Pandemia începe de la un caz… În România sunt deja 35 de cazuri cu tulpina nouă

  de Special Arad | 17 iunie 2021, 11:32 PM | Naţional

  0

  Numărul cazurilor confirmate, în România, cu varianta  Delta (tulpina indiană) a coronavirusului a ajuns la 35, până în 13 iunie, au anunţat specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Aceştia au precizat că, în acest moment, nu se poate vorbi de transmitere comunitară a acestei variante în ţara noastră. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP a anunţat, joi, că până în 13 iunie au fost raportate la INSP-CNSCBT 2.188 de secvenţieri, făcute de 7 laboratoare: INCDMM Cantacuzino, INBI “Prof. Dr. Matei Balş”, MedLife, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, Institutul de Virusologie “Ştefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova, “Pro Vitam” Sfântu Gheorghe.    Astfel, au fost confirmate 1.588 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 1.525 cu varianta Alpha, 11 cu varianta Beta, 17 cu varianta Gamma şi 35 cu varianta Delta.    Conform sursei citate, până în 13 iunie, rata de confirmare cu VOC a fost de 73%.  Totodată, au fost înregistrate şi comunicate la INSP-CNSCBT 30 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 27 cu varianta Alpha şi 3 cu varianta Gamma.

  Referitor la cele 35 de cazuri confirmate cu varianta Delta, situaţia este următoarea: 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, judeţul Braşov, şi sunt cetăţeni indieni; – 1 caz provine dintr-un focar familial din Bucureşti, cu 3 cazuri COVID-19, din care unul confirmat cu varianta Delta; locul probabil al expunerii cazului index este necunoscut; 1 caz, cetăţean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din judeţul Dolj, cu 5 cazuri COVID-19 (doar unul confirmat până în prezent cu varianta Delta), din care 4 angajati şi 1 caz secundar, familial;  13 cazuri provin din focarul din oraşul Popeşti-Leordeni: 11 sunt cetăţeni indieni, unul este cetăţean român, caz secundar al unui cetăţean indian, iar altul este cetăţean român, caz terţiar (fiul cazului secundar); 2 cazuri sunt cetăţeni indieni şi provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroeşti, jud. Ilfov; 1 caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din Bucureşti, din care 1 confirmat cu varianta Delta;  1 caz din jud.Damboviţa are istoric de călătoria în India; – 2 cazuri din judeţul Dolj provin dintr-un focar familial cu 2 cazuri confirmate cu varianta Delta;  2 cazuri din judeţul Argeş şi, respectiv Arad, din care ultimul este cetăţean indian, dar care locuieşte în România de 2 ani, nu au locul expunerii cunoscut; 2 cazuri din judeţul Argeş provin dintr-un focar familial; locul expunerii – necunoscut;  1 caz din judeţul Teleorman provine din focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care doar acesta confirmat cu varianta Delta – caz tertiar; locul expunerii cazului index-necunoscut; 1 caz din Bucureşti provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19, din care doar unul confirmat cu varianta Delta; 4 cazuri din judeţele Argeş, Buzău, Dolj şi Bucureşti nu au nicio legătură epidemiologică menţionată; 1 caz a refuzat colaborarea cu DSP. ” În acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a variantei Delta”, a precizat CNSCBT.  Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat un nou sistem de denumire pentru variantele COVID-19, astfel că acum se folosesc litere greceşti în cazul versiunilor descoperite în ţări ca Marea Britanie, Africa de Sud şi India. Varianta descoperită în Regat este etichetată drept Alpha, cea în Africa de Sud – Beta, iar cea în India – Delta. Varianta Gamma este cea descoperită în Brazilia.

  Citeste mai mult: adevărul

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.