miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Paradoxul mincinosului în Aradul pierdut creștinește în campanie

  de E. Nola | 23 aprilie 2024, 8:31 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  24

  Nu e nimic sofisticat aici, e doar un exercițiu de imaginație pornind de la vestitul paradox antic al mincinosului: ce face un cretan când afirmă că toți cretanii sunt mincinoși? Minte sau spune adevărul?

  Întrebarea mi-a venit așa din senin observând campania electorală arădeană în plină explozie. Chiar dacă mai este și Paștele, ceea ce e cam deranjant din moment ce liderul de necontestat al politicii arădene – sper că știți de cine vorbim – susține că partidul său, cel liberal și național, este și unul profund creștin. Un partid, adică, impregnat plenar cu valorile creștine. Printre care adevărul este la loc de cinste, un creștin adevărat nu minte sub nicio formă. Iisus, deși aflat într-o campanie permanentă, spunea lucrurilor pe nume, riscând prin asta totul, așa cum s-a văzut în cele din urmă.

  Să trecem, așadar, peste acest amănunt, să observăm mai bine că treaba cu creștinismul liberal e așa o mică mare minciună folosită în scopuri electorale, având în vedere faptul arhicunoscut că sistemul politic arădean actual s-a clădit acum două decenii bazat pe voturile neoprotestante. E aici o poveste chiar interesantă, una cu o mică trădare – Iuda este un personaj important în creștinism – dacă avem în vedere că neoprotestanții arădeni – o comunitate puternică și bine organizată – l-au trădat atunci în favoarea lui Gheorghe Falcă pe pastorul Dorel Popa, cel care, cu patru ani înainte, reușise tocmai datorită susținerii lor să câștige primăria Aradului în culori social-democrate. Caz unic, de altfel.

  Falcă creștinul – Paradoxul mincinosului în Aradul pierdut creștinește în campanie

  Ei, de atunci, diferitele biserici neoprotestante se folosesc de acest atu, obținând aproape tot de la administrație, ajunge să ne gândim doar la povestea comunității Ekklesia, cea care a ocupat cinema Dacia și cea care este într-o intensă mărire a bazei sale materiale susținută de administrația arădeană. Așadar, nu e nimic de văzut aici, da, liberalii arădeni sunt și creștini, din moment ce susțin extinderea și consolidarea votanților lor neoprotestanți. Mai mult decât atât, au grijă și de ortodocși, ca nu cumva aceștia să se simtă frustrați în majoritatea lor. Chiar dacă ortodocșii, mai lumești așa, nu reacționează militărește la comenzile electorale ale preoților. Ajunge doar să îi vezi în vizită la Bruxelles, adunați acolo de primul politician creștin-liberal din Arad și din istorie. Și, la o adică, au grijă și de cei care se ocupă cu ordinea și disciplina, așa mai puțin creștinește, că altfel nu putem explica ce caută doi foști polițiști șefi pe listele lor pentru județ.

  PNL ARAD SIMON TROIAC FALCA CIONCA

  Și uite așa, încet, aproape pe nesimțite, ajungem și la chestiunile cotidiene, cele care țin de campania electorală care deja bubuie pe aici. Nu exagerez, veți vedea imediat, am argumente foarte serioase.

  Rămânem în politică și creștinism, totuși.

  În ultimele zile au apărut niște fluturași cu scopul de a-l compromite pe unul dintre candidații la Primăria Aradului. Nu-i spun pe nume, nu vreau să contribui și eu la răspândirea mizeriilor cuprinse în aceste fițuici care ajung în cutiile poștale ale arădenilor. Ajunge să știți că este vorba de singurul candidat periculos, de cel care, dacă ar ajunge primar, ar putea desființa – nu ușor, dar nu se exclude – structura de putere de tip mafiotic clădită pe aici în ultimele două decenii. Este de fapt singura alternativă la situația actuală, ceilalți fiind concurenți falși, mai mult să încurce electoratul aflat între două slujbe și trei ieșiri la ocicopiaț.

