sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Pandemia a dus la o scădere a insolvenței, la nivel național. Cum e situația la Arad

    de Raluca Medeleanu | 29 ianuarie 2021, 12:29 PM | Recomandările editorilor

    0

    Facilitățile fiscale și închiderea tribunalelor în pandemie au făcut să scadă, la nivel național, cu 42% numărul companiilor de impact care au accesat insolvența, conform unei analize făcute de CITR, parte din Impetum Group. La Arad, situația este și ea similară, în pandemie înregistrându-se o scădere  a numarului de insolvente cu 23%.

    Cu toate acestea, impactul economic al proiectelor de insolvență și restructurarea au fost în creștere în România: valoarea activelor acestor companii este cu 28% mai mare decât în anul 2019, iar numărul total de locuri de muncă afectate este de 11.717.

    Numărul companiilor care accesează insolvența la nivel național este într-o scădere continuă de șapte ani. Faptul că numărul companiilor care accesează aceste proceduri este în scădere poate induce în eroare. Însă scăderea insolvențelor în general se datorează amânării, conform analizei CITR, ca urmare a facilităților fiscale oferite de Guvern de la debutul pandemiei precum și grevei instanțelor de judecată la începutul anului.

    „Toate acestea au creat în rândul companiilor aflate în dificultate o falsă impresie că a dispărut necesitatea și urgența de a lua o decizie pentru a-și redresa afacerea. Experiența noastră de 20 de ani în zona companiilor în dificultate ne spune că această amânare doar înrăutățește sanșele de redresare ale companiilor. Insolvența și restructurarea se dovedesc adesea a fi cele mai eficiente metode de însănătoșire ale companiilor care se confruntă cu un impas. Sunt soluții care ajută la protejarea companiilor în momente de criză, indiferent că ne referim la crize economice, sectoriale sau punctuale, la nivel de companie”, a declarat Andra Olar Caragea, CEO CITR.

    Dacă în 2020 am văzut impactul direct al pandemiei asupra unor industrii, cum ar fi HoReCa și transporturi, în 2021 estimăm că vor fi în dificultate, printr-un efect de domino, industrii conexe acestora precum: auto, producție componente auto, aviație, turism, agricultură, producție carne, lactate, panificație și creșterea animalelor.

    „Potrivit estimărilor noastre, bazându-ne pe rezultatele financiare previzionate ale anului 2020, numărul companiilor în insolvență iminentă ar urma să crească la un nivel record al ultimilor 8 ani, similar cu situația din 2013. Abia acum începe să se contureze dimensiunea efectelor financiare ale crizei sanitare, efecte ce sunt momentan amânate de facilitățile fiscale. Însă amânarea diminuează șansele de redresare. Am observat anul trecut o creștere a numărului de proceduri de restructurare în zona de preinsolvență sau în afara insolvenței (OG6). Această tendință a pieței ne arată că antreprenorii au căutat măsuri de restructurare. Aici cred că este cheia redresării economice”, a completat Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR și Head of Business Development Impetum Group.

    Sectoarele de activitate cu cele mai multe companii de impact intrate în insolvență și restructurare sunt: industrie (26%), comerț (14%), energie (10%) și agricultură (10%).

    Muntenia (87%), Transilvania (7%), Sud-Est (3%) sunt regiunile cu cel mai mare procent de companii de impact care au intrat în insolvență și restructurare, în funcție de valoarea activelor imobilizate. Județele cu cele mai multe companii afectate sunt: București și Ilfov (40%), Brașov (6%) și Cluj (5%).

    Situația la Arad

    Reprezentanții CITR ne-au informat că situația de la Arad nu e diferită de cea din țară, păstrându-se această tendință a scăderii a numărului de insolvențe.

    Dacă în 2019 s-a deschis insolventa pentru 179 de companii din Arad, în 2020 s-a deschis pentru 137. Se observă astfel o scădere a numarului de insolvente cu 23% (informatii si comparatia la noiembrie, conform ONRC).

    În privinta companiilor de impact, în 2019 au fost 4 companii de impact, insumând active de 9,3 milioane de euro și 6,2 mil euro cifra de afaceri. În schimb, în 2020 au fost 2 companii de impact, insumând active de 3,2 milioane de euro si 4,8 mil eur cifra de afaceri.

    Update. Potrivit datelor oferite de Direcția Județeană de Statistică Arad, în ceea ce privește forța de muncă, putem realiza o comparație între situația din octombrie 2019 și cea din 2020. Dacă la nivelul județului Arad, în 2019 erau înregistrate 138.254 persoane angajate, un an mai târziu în aceeași perioadă, în pandemie, mai erau angajate 133.194, așadar vorbim de o diferență de 5060 persoane. O comparație a ratei șomajului, pentru aceleași luni, ne arată 1,5% pentru 2019, respectiv 2,2% pentru 2020.

    forta de munca arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.