Primarii din județ și 2.000 de curticeni, protest pe șest împotriva exploatării gazelor de șist și a companiei Panfora Oil & Gas

  de Andreea Daniela B. | 11 august 2020, 2:50 PM | Știri Arad | Topic special

  1

  Problema exploatării gazelor de șist revine în atenția autorităților arădene, cu precădere în zona Curticiului, unde mai mulți localnici și 20 primari din „Asociația Salvați Câmpia de Vest” s-au strâns la Combinatul Agroindustrial Curtici pentru a protesta împotriva companiei Panfora Oil & Gas.

  Deși reprezentanții companiei spuneau încă din 2014 că „Nu am planificat și nu vom efectua niciun fel de operațiuni legate de gaze de șist în perimetrul EX-6 Curtici și nu vom explora și nici exploata gaze de șist în nicio zonă a acestui perimetru, nici prin fracturare hidraulică și nici prin vreo altă tehnologie. Suntem disponibili și vom semna angajamente juridice în acest sens cu toate părțile interesate, pentru a încredința pe oricine de bunele noastre intenții” (Gabor Zelei, directorul de pe atunci la Panfora Oil & Gas), localnicii și primarii din zonă nu sunt convinși de buna credință a companiei, în ideea în care și directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, susținea că:  „Au venit la mine anul trecut, în 2013, în nenumărate rânduri. Şi au spus foarte clar, pe faţă: da, domnule, vrem gaze de şist!”. 

  Citește și Vrei să vezi cum vor arăta sondele de petrol și gaze din Curtici peste vreo 2 ani? Du-te la Bătania – Pamfora îți plătește drumul și îți dă și-o apă…

  Protest pașnic la Curtici

  După cum spuneam, la Curtici a fost un protest duminică, unde s-au strâns aproximativ 2000 de persoane. După ce acest protest a avut loc, 12 primari, împreună cu Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, ne-au chemat la o manifestare pașnică ce avea să se întâmple astăzi, 11 august 2020, de la ora 10. Spunem că acesta a fost “șest” nu pentru că ar fi fost ceva făcut pe ascuns, nici măcar pe aproape, mai ales că oamenii presei au fost chemați la fața locului pentru această discuție, ci mai degrabă pentru că a fost unul extrem de calm în care fiecare și-a spus punctul de vedere, toți participanții fiind pe aceeași idee.

  Firma Panfora Oil & Gas încearcă să se întindă mai mult decât îi este „cearceaful”

  „Curtea Constituțională a stabilit că aceste companii petroliere nu au drept de servitute asupra terenurilor din perimetrele petroliere. Ca să intre pe terenurile menționate trebuie să-și obțină un drept de folosință. Văzând că nu pot să intre, aceștia au cumpărat aceste terenuri, din câte știm și ne putem da seama noi, pentru construirea de sonde. Din câte înțeleg, acum se încearcă prospectarea pe domeniile publice, ceea ce este interzis prin lege. Cu toate acestea, ei (Panfora Oil & Gas) contactează primăriile pentru a li se permite să electueze prospectarea de pe drumuri. Problema cea mai mare este că aceștia cer accesul inclusiv pe străzile comunelor și a orașelor, nu doar pe drumurile agricole”, a spus avocatul Asociației Salvați Câmpia de Vest, Florin Bornea.

  Procese pe rol începând cu anul 2014

  „În proces, noi am precizat să se declasifice numai ceea ce ne interesează. Nu redevențe, nu bani, dar vrem exact să știm ce urmează să se facă. Aceștia au venit în 2014 doar cu ideea de a prospecta pe teren și de atunci au fost o serie de procese prin care am reușit să îi oprim. Din 14 acorduri semnate, trei s-au declasificat. Noi bănuim că ele au conținut identic, dar nu știm sigur, sunt secrete de stat”, a explicat avocatul.

  Nu vin să spună direct că vor ca să exploateze sau nu gaze de șist

  „În 2014, directorul A.N.M.R-ului de atunci spunea că terenul din România a fost scanat de mai multe ori și se cunoaște exact ce este în el, dar că gazele de șist sunt noutăți și trebuie să scaneze la adâncimi mai mari. În primă fază se efectuează prospectarea seismică, se fac câteva sonde de explorare prin care se iau monstre și se fac teste, apoi se pune capacul. Dacă este rentabil și se dorește, exploatarea poate să continue”, a mai adăugat avocatul.

  Dacă se găsesc gaze de șist la Curtici, ce urmează?  

  Cât despre comunicarea cu firma Panfora Oil & Gas, Florin Bornea a spus că: „Este de înțeles că nimeni nu a cumpărat la licitație un teren fără să fie indicii că aici se găsesc astfel de gaze. Nu poți să investești milioane de euro în ceva dacă nu ai date exacte despre existența gazelor. Ce se întâmplă dacă se găsește? Ne iau pământurile tuturor? Dacă nu le iau, noi mai putem să locuim aici? În ce fel ne este afectată sănătatea? Aceste lucruri nu se spun oamenilor, totul este secret, de la cumpărare la exploatare și așa trebuie să aflăm totul din alte surse”.

  De ce nu au explorat gazele de șist mai devreme? 

  „Au așteptat procesele și nu au avut cum să înceapă exploatarea. Dacă oamenii nu le-au permis și ne-am judecat atâția ani cu ei, noi i-am ținut în loc cu ajutorul proceselor. Acum au cumpărat hectare de pământ la supraprețul de 15.000 de euro în comparație cu 6.000 de euro cât ar costa în mod normal”, și-a încheiat avocatul Florin Bornea declarația.

