Palatul Tabacovici, o nouă victimă a reabilitării ilegale. Cam așa respectăm noi patrimoniul!

  de Raluca Medeleanu | 27 februarie 2019, 12:01 PM | Strada | Topic special

  0

  Chiar dacă Planul Urbanistic Zonal al Aradului interzice clar introducerea elementelor moderne la clădirile istorice, ilegalitățile și bătaia de joc par de neoprit în orașul nostru. Cel mai recent exemplu vine în cazul Palatului Tabacovici, monument istoric, care a primit câteva „straie” noi: geamuri termopane la parter, în loc de ferestrele care aveau frumoase ornamente florale din fier forjat.

  A se sesiza că pe panoul de reabilitare, autorizația este pentru căile de acces și modificări în interiorul clădirii… nu la fațadă, dar astea sunt simple detalii, nu?

  Ce mai contează că Palatul Tabacovici, construit între 1850 și 1875, este considerat un giuvaier al secessionului vienez? Regulile clare și stricte din cele peste 100 de pagini ale PUZ-ul orașului sunt făcute, aparent, doar de ochii lumii. În Arad, orașul a căror clădiri cad pe capete, nu poți să mai ai pretenții! Aici, te bucuri dacă cineva depune măcar efortul să înlăture ornamentele și să pună puțină tencuială pe pereți, ca să nu îți mai riști viața când circuli pe oricare trotuar din centrul orașului…

  Mai mult, legislația e atât de prost întocmită încât nici măcar prin amenzi nu poți să-i pedepsești pe cei care se abat de la reguli. Cu un dosar penal și o amendă de aproximativ 50 lei… ce pretenții putem avea ca cei care mutilează clădirile aflate în patrimoniu să fie măcar determinați să îndrepte greșelile lor? Singurul lucru pe care Primăria zice că poate să-l facă e să mărească impozitul cu până la 500%, la proprietarii care nu repar clădirile lăsate în paragină.

  Dar ce facem cu cele care sunt reabilitate necorespunzător? Sau asta nu mai contează?

  Termopane, ferestre lărgite, altele zidite complet, găuri pentru diferite cabluri, aparate de aer condiționat, ornamente înlăturate, gresie, culori stridente… și câte și mai câte alte intervenții neconforme! Cam așa e la noi… o oglindire perfectă a „respectului” pe care îl avem față de moștenirea noastră arhitecturală.

  Citește și

  Ia mai dă-o-n PUZ-ul mă-sii de treabă! Și când renovăm, o facem de mântuială?

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.