joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi anunță primele arestări într-un mare dosar

  de - | 20 octombrie 2021, 11:09 PM | Internaţional

  0

  (foto: U.S. Embassy Romania / Wikipedia)

  Parchetul European a anunțat prima operațiune majoră din scurta sa existență. Cazul ne arată de ce era important constituirea unei structuri care să poată acționa rapid, fără formalități judiciare transfrontaliere, scrie RFI.ro.

  Parchetul European (EPPO) a anunțat că a coordonat o operațiune în care autoritățile de aplicare a legii din state membre au efectuat percheziții, arestări și sechestre în valoare de peste 13 milioane de euro.

  Au fost arestate 10 persoane. Acestea sunt suspectate de  formarea unei organizații criminale și de sustragerea de la plata impozitelor.

  Principalii suspecți au folosit o așa-numită fraudă de tip carusel TVA pentru a revinde mașini de mai multe ori în diferite țări ale UE.

  Se presupune că aceștia pretindeau în mod fals că ar fi plătit impozite pe vânzări care au fost rambursate de stat și, astfel, au cauzat pierderi fiscale de cel puțin 13 milioane EURO.

  Nucleul activității infracționale a fost localizat în orașul Eichstätt (Germania) și la Milano. Dealerul auto din Italia  cumpăra mașini de lux de la reprezentanțele auto germane în cadrul regimului TVA intracomunitar al UE.

  Se înțelege, desigur, că în acest caz, mașina a rămas tot timpul în garajul dealerului italian, în timp ce actele s-au plimbat via Germania.

  În timpul operațiunii, în Germania au fost confiscate 13 mașini de lux. Trei din cei zece suspecți au legături cu organizația mafiotă italiană ‘Ndrangheta.

  Procurorul șef european Laura Kövesi a spus că „acesta a fost primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data oficială de începere a activității  și demonstrează schimbarea de paradigmă pe care a adus-o crearea EPPO: nu mai există formalități greoaie de asistență juridică reciprocă; acțiunea se dovedește rapidă și decisivă. ”

  Colateral acestei anchete, a fost depistat și un caz complex de trafic de droguri în Italia. Poliția a arestat încă patru suspecți și a confiscat 7 kg de marijuana și hașiș.

  Sursa: Radio France International România

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.