Organizația Mondială de Meteorologie: Nivelul de dioxid de carbon atinge un nou record, în ciuda reducerii călătoriilor și a activității industriale în pandemie

  de - | 24 noiembrie 2020, 8:20 AM | Eco | Internaţional | Recomandările editorilor | Sănătate

  0

  Estimările preliminare indică o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial între 4,2% și 7,5% în 2020, însă Organizația Mondială de Meteorologie (OMM) a ONU spune că această reducere nu va determina și o scădere a dioxidului de carbon atmosferic, care va continua să crească, deși într-un ritm ușor redus (cu 0,08-0,23 ppm pe an mai mic), informează Biziday, citând WMO și The Guardian.

  „Scăderea emisiilor legată de măsurile de carantină este doar o mică inflexiune pe graficul pe termen lung. Avem nevoie de o aplatizare susținută a curbei”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.

  Raportul OMM arată că media lunară de CO2 pentru luna septembrie la stația de referință Mauna Loa din Hawaii a fost de 411,3 ppm, în creștere față septembrie 2019 când era de 408,5 ppm. Același lucru a fost observat la Cape Grim din Tasmania, Australia, cu o creștere  la 410,8 ppm de la 408,6 ppm anul trecut. Dioxidul de carbon este cel mai important gaz cu efect de seră de lungă durată din atmosferă legat de activitățile umane.

  Meteorologii spun că rata medie de creștere a nivelului de CO2 pentru tot anul trecut a fost mult mai mare decât rata medie din ultimul deceniu. Nivelul de CO2 în atmosferă este acum cu 50% mai mare decât în ​​1750, înainte de Revoluția Industrială.

  Oamenii de știință calculează că emisiile de gaze cu efecte de seră trebuie să scadă la jumătate până în 2030 pentru a reuși limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, prag peste care schimbările climatice  ar putea afecta sute de milioane de oameni (valuri de căldură, secete, inundații și sărăcie).

  Sursa: Biziday

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.