marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Artistul Onisim Colta, comemorat la Galeria Națională de Artă din Deva

  de Special Arad | 5 aprilie 2023, 3:24 PM | Cultură | Regional

  1

  Comunicat. La Galeria Națională de Artă Forma din Deva, luni 10 aprilie, la ora 17, va avea loc vernisajul expoziției „Artă și sacralitate – In memoriam, Onisim Colta”, eveniment în cadrul căruia sunt prezenți o serie de artiști reprezentativi care își îndreaptă căutările spre o finalitate sacră.

  Evenimentul reprezintă un gest de rememorare și de comemorare a artistului Onisim Colta – maestrul care a fost cetățean de onoare al Aradului.

  Lucrările prezente pe simezele galeriei din Deva ne evocă răspunsuri ale artiștilor la acțiunea destructivă a societății privind patrimoniul religios, precum și sentimentul transcezei, ori reprezentarea principiilor divinității în instanțe terestre, sau evocarea tradițiilor populare și a mitologiei lumii arhaice, dar și evidente referințe stilistice la repertoriul bizantin.

  Există în creația contemporană românească o mare diversitate de discursuri figurative care, uneori își păstrează puritatea expresiei sau, alteori propun diverse discursuri simbolice.

  În general lucrările din expoziție stau sub semnul evident al înălțării.

  La Galeria Forma puteți admira în Săptămâna Mare creații ale artiștilor: Zamfira Barzu, Mihai Chiuaru, Onisim Colta, Dana Constantin, Simion Cristea, Suzana Fântânaru, Marin Gherasim, Liviu Mocan, Marcel Muntean, Liviu Nedelcu, Doina Reghiș Ionescu, Andrei Roseti , Adrian Samson, Dumitru Șerban, Gheorghe Zărnescu.

   

  • Citește și: Vasile Dan: „In memoriam – ONISIM COLTA” • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. A fost un om cu un suflet curat, dedicat atât artei cât și comunității. Pentru noi cei din Rubio Pro Copilarie Pro Viata a fost un real sprijin în activitățile avute cu copiii orfani. Venea cu o plăcere deosebita, benevol, pentru a pune pensula, pentru întâia dată în mâna unui copil de 7-8 anișori. Le arăta celor mai măricei cum se împletesc culorile pe sticla din fața lor. Toate acestea s-au întâmplat fie în soarele moale al dimineții in mijloc de august, la mănăstirea Hodoș Bodrog fie în mijlocul pădurii Ceala sau în orașul nostru drag, Arad.
   Dumnezeu cu siguranță a pus în mâna sa o pensula divină cu care azi, de sus ne zugrăvește atât de frumos cerul.
   Cu adevărat vrednic de pomenire este!
   Ne este dor de tine Maestre!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.