  Și uite așa, pornind de la valorile profund creștinești de care fac atâta caz cei care vor să își eternizeze puterea și dominația la Arad, mă întreb și eu ca prostul, cum se împacă aceste acțiuni cu valorile creștinești atât de mult trâmbițate de liderul de la Bruxelles? Să îl faci cu ou și oțet, chiar criminal, pe candidatul advers, singurul, de altfel, care poate deveni periculos pentru tine?

  electoral afise

  Ar mai fi și cazul publicității electorale care începe să împânzească orașul, caz prezentat aici, în Special, de Adriana Barbu. Mă rog, atât cât s-a putut, fiindcă „organele” alese nu s-au grăbit deloc să furnizeze informațiile cerute de jurnalistă. Cine face afișele, cât costă, cine plătește, care sunt reglementările privind afișarea lor prin stațiile de tramvai și alte asemenea. Fără să mai vorbim de materialele electorale care împânzesc site-urile de socializare, FB-ul înainte de toate. Întreb și eu, din nou, ca prostul: cine plătește, cui și de ce? Nu de alta, dar și aici sunt reglementări clare, de care, din câte observ, nu ține cont nimeni. Am văzut un singur clip electoral în regulă, adică menționând și comanditarul și cel care plătește. Da, este al celui care a fost făcut criminal în fițuica elaborată de cei care se proclamă profund naționali și creștini, indiferent cum se numesc ei în realitate.

  Bibi mașina dacia

  Având toate acestea în vedere, nu ne mai rămâne decât să așteptăm Paștele, cel care devine al Cailor dacă vorbim de promisiunile onorate de micuța și creștineasca noastră clasă politică locală. Să îl urmărim pe Bibi prin piețe și la aeroport bucurându-se de fumul scos de mașinile care concurează acolo nederanjate de avioane, să ne minunăm de el la emisiunile de radio și televiziune în care face publicitate electorală pe gratis, băieții de acolo care se cred jurnaliști fiind mulțumiți, oricum au primit deja mai mult decât își puteau imagina.

  Numai că, hai să fim serioși: nu este aici vorba de ei, ci de oraș, de oamenii care nu mai pricep nimica și de cei care, tocmai de asta, părăsesc în masă Aradul. Pentru că ei mai cred în puterea cuvântului și a promisiunii și, spre deosebire de cei care își fac cruci pe toate drumurile și ecranele, mai cred și în cinste, adevăr, onoare, demnitate și solidaritate.

  Adică în adevăratele valori creștine.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Apropo de pocăiți cu ce drept țin parcarea imensă goală de la Maranata cu lacătul pe ea 7 zile pe săptămână pt 2 ore de slujbă duminica?
   Este a lor? Atunci să-i exproprieze primăria și să facă o parcare etajata tip Park&Ride sunt fonduri europene pt astfel de parcări.
   Ne-am săturat de atitudinea ca totul li se cuvine.

   +38 voturi
   +1
   -1
  2. Domnule care semnezi sub anonimul lllh, de ce nu ai curajul să-ți arăți măcar numele mic dacă ești așa de pornit în contra pocăiților? Dacă e proprietatea lor și vrei să îi exproprieze, de ce nu te-ar expropria și pe tine? Sau cum de nu te-ai gîndit să se facă parcare în cimitire, că tot e și acolo spațiu folosit doar de cei care nu mai sunt de nici un folos societății, adică morții? Halal cum gîndesc unii oameni pe sistemul cu capra vecinului. De aia trăiți așa!

   --45 voturi
   +1
   -1
  3. @Victor G.
   Pentru ca la primit sunt primii dar la împărțit e doar pt ei. În ultimii ani au primit zeci de hectare cadou dar pun lacăt și pe o parcare. Polivalenta și Bazinul la 100 de metri vor rămâne fără parcare care e alui Pașca și alții se lăfăie pe terenurile primite donație de la oraș.

   +43 voturi
   +1
   -1
  4. Bai prostovan de E. Nola, ce jurnalistul p…i esti ca nu ai habar ca nu trebuie sa-ti dea cineva detalii despre costurile din precampanie? Esti cretinel? Cui PLM ai cerut tu detalii si era obligat sa-ti serveasca pe tava tot ca sa asterni cacaturile tale platite de ala la care nu-i spui numele din articol, adica de doctoraul Wiener?

