joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Palatul Bohuș, una dintre cele mai emblematice clădiri ale Aradului, trece la reabilitat

    de Raluca Medeleanu | 4 mai 2023, 11:27 AM | Știri Arad | Topic special

    2

    Începutul lunii mai a venit cu o veste mai mult decât îmbucurătoare pentru arădenii iubitori de arhitectură. Palatul Bohuș, monument istoric din 1913, a trecut în sfârșit la reabilitat, după ani și ani în care a fost lăsat să se degradeze. Muncitorii au început să monteze la această oră schelele, iar intervenția ar urma să ajungă la final în această vară.

    Momentan însă, reabilitarea vizează doar 300 mp, mai exact partea dinspre Bulevardul Revoluției, întrucât costurile pentru întregul imobil sunt mult prea mari. Asociația de Proprietari a reușit deocamdată să adune bani pentru a acoperi această parte.

    Administratorul imobilului,  Edmond Hartmann, ne-a spus că lucrările sunt realizate de același constructor care se ocupă în paralel și de reabilitarea Palatului Cenad, firma „Actual Bau Grup” care a efectuat astfel de lucrări chiar și în Viena.

    Costurile pentru această latură a clădirii se ridică la 147.000 lei.

    De menționat că în acest imobil are proprietate și municipalitatea, care ar trebui astfel să contribuie la acoperirea costurilor, însă la ora actuală se află în proces cu asociația de proprietari pentru că nu și-a achitat integral nici măcar cheltuielile comune ale imobilului. Tribunalul Arad a dat în primă fază câștig de cauză asociației de proprietari, impunând Primăriei să achite cheltuielile restante (152.640,03 lei), penalizările (27.943,07 lei) și cheltuielile de judecată (1205,6 lei), însă Primăria a făcut ulterior apel, astfel că procesul e încă pe rol.

    În cazul în care procesul se va încheia totuși favorabil pentru asociația de proprietari, se intenționează extinderea reabilitării imobilului.

    Palatul Bohuș, o clădire care a spart normele vremii

    Impozantul Palat Bohuș, de pe strada Vasile Goldiș, a fost proprietatea unei extrem de importante familii de moșieri/baroni (Bohus László), de origine slovacă. În moșia acestora de la Șiria, potrivit Kölcsey Egyesület, în august 1849 s-ar fi negociat condițiile și s-a convenit depunerea armelor și capitularea armatei revoluționare maghiare în fața trupelor țariste conduse de generalul Frolov.

    Strada din Arad pe care a fost construit palatul lor (numită pe atunci Zrinyi), era considerată un epicentru al vieții sociale arădene, parterul palatului fiind plin de magazine, găzduia și un sediu de bancă, respectiv primul cinematograf „proiectat exclusiv pentru această destinație”, pe numele inițial de Cinema Apollo (apoi Cinema Studio), ale cărei intrări au copertine de tip evantai, verzi, cu decorațiuni metalice din fier forjat și sticlă, tipice perioadei.

    palatul bohuș arad cinema studio

    Familia Bohuș nu s-a jucat, când venea vorba de lux! După ce și-au demolat vechea clădire cu un etaj, veche de 150 de ani, a dat comandă să se construiască în același loc cea mai impozantă clădire din oraș, zvonindu-se că au reușit chiar să convingă Consiliul Local să ignore articolul din lege care interzicea pe îngusta stradă o clădire atât de înaltă.

    Clădirea a fost construită în 1913, de către marele arhitect Lajos Szantay, în stil „secession geometric” (conține și ornamente de tip ramuri-frunze), fiind prima clădire din Arad în a cărei construcție s-a folosit, la planșee, betonul armat. Palatul cu trei etaje, plus parțial al patrulea, era întins pe trei străzi, având frontul stradal de aproximativ 200 metri. Imobilul are mai multe tipuri de balcoane, unele închise, altele deschise, unele dreptunghiulare din fier forjat cu model de frunze, altele semicirculare (susținute de coloane corintice), iar la baza balconului situat la etajul al doilea de la colțul cu Bulevardul Revoluției a rămas intact un vitraliu de epocă din sticlă colorată pe care stă scris „Banca Românească”, instituție care a avut inițial sediul în această clădire.

