miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Ora exactă sună din nou altfel în turnul Primăriei

  de Tomck@t | 24 octombrie 2023, 4:00 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  În primăvara anului 2021 am anunțat că Primăria municipiului Arad a demarat lucrările de reabilitare a acoperișului și a orologiului Palatului Administrativ și tot atunci s-a hotărât înlocuirea melodiei de la orele fixe cu o compoziție muzicală semnată de arădeanul Sabin Drăgoi. Totuși, ora exactă are acum o altă melodie la kilometrul zero al Aradului.

  Compoziția lui Sabin Drăgoi a putut fi auzită doar pentru o scurtă perioadă. În prezent, orele fixe sunt anunțate în centrul Aradului cu imnul Europei, un fragment din preludiul „Odei bucuriei” din simfonia a IX-a de Beethoven.

  Compoziția este tocmai înregistrarea realizată online de către artiștii Filarmonicii Arad în pandemie, în 2020, când fiecare muzician a redat partea sa de partitură de la domiciliu. Videoclipul în cauză a fost cel care a generat în mod public scandalul care, într-un final, a dus la schimbarea fostului manager al Filarmonicii, Doru Orban. Acesta declarase atunci că videoclipul „este un fake” și că a fost înregistrat fără aprobarea sa.

  Din informațiile pe care le deținem, Primăria intenționează să schimbe melodia de oră exactă periodic, în funcție de un calendar de evenimente importante (Ziua Națională, Ziua Europei etc.), dar reglajele sistemului audio sunt în continuare în teste.

  Managerul Filarmonicii Arad, Laurențiu Muntean, ne-a confirmat că există această colaborare între Primărie și instituția de cultură, urmând ca în viitorul apropiat, artiștii Filarmonicii să înregistreze trei variante noi ale „Odei bucuriei”, cu câte un singur instrument, cel mai probabil cu vioară, trompetă și flaut, iar apoi se va opta pentru înregistrarea care va suna cel mai bine din turnul Primăriei.

  Înainte de 2021, din turnul Primăriei s-a auzit, mulți ani la rând, melodia „L’enfant” semnată de Vangelis, care a fost folosită fără licență, iar înainte de aceea imnul României, „Deșteaptă-te, române!”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.