   Chiar crezi ca nu stim ca in campania trecuta partidul care platea la fituica voastra era USR, iar in campania asta sigur e tot el, USR, caci articolul asta este clar de aparare a doctorasului la a treia incercare sa puna laba pe primarie.

   Tu ai impresia ca ai invetat apa calda? sau cati plm crezi ca pun botul la cacaturile tale pe care le tot bagi in fituica securistica?

   Vezi ca afisele din statiile de tramvai si de pe blocuri sunt perfect legale, si doctorasul tau a impanzit Aradul, intreba-l in plm cat a dat pe el papagal mancator de rahat.

   --50 voturi
   +1
   -1
  5. @E.Nola
   Vedeti in ce situatii va pune ”sponsorul”? Indiscutabil, dezaprob orice fel de limbaj suburban, dar nu pot sa nu observ ca ati ajuns sa culegeti exact ce semanati. Pe de alta parte, observ ca va deranjeaza campania aceea (categoric mizerabila!) impotriva lui Wiener, dar nu v-a deranjat deloc stilul cu care isi construieste el imaginea. Caci, sa fim sinceri, ce sanse poti sa ai cand singurul lucru care te preocupa e ce n-a facut celalalt. Stiti, oricate banuieli, presupuneri sau chiar afirmatii s-au facut legat de mine, de ipotetice afinitati politice, am fost intre cei care la inceput a sperat in un aer nou in politica romaneasca adus de USR. N-a durat mult si mi-am dat seama ca nu doar ca nu sunt mai buni decat ceilalti, ci sunt chiar mai rai, caci doar circ peste circ, nimic concret, doar aratat cu degetul. Si, pentru ca dezamagirea sa fie si mai mare, după ce observ oameni care se dezic rand pe rand de acest partid-scandal, mai vad si oameni ca dvs care le fac campanie si le plang de mila. Serios, e dureros sa vezi cat de jos a coborat stacheta politica in Arad si ce candidati jalnici pretind să faca opozitie. E ca in… turcu si pistolul sau, si mai rau, ca in treaba aia cu harbul si oala sparta. Iar cand mai vezi si ziaristi care pun umarul pentru cativa arginti…
   P.S. Si-acum, dupa cum va e stilul si obiceiul, coborati din augustele si inaccesibilele dvs sfere si improscati-ma cu dispret!

   --15 voturi
   +1
   -1
  6. Nici nu ma asteptam sa-mi dati dreptate, in conditiile in care dreptatea este DOAR apanajul, si chiar proprietatea privată a dvs. Si nici sa coborati, caci ar insemna sa renuntati la narcisismul cu care aproape va confundati de multa vreme 😉

   --17 voturi
   +1
   -1
   • Îmi place cum reușiți să mă înjurați fără să folosiți cuvinte vulgare. Sunteți bun de textier la campania politică a celor iubiți. Nu aveți acum treabă de v-ați apucat să îmi scrieți? Sau răspundeți și de asta? Mai odihinți-vă, că, pardon, campania abia a început…

    +13 voturi
    +1
    -1
  7. A mai ramas asa…o mica reduta aceasta publicatie online pe care n-au reusit s-o anihileze politicienii a caror singura doctrina e puterea si inavutirea.
   Ne-a “durut” cenzura cand o faceau oameni inculti promovati politic!
   Dar “doare” aproape la fel de tare acum, lipsa ei!
   Daca cititorii/comentatorii coboara sub limita admisa mi-as dori sa le blocati comentariile!
   Au suficiente ziare/publicatii/televiziuni si multe mijloace la dispozitie sa-si faca desantata publicitate! Stiu ca nu are aceasta publicatie nevoie de “aparatori” si sigur nu am eu calitatatea sa decid dar va sugerez sa nu mai publicati comentariile toxice!