    Palatul Bohuș este, de asemenea, cea de-a doua clădire din întregul municipiu Arad care a fost dotată cu lift… dar nu cu unul, ca în cazul Palatului Ortutay (care îl deține pe primul din oraș), ci cu patru, câte unul pentru fiecare intrare în imobil. Din păcate însă, ele sunt nefuncționale, întrucât nu întrunesc condițiile de siguranță conform normelor acutale.

    lift din palatul bohuș

    Nicio veste încă despre Cinema Studio

    În ceea ce privește sala cinematografului Studio, ea este la ora actuală complet părăsită, deși a intrat încă din 2012 în posesia Primăriei Arad, care începuse să lucreze la partea de documentație în vederea renovării și refolosirii ei ca cinematograf. Ultimele „mișcări” în acest sens au fost când au fost alocați 60.000, în 2017, pentru proiectul tehnic. De atunci însă, Primăria nu și-a mai exprimat intenția de a face vreo investiție acolo.

     

    Citește și:

    •  Primăria Arad, forțată în instanță să achite datorii de peste 150.000 lei pentru Cinema Studio • Special Arad · ultimele știri din Arad

    •  Comorile uitate ale unui oraș care pe vremuri clocotea de inovație. Povestea primelor lifturi din Arad • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Din Cinema Studio nu se pot mulge multe voturi Primăria bagă 7 milioane de lei în Aleea Borsec pe motiv ca pavajul nu e în tendințe dar clădirile istorice pică pe trecători prioritizare de birtul de la parterul blocului. Să nu se plângă ca nu sunt bani când ii cheltuie pe avioane și problemele stringente sunt amânate permanent.

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. „… lucrările sunt realizate de același constructor care se ocupă în paralel și de reabilitarea Palatului Cenad…” – hmmmm, sunt două lucrări mari și grele, iar la criza forței de muncă SPECIALIZATĂ (pt că, la asemenea lucrări, n-ai ce căuta cu meseriași „făcuți la apelul bocancilor” !!!), am serioase îndoieli că vor fi făcute două lucrări DE CALITATE. 🤔
      În loc să se facă O SINGURĂ LUCRARE ÎN MOD SERIOS, mi-e teamă că se vor face două „fușereli” ca să se ia banul…
      .
      Chiar și treaba cu „lucrările făcute la Viena” și anunțată așa, pompos, mi se pare cam „abureală pt. „botaniști”: în mod real, cineva care a făcut o lucrare de calitate la Viena, în primul rând precizează locația EXACTĂ, (ca să poata fi verificata calitatea lucrării) și, în al doilea rând, SIGUR AR FI AVUT SOLICITĂRI ÎN CONTINUARE si pt alte lucrări, SI ÎN ALTE ORAȘE ISTORICE (de ce DOAR în Viena și, oare, câte lucrări au fost, în total …?!🤔) și de ce a fost nevoit să se întoarcă în Românica, ca să facă lucrări în parteneriat cu Statul/Primăria ???
      .
      Dar să nu facem critica cuiva până nu vedem încă nimic concret, așa că MERITĂ URMĂRITĂ desfăsurarea lucrărilor… 😉
      .
      PS: 1. sper să n-o nimeresc iar, ca la „firms de apartament” a italianului care s-a apucat de reabilitat Ghiba. 😣
      2. cei care s-au ocupat de Cazinou, s-au ocupat DOAR DE EL, iar acesta era mult mai mic decât oricare dintre cele doua lucrări, și tot le-au trebuit câțiva ani ca să-l finalizeze CORESPUNZĂTOR CALITATIV !!!

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.