțiune împotriva lui Torcoș.”

  De la cei 27.000, Onorată Instanță, a început o dramă…

  „Eu și soțul meu am început acțiunea de dare în judecată în procesul civil (mare greșeală! cum adică „civil”?! ce-i civil aici?! – n.red.) 1542/06.02.2015, împotriva lui Torcoș și unde cerem suma de 27.000 euro. Am vândut apartamentul din centru cu suma de 23000 euro și mașina cu 4000 euro, pentru a reuși să dăm împrumutul cumnatului nostru, care ne-a împrumutat suma pentru Torcoș. În acest moment locuim cu chirie, așteptăm finalizarea procesului și ne rugăm să ni se facă dreptate. În ziua în care s-a depus la Judecătoria Arad cererea noastră de chemare în judecată a lui Torcoș, în acea zi am ajuns la Poliția Arad, la doamna G.,  care se află în subordinea prietenilor lui Torcoș, și anume X și Y (reclamanta dă numele acestor ofițeri integral – noi, însă, preferând varianta… necunoscutelor, pentru că nu am discutat cu ei problema, încă – n.red.) – care au primit sarcinile de a mă chema la interogatorii, de a mă amenința cu diferite metode (detector de minciuni). A fost avocatul nostru de la Timișoara la discuții cu dânșii și le-a semnalat unele nereguli din dosar și din plângerea penală formulată de Torcoș. Au negat ca îl cunosc pe Torcoș, dar eu știu de câte ori venea X la hotel, mânca, bea pe gratis, de sărbători – pachete și plicuri cu bani- iar acum a venit momentul să-l răsplătească pe Torcoș prin începerea procedurii de urmărire penală împotriva mea” – este drama nu atât personală și socială a contabilei astfel „pedepsite”, cât instituțională… vorbim, numai în paragraful ăsta, de un întreg sistem corupt.

  Nu mă voi lăsa, voi lupta cu ei, chiar dacă am luat bani împrumut pentru avocat, am fost amenințată de Torcoș că nu voi găsi de lucru în tot Aradul, că toți îl cunosc, dar ghinionul lui, am găsit un post de economist foarte bun, dovadă că Dumnezeu îi apară pe cei nevinovați și care nu neapărat au relații. În acest dosar mă acuză de multe, de furt, de falsuri, că am luat o linie de credit pe Central… e normal că s-a luat linie credit pentru a putea plăti furnizorii care au efectuat lucrări de renovare în restaurant, din linia de credit de la Banc Post se poate vedea pe extrase plățile efectuate” – invocă, inclusiv Instanța Supremă, Marincei Lenuța.

  Scrisoarea trimisă acționarilor este mult mai lungă și mai detaliată decât această introducere jurnalistică în caz, iar redacția Special Arad se află în posesia ei, oferindu-se să o pună la dispoziția organelor statului în cazul în care n-o au și îi interesează.
  Vom mai cita din ea pe parcursul episoadelor, dar, până atunci,

  Episodul Torcoș: 14 minute de discurs de rechin asupra metodei… Fiți atenți la metodă!

  În 15 ani de presă, n-am avut onoarea decât maxim să-l văd la mesele altora și să aud despre el lucruri la limita lui „nu mă interesează zona.” Am avut și altele de făcut decât să mă bat cu dinozauri comuniști unși cu toate alifiile care, sigur, dacă n-au publicitate la ziarul la care lucrezi, au un redactor-șef plătit la plic sau chiar patronul cu camere gratis…
  Acuma, nefiind cazul și cumva interesându-mă cazul, am avut mici rețineri cum ar fi „cum dreaq îl iau?… cu cine să mă duc?… să-l înregistrez?… îmi trebuie nepărat poză cu BMW-ul?” – dar mi-au trecut repede.
  L-am găsit, unde altundeva?, la o masă pe terasă la Central, l-am rugat să mergem la altă masă și am mers la altă masă… Florian Torcoș n-a vrut să discute despre speță… dar a discutat-o cu noi timp de 14 minute. Nu ne întrebați prin ce metodă l-am tras de limbă – că nu vă spunem.
  Iată rezumatul celor 14 minute:
  „Nu eu am furat-o pe Marincei Lenuța – Marincei Lenuța m-a furat pe mine. Ea e cercetată de către ofițerul X (era și culmea să nu… sau să fie altul! – n.red. – ) într-un dosar de delapidare… eu sunt dat în judecată pentru înșelăciune și nu sunt încă judecat. O să vorbim după ce e gata ancheta, care va dovedi că ea m-a furat pe mine cu peste 200.000 de euro, așa că ea mai are să dea o grămadă de bani societății la care eu sunt acționar majoritar… deci mie! O să vină avocatul luni și o să o dau în judecată și pentru calomnie. Asta e calomnie ce face ea! Pensiunea din Germania e a SC CENTRAL, deci e o investiție a societății… așa… și ce dacă eu sunt acționar majoritar?! Da, mașina există… o s-o vând… îi dau banii după ce ne socotim… să vedem cine și cui mai are să-i dea bani!”