   +16 voturi
   +1
   -1
   • Sunteți o comentatoare de bază și de elită a publicației noastre, vă răspund la ceea ce ne privește direct: avem o politică de moderare a comentariilor proprie, stabilită de comunitatea redacției și care merge pe ideea simplă și elementară: cenzurăm sau moderăm doar comentariile jignitoare, vulgare, agresive. Nu le moderăm pe cele cu care nu suntem de acord, dar rămân în cadrul opiniei diferite, exprimate decent. Desigur, sunt situații în care este destul de dificil să judecăm un comentariu, am înțeles ideea Dumneavoastră, încercăm să fim cât se poate de democratici și liberi în moderare. Fără să închidem gura celor cu care noi nu suntem de acord, dar eliminând comentariile care coboară la nivelul înjurăturilor.

    +14 voturi
    +1
    -1
  8. Cunosc cel puțin trei ninja din poza. Simplu! Greață efectiv! Aveam eu bănuieli mele, ei se jurau ca usturoi nu mănâncă dar gura le miroase. Halal comua ce am ajuns. Popi cumparati de niște tâlhari. Prea mulți farisei pe m2.

   +27 voturi
   +1
   -1
  9. Disperat articol, părtinitor și la comandă. Clar, pe toboganul userist, adică pe linia userista. In rest, clar că îi sunt încetinite, datorita frustrărilor, conexiunile dintre urechi, ale cui urechi? Ale tovarășului ce se nedreaptă spre nul. Apropo, cine i doamnă Barbu de care amintiți in aproape toate postările?

   --14 voturi
   +1
   -1
  10. Asta da libertate de exprimare democratica!

   Iata ca se poate si fara cenzura, felicitari!Nimeni nu va poate acuza cu nu „dati drumul” comentariilor.In democratia „bine” inteleasa din Romania, te poti kaka la om la usa si apoi sa-i ceri hartie, sau nu?Mergem pe calea cea buna, Calea Pierzaniei.Sanatate multa!

   --7 voturi
   +1
   -1
  11. @Notaros
   1. Daca astea sunt injuraturi, inseamna ca si dvs m-ati injurat mereu. Presupunand ca aveti dreptate, atunci suntem chit!
   2. Dupa cum eu nu fac presupuneri privind modul in care va folositi timpul, nu vad de ce v-ar interesa cum mi-l folosesc eu.
   3. De iubit, imi iubesc familia si pe Dumnezeu. Spre deosebire de dvs, pe mine mai putin, avand mereu pretentii de mai mult.
   4. Ma distreaza doua lucruri: obsesia asta a dvs. legata de campanie (nu prea inteleg unde ati vazut sa fac eu campanie!) si felul lingusitor in care dati dreptate doar celor care va ”perie” in comentariile lor. Asta imi aminteste de o emisiune, parca la mult iubita de dvs LaStrada, in care ati reusit performanta de a vorbi aproape toata emisiunea doar despre dvs (precizez ca am vazut emisiunea dupa ce mi-a atras atentia un prieten asupra ”performantei”: ”Bai, frate, uita-te si tu cat se iubeste omul asta! Cred ca dimineata, inainte de a se spala pe dinti, se pupa in oglinda!”). Si m-am uitat. Dar nu va spun daca i-am dat sau nu dreptate.
   Sa

   --6 voturi
   +1
   -1
  12. Cu “greieri” și alte pseudonime ascunzând persoane care prezintă clar fracturi logice în raționament, e evident ca nu ieșim din capcana PNL a administrației arădene. Acuzația de comandă politică a articolelor care prezintă realități de abuz, manipulare și folosirea discreționară a banului public a ajuns să fie considerată mai gravă decât infracțiunile pe care le demasca? Alte ziare nu se dezmint, acoperă în continuare corupția, ca urmare să presupunem ca nu sunt comandate politic? Nu suntem toți prosti, din păcate pentru politrucii arădeni și nici slugi preaplecate care închid ochii la tot și trăiesc mai departe cu capul în nisip. Nu mi se pare normal atacul la adresa ziariștilor care își fac la modul curajos treaba, în contextul amenințării caracatiței politice care conduce nenorocitul ăsta de județ, în schimb slugarnicia presei aservite, laudative la modul penibil este cu adevărat dezgustătoare, toxică și ofensatoare pentru arădeni, mai ales pentru cei care, chiar fără aceste articole, văd cum merg lucrurile!

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.