  Au mers dintr-o primărie în alta ca să convingă primarii 

  Covaci Emeric, primarul comunei Peregu Mare: Au venit la noi la Primărie și s-au prezentat ca fiind o firmă de consultanță care voia să discute cu noi despre accesul pe drumurile comunei, inclusiv pe străzi, pentru a face măsurători geofizice. Aceștia au spus că noi trebuie să îi lăsăm doar să intre să își facă treaba și că nu vor fi afectate casele sau terenurile agricole. Am ridicat imediat problema legată de gazele de șist și am cerut să știu exact ce au de gând să facă. Au spus că vor veni cu utilaje și vor face teste asupra solului. Momentan de la noi nu au cumpărat terenuri, vor doar accesul pe drumurile din comună. Mi-au spus de asemenea că nu vor distruge casele oamenilor cu trepidații pentru că au o aparatură modernă care nu afectează în nici un fel locuințele sau altceva”.

  Korondi Erika, comuna Dorobanți: „Au venit doi bărbați și ne-au anunțat că au cumpărat 3,74ha de teren, ca mai apoi să depună dosarul pentru certificatul de urbanism, pentru forare și pentru explorare. Am emis certificatul de urbanism pentru acel teren, însă pentru drumul agricol și terenul pe care mai voiau să îl cumpere, am refuzat. Nu este prevăzut legal să le dăm accesul și am cerut sprijin și de la Consiliul Local în acest scop”.

  Otlăcan Ciprian, primarul comunei Macea: „Ne este teamă că ar putea fi contaminată pânza freatică. Noi ne-am solidarizat toți primarii din zonă. Apa freatică de la noi este la 2,5 metri adâncime și ne este teamă pentru comunitatea din zonă. Vrem să trăim în liniște și pace ca și până acum și suntem împotriva acestora. Am fost contactați telefonic, dar cam atât. Noi vom fi total împotriva acestor exploatări ale gazelor de șist”.

  Picătura chinezească pe care vor să o bage în acest pământ va fi o crimă…

  „Suntem într-o zonă deosebit de bună, fertilă și cu potențial agricol. Dacă avem grijă de pământ, acesta va avea grijă de noi. Este păcat și este crimă ceea ce se întâmplă. Vreau ca toți arădenii să vină lângă noi, să ne apărăm pământul pentru că picătura chinezească pe care ei vor să o bage în acest pământ, acele substanțe chimice cu zecile de tone în fiecare sondă, va fi crimă pentru umanitate. Se baga inclusiv cianură, cele mai chimice substanțe, doar ca să spargă roca din profunzime.

  Nu poate să treacă nimeni peste noi, nici măcar Victor Ponta, care a semnat această concesionare. Îl chemăm aici să vadă ce a făcut, ce nebunie a creat acest om care astăzi are 100 de fețe. Ne zbatem și nu-i lăsam, dar solicităm ajutorul tuturor românilor pentru că este o câmpie foarte bună pentru agricultură”, a declarat Muscă Dimitrie.

  În final, Bogdan Ban, primarul orașului Curtici, a avut și el câteva precizări de făcut cu privire la situația în care i-a pus firma Panfora Oil & Gas: „Aceștia au venit să-și intabuleze terenul la primărie, toate tranzacțiile ajungând desigur și la noi. Prima dată a venit printr-o firmă de avocatură, ca mai apoi să vedem că este intabulat pe firma Panfora. Ulterior am aflat și prețul contractului care ne-a șocat. În momentul următor am luat legătura cu colega de la Dorobanți, care se afla în aceeași situație ca și noi și cu directorul Muscă, împreună cu avocatul asociației. Aici este vorba despre o datorie morală și le mulțumesc tuturor primarilor care au venit să protesteze, momentan pașnic, alături de noi”.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dacă Ponta, a făcut o idioțenie, acum aveți cel puțin un Președinte care ar trebui să priceapă, că-i prof de fizică … și guvernul Lui. Deci, scrisoare deschisă către Președinte și guvernul Lui în care să le cereți ca în regim de urgență să ANULEZE toate deciziile anterioare ale „M**E PSD” privitoare la exploatarea gazelor de șist pe toată Câmpia de Vest.
   .
   Cu lista de fapte reale din zone de exploatare existente prin lume (inclusiv din USA) se pot combate TOATE MINCIUNILE cu care-și fac marketing aceste firme RECHIN, ce doar distrug totul în goana după bani, este ușor de argumentat o asemenea cerere radicală. Nu le dați nici-un fel de aprobări! Nimic, că-s ca „țiganii”. Nu reacționează Președintele și guvernul Lui? Cel puțin știți cum să le spuneți oamenilor să voteze. Dar cea mai bună soluție este să scoateți oamenii pe STRADĂ … #NUGAZEDEȘIST!!! … blocată autostrada pe ambele sensuri, (protest prelungit de tipul vestelor galbene din Franța). Nu așteptați prea mult că ăștia „TAC ȘI FAC” și vă veți trezi că este prea târziu. Cum merg la Românica afacerile pe bază de ȘPAGĂ, nu aveți nici o garanție că ăștia și ceilalți ca ei, că nu sunt singurii, se vor ȚINE DE CUVÂNT. În lumea firmelor RECHIN nu există așa ceva. Nu au nimic sfânt! Cuvântul lor nu valorează doi bani ruginiți. (sau contracte … calculează cinic și cu pierderi, când își fac socotelile și scot din pălărie armate de avocați). Ăștia cumpără țări, guverne, … pornesc războaie, omoară președinți de state, … deci, dați „mănușile jos” și dați-le numa „sub centură” că altfel sunteți de acum Perdanți.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.