Pasaj subteran de 33 milioane de euro la Podgoria. Lucrările ar dura 10 ani… dacă „inginerul Saligny” își dă acordul

  de Raluca Medeleanu | 2 November 2021, 11:53 AM | Administraţie | Topic special

  2

  Primăria Municipiului Arad a emis o cerere Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație pentru a obține finanțare prin Programul național de investiții „Anghel Saligny” în vederea realizării unui pasaj subteran în Piața Drapelului (Podgoria), investiție estimată la peste 165 milioane de lei (circa 33 milioane euro). Marea majoritate din sumă este solicitată a fi acoperită din bani de la stat.

  În vederea înaintării acestei cereri de finanțare, proiectul a avut nevoie de obținerea votului consilierilor locali municipali, pe care l-a primit în cadrul ședinței de luni, 1 noiembrie, însă nu în unanimitate. Consilierii locali USR PLUS s-au abținut de la vot pe motivul că proiectul de hotărâre a fost prezentat cu doar o oră înainte de ședință, astfel că nu au apucat să îl studieze, pentru a ști ce votează.

  Potrivit documentului, se dorește „amenajarea unui pasaj rutier subteran în Piața Drapelului, respectiv amenajarea drumului public din interiorul localității cu 4-5 benzi, ce intră în intersecția din P-ța Drapelului. Realizarea unui pasaj rutier subteran implică și ample lucrări conexe: devieri/relocări de rețele subterane(apă, canal), devieri/relocări derețele subterane (linii electrice LES; termoficare, telefonie, etc, lucrări de reconfigurare a sistemului de semaforizare, iluminat public, e-ticketing, reconfigurarea traseului de transport public de călători cu tramvaiul (linii de tramvai și stații călători)”.

  Din totalul de 165.703.150 lei (TVA inclus), Primăria solicită obținerea a 157.373.150 lei prin programul „Anghel Saligny”, iar diferența de 8.330.000 lei ar urma să o acopere din bugetul local.

  De menționat că nu este pentru prima dată când municipalitatea dorește un pasaj subteran în zonă, care nu s-a mai materializat. În anii 2000 s-a planuit realizarea unui pasaj tot la Podgoria, însă pe o altă direcție de mers, către Bulevardul Revoluției (direcția teatru). Acum, pasajul ar urma să fie amplasat dinspre strada Corneliu Coposu către Calea Iuliu Maniu.

  Durata lucrărilor este calculată să dureze 120 luni (adică 10 ani).

   


  Citește despre marele „Anghel Saligny”, cel după care a primit denumirea programul național de investiții, aici: Anghel Saligny.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. 10 ani pentru un pasaj subteran? Doamne ferește ma, pasajul Michelangelo din Timișoara a durat 3 ani cu absolut totul, de fapt, a durat un an în care sa zicem că au fost restricții, cum naiba sa spui in 2021 că un pasaj de 2 lei care trebuia făcut acum 6-7 ani va dura 10! Autostrada A1 de la Nădlac până la Sibiu nu a durat 10 ani, in condițiile in care fiecare bucata a avut întârzieri și relicitatii. Doamne ferește ma.

   +7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.