Hollywoodul a ajuns la Filarmonica din Arad | Galerie foto

  de Raluca Medeleanu | 30 septembrie 2022, 11:05 AM | Cultură | Muzică | Topic special

  1

  Încă un spectacol de succes, înainte de deschiderea oficială a noii stagiuni de la Filarmonica Arad. De această dată, tema aleasă a fost atât de atractivă încât au fost vândute toate biletele în avans. Într-un fel, nu e de mirare, dacă ne amintim de un vechi sondaj local care arăta că arădenii sunt mari iubitori de filme!

  Concertul susținut de Orchestra Filarmonicii Arad, joi seara, ne-a amintit de unele dintre cele mai îndrăgite filme produse de Hollywood, iar pe lângă coloana lor sonoră, publicul a putut să revadă și scurte secvențe video, pe ecranul montat sub orga de pe peretele din spatele scenei.

  Sub bagheta unui dirijor invitat special din Marea Britanie (Christopher Petrie), orchestra a interpretat muzica din 15 filme arhicunoscute: The Phantom of the Opera („Fantoma de la Operă”, 2004, compozitor: Andrew Lloyd Webber), Superman (1978, compozitor: John Williams), Romeo & Juliet („Romeo și Julieta”, 1968, compozitor: Nino Rota), Pirates of the Carrabian („Pirații din Caraibe”, 2006, compozitor: Klaus Badelt), Chariots of Fire („Carele de Foc”, 1981, compozitor: Vangelis), 007 (un potpuriu din filmele cu James Bond din anii ’60, compozitor: Monty Norman), iar ultima compoziție înainte de pauză a fost Pink Panter („Pantera Roz”, 1963, de Henry Mancini).

  A urmat un scurt moment de respiro, în care publicul a putut să se „dezmorțească” și să socializeze, după care partea a doua din program a început cu secvența zborului micuț extraterestru pe bicicletă, din E.T. Extra-Terrestrial (1982, compozitor: John Williams), urmată de The Godfather („Nașul”, 1972, compozitor: Nino Rota), The Gladiator („Gladiatorul”, 2000, compozitor: Hans Zimmer), melodia „My Heart Will Go On” din Titanic (1997, compozitor: James Horner), The Sound of Music („Sunetul Muzicii”, 1965, compozitor: Richard Rogers), Schindler’s List („Lista lui Schindler”, 1993, compozitor: John Williams), secvența tangoului din Scent of a Woman („Parfum de Femeie”, 1992, compozitor: John Williams), iar încheierea a fost în mare forță, sub notele coloanei sonore din Star Wars – Episodul IV: „A New Hope” („Războiul Stelelor”, 1977, compozitor: John Williams), care a primit aplauze intense, încât s-a optat și pentru un bis, tot din Star Wars, de data aceasta „Marșul Imperial” din Episodul V: „Empire Strikes Back” („Imperiul Contraatacă”, 1980, c. John Williams), în a cărei încheiere publicul a aplaudat din picioare.

  Amintim că spectacolul nu a fost ultimul înainte de începerea stagiunii, sâmbătă fiind programată să poposeasă la Arad – de Ziua Internațională a Muzicii – ediția a VI-a a turneului ansamblului Violoncellissimo, un recital al celor mai performanți violonceliști ai României. Concertul va începe de la ora 19:00.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Bravo pt. un asemenea spectacol cu muzică de film, muzică care, de foarte multe ori, nu este cu nimic mai prejos decât muzica clasică.
   Sunt câțiva compozitori de geniu a căror compoziții au devenit adevărate capodopere, Enio Moriccone, ca exemplu, ceilalți sunt amintiți in articol.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.