   

  Notă 1: Poza principală a acestui articol este fotografia de profil a lui Florian Torcoș de pe Facebook. Cred că un selfie… altfel e greu s-o explici. Ni s-a părut, atât din punct de vedere deontologic, cât și social-istoric, corect și firesc să o folosim pentru a ilustra acest articol.

  Notă 2: Să fim bine înțeleși: Special Arad deține o înregistrare în care Florian Torcoș recunoaște că are să-i restituie fostei sale contabile 27.000 de euro. Ulterior acestei înregistrări, Florian Torcoș a comandat auditul – întocmit de prietenii săi – care s-o „omoare” de femeie, aceasta fiind scoasă ca vinovată de dispariția a 200.000 de euro din conturile Central S.A.

   

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Un hot cu cap de porc, acest Torcos. Evazionist de prima clasa. Dar cine sa-l cerceteze? Madam Guler de la Ipj Arad, politia economica? Spagara aia??? Economicul de la Arad = o gasca de spagari. In afara de doi trei tinerei, toti iau mita! Dna oare stie?

   +25 voturi
   +1
   -1
  2. Nimic nou sub soare…..chiar D+na Laura Kovesi atrăgea atenţia celor de la DNA din Arad despre slabele rperformanţe ale acestor aşa yis procurori…..poliţia economică,mână în mână cu infractorii )cei cu ştaif, nu ăia ordinari…..plin de hoţi este acest judeţ şi toţi sunt neprinşi !

   +12 voturi
   +1
   -1
  3. Guler, aia de la Economic, ar trebui sa iasa la pensie urgent. Face breasla de rusine. Injura ca la usa cortului pe holurile institutiei, raspunde la saluturi doar cand nu e in toanele specifice menopauzei!
   Daca pomenim si faptul ca-si baga nasul prin dosarele colegilor, sa mai sifoneze la urechea celor cercetati…
   Face parte din garda veche de “militieni”, care “freaca menta” la birou, in asteptarea salariilor compensatorii, tinand blocat un post care ar putea fi ocupat de un politist cu “chef de munca”. Cine o cunoaste…”stie”!
   Exemplele pot continua, din pacate. Colcaie politia romana de astfel de specimene!
   Daca ar avea loc o reforma autentica a MAI, ar “zbura” hotomanii astia bashiti cu 100 km\ora.

   +13 voturi
   +1
   -1
  4. In sfarsit se sparge „buba” si la aceasta privatizare postcomunista… Oameni fara caracter, din cate se vede, acest individ a sfidat orice reguli de minima conduita si convietuire sociala. Este intr-adevar o mare rusine pentru Arad ca a ajuns sa fie atat de infect… Totul se acopera, sunt pline scolile de corupti, cele doua universitati au un stil de invatamant aparte, nu merge nimeni la bibloteca tot anul universitar, dar studentii reusesc sa ia examenele inexplicabil, fără nicio pregatire prealabila. Avem studenti italieni anul 3, 4 la medicina care nu stiu romaneste, merg la examene cand intra la facultate la Timisoara si contra unei sume de 50 euro reusesc sa ia examenul de limba. Ma intreb oare cat timp se va mai tolera acest comportament nebun?! Ce sa mai vorbim de faptul că politia din Arad „doarme” de 25 de ani, uitati-va cum se parcheaza in acest oras, fiecare pe unde apuca, semnele parcarea interzisa, stationarea interzisa si circulatia interzisa in ambele sensuri sunt complet necunoscute. Regulile sunt de neconceput aici, in acest orasel care se vrea capitala cultural europeana, situatie contrara oricarei logici, intrucat acolo unde este cultura bineinteles apare si civilizatie la maxim.
   Felicitari pentru articol, ma bucur ca mai apar voci ale adevarului, adica exista speranta!

   +9 voturi
   +1
   -1
  5. cine era director in 1990 si a prins “marea privatizare postcominusta” acum se bate in piept ca, “ce mare afacerist este”…. si 99% dintre ei au profitat si acum dispun de ditamai averi si un “cuvant greu” in toate institutiile statului (care ar trebui sa se faca dreptate si lumina)…

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.