sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ia mai dă-o-n PUZ-ul mă-sii de treabă! Și când renovăm, o facem de mântuială?

  de Raluca Medeleanu | 30 octombrie 2017, 12:54 PM | Recomandările editorilor | Strada

  8

  Parterul clădirii de pe Cloșca nr. 2 a fost recent renovat, iar după ce muncitorii și-au strâns catrafusele, ce au lăsat în urma lor a fost o frumusețe de operă de artă, căci viața e roz pe Cloșca nr. 2!

  To pink or not to pink?”, asta-i întrebarea! Sau mai degrabă: „să cerem sau nu autorizație de construcție?”. Răspunsul pe care l-am primit de la Primărie, „cei de pe Cloșca nu au autorizație”, ne-a lămurit destul de repede care-i treaba cu parterul clădirii respective. Bineînțeles că proprietarii au făcut renovarea după capul lor, după ochiul lor de genii într-ale esteticii, nemaiavând nevoie de nicio autorizație, că deh, ei când s-apucă de renovat, s-apucă, ce mama supărării! Ce contează că inițial clădirea era galben închis cu galben deschis, ce contează că etajul a rămas neschimbat! Arădenii să tacă din gură și să se mulțumească că (cacofonie intenționată, firește) au măcar jumate de clădire proaspăt renovată!

  Iar despre Planul Urbanistic Zonal dacă aducem vorba, o să spuneți că o dăm deja în lambada, că evocăm treburi scoase din zona crepusculară, unde oamenii de rând nu prea pășesc adesea.

  Dar haideți, de dragul conversației, să vorbim totuși de chestii dintr-astea științifico-fantastice pentru unii, dar reale pentru alții:

  Pentru cei mai extratereștrii din fire, cu apucături mai mult decât bizare, este un lucru bine știut că există un Plan Urbanistic Zonal (mai pe scurt, PUZ) votat de Consiliul Local Municipal. Ei, bine, în PUZ-ul ăsta afurisit scrie clar că trebuie să se folosească nuanțele si materialele cât mai apropiate de varianta originală a clădirii, iar dacă nu se mai cunoaște culoarea originală, trebuie să se respecte o anumită paletă de culori tolerate.

  20171026_123419

  Mențiuni din PUZ-ul orașului Arad: anexa B – Se interzic reparaţiile la tencuieli existente cu tencuieli din mortar pe bază de ciment. Se interzice desfacerea în totalitate a tencuielilor istorice/iniţiale. Se interzice montarea pe faţade, inclusiv la nivelul soclurilor, a reţelelor şi instalaţiilor edilitare, a aparatelor de aer climatizat/ventilare de uz casnic sau pentru funcţiuni de comerţ, alimentaţie publică, administrative. Se interzic intervenţiile care schimbă conformarea iniţială a faţadelor monumentului istoric la nivelul soclurilor prin schimbarea finisajelor iniţiale (placări cu alte materiale a paramentelor finisate cu tencuială, demontarea placărilor existente, aplicarea tencuielilor mozaicate) şi prin aplicare de termosistem. Se interzic culorile saturate şi nuanţele nespecifice Ansamblului Urban Arad. Se interzice realizarea operaţiunilor de construcţii pentru efecte vizuale suplimentare prin lăcuire şi oxidare a materialelor iniţiale şi tradiţionale. Se interzice orice decoraţie nouă şi decoraţiile care sunt executate din alte materiale decât cele originale pentru a le imita, atât la exteriorul construcţiilor, cât şi la interior. Se interzice folosirea materialelor, texturilor şi culorilor altele decât cele admise. Zugrăvelile exterioare noi se vor realiza cu vopsea silicatică pe bază de silicat de potasiu. Zugrăvelile vor fi în culorile adecvate după culoarea iniţială ce se confirmă prin analize specifice de laborator (analize fizico-chimice). În cazul în care prin analiza de laborator nu se poate confirma culoarea iniţială se pot alege culori pentru zugrăveli astfel încât acestea să fie nuanţe pastel cu tonalităţi care prin refracţie/reflexie să nu sufere distorsiuni de percepţie a culorii – a se consulta paleta RAL Classic System.

  Dar, așa cum am spus, cu toate că în acest PUZ se arată clar ce nu e voie să se facă, ilegalitățile continuă cu perseverență în orașul nostru! Dacă e să trecem în revistă numărul clădirilor peticite la repezeală și în mod incomplet din centru, vom concluziona cu amărăciune că numărul lor excede cu mult pe cele reabilitate corespunzător, ajungând să fie astăzi majoritare.

  Problema majoră este că oamenilor nu li se face nicio presiune reală să respecte aceste reguli. Când sunt prinși că au executat lucrări neconforme, fără autorizație, li se întocmește un dosar penal (sunt teancuri și teancuri de dosare de acest fel în Primărie) prin care sunt puși să plătească o amendă (infimă, la ordinul sutelor de lei), iar după aceea poveste se încheie.

  Acum vă întrebăm noi pe voi, mai ales pentru o firmă care are sute de filiale în toată lumea, ce reprezintă o amendă de, hai să spunem, 300 – 400 de lei? O plătește și rămâne cu lucrările după bunul ei plac.

  Atâta timp cât nu găsim o modalitate mai usturătoare pentru combaterea acestor abateri, Aradul va rămâne la fel de pestriț, ba situația chiar se va agrava de la an la an. Ca o comparație, specificăm că în străinătate, dacă ești prins că ai efectuat lucrări asupra fațadei clădirilor, în neconformitate cu legea, pe lângă o amendă usturătoare, ești obligat, pe propria ta cheltuială, să refaci de la zero lucrarea ca aceasta să fie așa cum este prevăzută în lege.

  Citește și Clădirile „lila-n coțche, verde-n dungi” – Aradul ilegal de pestriț al jumătăților de măsură

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „Prima data ordine”…….ha, ha, ha.
   Intrebare pentru ascultatori: cine ar trebui sa constate si sa sanctioneze astfel de abateri? Indiciu: colegii celor care dirijeaza circulatia dimineata, intr-o anumita zona din Aradul Nou. Super indiciu: astia sunt coordonati din umbra de catre un administrator de judet. Care, la randul lui, a rezolvat o anumita problema legata de o anumita fosta fabrica de zahar.
   Folositi-va imaginatia!

   +7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.