sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Panfora încinge spiritele și la Nădlac! Primarii mai multor localități vor să ceară desecretizarea contractului „gazele de șist” din vestul țării

    de Mihai Todoca | 25 noiembrie 2020, 11:58 AM | Știri Arad

    3

    Deși a întâlnit o rezistență constantă din partea opiniei publice încă din 2014, firma Panfora Oil & Gas nu vrea să renunțe la încercarea ei de a „efectua măsurători 3D exclusiv pe drumurile publice” în activitatea lor de explorare de  „hidrocarburi convenționale, țiței și gaze naturale în roci convenționale”.

    Cetățenii -în frunte cu mai mulți primari din zona de vest  (aceștia constituindu-se în „Asociația Salvați Câmpia de Vest”)- sunt îngrijorați că de fapt activitatea firmei este doar un paravan pentru exploatarea gazelor de șist. Problema gazelor de șist a mai fost dezbătută și pe plan național, nu doar local. Firma Panfora are parte de toată susținerea din partea autorităților competente, Agenția Națională pentru Resurse Minerale trimițând comunicate în care „reiterează confirmarea că Panfora Oil & Gas nu caută gaze de șist în EX-6 Curtici, că Panfora dorește să protejeze agricultura locală și să colaboreze cu comunitățile pentru o explorare și exploatare sigură și benefică a resurselor naturale convenționale din zonă” și că „măsurătorile de explorare computerizată 3D vor fi efectuate exclusiv pe drumurile publice”.

    Proteste la Curtici

    În urmă cu trei luni, curticenii au protestat împotriva aceleași firme, doar că la Curtici. Acum a venit rândul nădlăcanilor care se tem de același lucru când vine vorba de Panfora: Ce se întâmplă dacă se găsesc gaze de șist? Ne iau pământurile tuturor? Dacă nu le iau, noi mai putem să locuim aici? În ce fel ne este afectată sănătatea? Oare chiar se țin de cuvânt și nu caută gaze de șist?

    Întrebări pertinente având în vedere istoria exploatării gazelor de șist, când încă din 2013, premierul de pe atunci Victor Ponta declara că „S-a tot spus ca s-ar putea afecta pânza de apă freatică, dar până acum nu s-a întâmplat nimic”, concluzionând că „Romania are de ani de zile o problemă strategică pe alimentarea cu gaze. Trebuie să găsim și alte moduri de explorare” . Amintim și de protestele de la Pungești, Bârlad și București care au ajuns să fie transmise pe plan național.

    Ceea ce a urmat la Curtici ne-a spus chiar primarul Bogdan Ban: „Am trecut prin Consiliul Local hotărârile de a le acorda avizele de explorare/exploatare, iar acestea nu au fost votate. Oamenii au reticențe și avem și noi. E ceva dubios, cel puțin la prima vedere. Am cerut acum să se desecretizeze contractul. Facem o petiție, noi primarii din Asociație, vom vedea exact unde, pentru a cere să se desecretizeze contractul(noi am ales să îl numim „gazele de șist” în titlu pentru ca majoritatea oamenilor să știe la ce facem referire – nota red.)”.

    Citește și Primarii din județ și 2.000 de curticeni, protest pe șest împotriva exploatării gazelor de șist și a companiei Panfora Oil & Gas

    La Nădlac s-a decis! … Să se aștepte până după alegeri

    Primarul de la Nădlac, Ioan Mărginean, a făcut ce n-au făcut primarii de la Șeitin și Pereg, adică să treacă prin Consiliul Local decizia de „aprobare a proiectului de hotărâre privind emiterea acordului Consiliului Local Nădlac în vederea realizării, de către Panfora Oil and Gas S.R.L., de lucrări de achiziție date geofizice pe drumurile existente situate în extravilanul Orașului Nădlac,aflate în administrarea Orașului Nădlac- poligon A, conform documentației anexă care face parte integrantă din proiectul de hotărâre, având în vedere referatul arhitectului-șef din cadrul primăriei nr. 5614/14.10.2020, solicitarea cu nr. 46/31.08.2020 realizată de Panfora Oil and Gas S.R.L. înregistrată la Primăria Oraș Nădlac cu nr. 4843 din 21.09.2020, adresa nr. 6281 din 31.05.2013 emisă de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, adresa nr. 12768 din 12.06.2020  emisă de Consiliul Județean Arad,  Documentație tehnica necesară obținerii acordului primăriei pentru realizare de lucrări de achiziție date geofizice 3D pe drumurile publice din administrarea primăriei, proiect nr. 1/2020 realizat de DAV SEIS GRUP S.R.L-D, prevederile art.129(2), lit.”c” din Ordonanța de Urgență nr.57/2019 privind Codul administrativ, actualizată. 

