Update Parchetul European condus de Laura Kovesi efectuează percheziții domiciliare la funcționari publici din vestul țării

  de - | 28 June 2022, 10:30 AM | Regional | Topic special

  1

  Parchetul European (EPPO), condus de fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, realizează marţi, 28 iunie 2022, percheziţii de amploare în Timiş, într-un dosar de fraudare a fondurilor europene.

  Potrivit EPPO, în cadrul anchetei sunt realizate 160 de percheziţii domiciliare, fiind vizat un grup infracţional organizat activ în România şi Austria. Percheziţiile sunt realizate inclusiv la locuinţele unor funcţionari publici şi la sediile unor instituţii publice, urmând să fie duse la audieri 30 de persoane. Potrivit EPPO, prejudiciul în acest caz este de peste cinci milioane de euro.

  „Din 2017, un grup infracţional organizat a înfiinţat peste 150 de firme fictive şi le-a folosit pentru a obţine în mod fraudulos finanţare europeană şi naţională. Aceste companii au solicitat finanţare publică pentru achiziţionarea de echipamente sau bunuri pentru operaţiunile de zi cu zi, pe baza unor documente inexacte, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru achiziţionarea de mijloace fixe, echipamente sau bunuri. În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile enumerate ca achiziţionate în cadrul proiectelor nu au fost efectiv achiziţionate, aceleaşi echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte”, a transmis EPPO.

  Potrivit Parchetului European, sumele obţinute din fonduri europene şi de la bugetul naţional erau retrase de la bancomat de către persoane din anturajul membrilor grupului organizat. „Ulterior, sumele au fost folosite pentru achiziţionarea de bunuri sau servicii pe numele altor persoane fizice sau juridice pentru a ascunde provenienţa ilicită”, a mai transmis Parchetul European, care a lucrat în acest caz cu poliţişti din Structura de Sprijin EPPO din România, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi poliţiştilor din cadrul DGA Cluj şi Timişoara.

   

  UPDATE – Comunicat ADR VEST

  „Astăzi, 28 iunie 2022, a avut loc la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR
  Vest) din Timișoara, vizita reprezentanților Parchetului European.  Scopul acestei vizite a
  fost acela de a identifica și obține documente privind finanțarea din fonduri europene a
  șase societăți comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de
  Investiții 2.1A-Microîntreprinderi. Dintre acestea cinci proiecte sunt în implementare, iar
  unul a fost respins.

  Menționăm faptul că vizita reprezentanților Parchetului European nu a vizat și nu vizează
  activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, și nici a persoanelor angajate în
  cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finanțări,
  documente care sunt doar în posesia ADR Vest. În acest sens, angajații ADR Vest au pus
  la dispoziția reprezentanților Parchetului European toate documentele care au fost
  solicitate.”

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.