    Iar rezultatul a fost…. că se vor decide după alegerile din 6 decembrie. Primarul Ioan Mărginean explică: „Au fost doar discuții. Au fost reprezentanți din Asociația Câmpia de Vest, reprezentanții Panfora, au fost prezenți consilierii locali, reprezentanții agricultorilor și cetățeni. De hotărât nu s-a hotărât nimic încă, cel mai probabil după alegeri”.

    „Vreau să repet ceea ce am repetat. De fiecare dată când există această dezbatere a subiectului Panfora, a subiectului prospectării de gaze: suntem disponibili!” , a început Cristi Crețan reprezentantul Panfora dezbaterea ce a avut loc la Nădlac.

    „Panfora efectuează niște prospecțiuni de gaze în perimetrul EX6, din care face parte și Nădlacul. Am cerut acordul Primăriei pentru a face prospecțiuni pe drumurile publice. Știu că există multe întrebări referitoare la ce fel de gaze căutăm, de ce le căutăm, ce metode folosim”.

    „-De ce se delimitează atât de tranșant Panfora de tehnologia de fracturare hidraulică și de gazele de șist? Sunt probleme cu fracturarea și cu gazele de șist?”, a venit o întrebare din public la care tot Cristi Crețan a răspuns:

    „Nu știu dacă este o problemă cu gazele de șist sau cu fracturarea hidraulică, dar în mod sigur am fost acuzați că noi am venit aici ca să căutăm gaze de șist folosind fracturarea hidraulică sau nu, și de aceea am venit aici ca să vă spunem foarte clar, în mod public: Nu numai că nu ne-am gândit, dar există și documente oficiale care spun că nu e vorba de gazele de șist. Noi suntem gata de orice document pe care doriți să îl semnăm…

    -În legislația României nu există termenul de gaze de șist”, a continuat interlocutorul lui Cristi Crețan care a menționat un articol din Codul Penal referitor la declarații false. Mai exact se referea la actele din autoritatea statului, adică ANRM, care spun că nu este vorba de nici o exploatare a gazelor de șist.

    Într-o postare pe facebook a paginii Țăranul Nădlacan se încearcă un rezumat al discuțiilor menționate, care atinge atât problema vidului legislativ în care se află „termenul de gaze neconvenționale sau gaze de șist”, acordul petrolier secretizat, transferul acestui acord și în final întrebarea care a rămas fără răspuns: „Ce beneficii vor avea nădlacanii de pe urma acestui proiect”. Întreaga postare AICI

    Cum spuneam e o luptă. O luptă care se duce deja de șase ani, și care nu și-a aflat până acum nici un câștigător detașat. Pe de-o parte este firma care este pregătită, după cum spuneau reprezentanții acesteia, „să dea în scris” că nu vor face exploatări prin fractare hidraulică a gazelor de șist, iar pe de-o parte sunt cetățenii care sunt îngrijorați de posibilele jocuri ascunse sau „găuri” în legislație.

    Probabil că soluția cea mai bună este desecretizarea contractului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu inteleg ce mai prospecteaza dupa ,,Hidrocarburi conventionale” intrucat toata zona a fost cartografiata incepand din anii 1975 si data in exploatare.Exista la Ministerul minelor documentatie complecta,atunci despre ce vorbesc astia.Sau statul Roman pregateste predarea petrolului si gazelor campiei de vest statului maghiar dearece suntem niste impotenti in administrarea bogatiei????

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.