vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  OLAF a deschis o anchetă în România în urma publicării unei investigații jurnalistice

  de - | 24 iunie 2021, 12:52 PM | Internaţional

  1

  OLAF, oficiul anti-fraudă al UE, investighează modul în care a fost cheltuit miliardul de euro din Delta Dunării, confirmă Comisia Europeană într-un răspuns pentru doi europarlamentari din Olanda care au cerut explicații cu privire la implementarea proiectelor europene prin Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunării (ITI DD).

  Comisia a mai transmis că autorităților de resort din România li s-a cerut de asemenea să deschidă o anchetă, autorităților de management li s-a cerut să facă verificări, iar Curții de Conturi i s-a solicitat efectuarea unui audit. Nou înființatul Parchet European nu este implicat în investigația OLAF, a mai precizat Comisia Europeană.

  Eurodeputații Lara Wolters (S&D) și Bas Eickhout (Verts/ALE) au întrebat instituția condusă de Ursula von der Leyen cum se face că doar 7 din cele 1180 de proiecte europene derulate prin ITI DD au ca obiect protejarea mediului, având în vedere că Delta Dunării este zonă protejată UNESCO, câte anchete au deschis OLAF și Parchetul European (EPPO) pentru verificarea modului în care a fost cheltuit miliardul de euro și cum va arăta viitorul ITI pentru România.

  Comisia Europeană a răspuns că țara noastră are întârzieri în implementarea programelor care vizează protejarea și conservarea mediului înconjurător și a transmis că dacă vor fi descoperite nereguli în cheltuirea banilor UE sumele considerate neconforme vor fi retrase în urma corecțiilor.

  Cu privire la viitorul ITI în România, din exercițiul 2021-2027, Comisia Europeană a transmis celor doi europarlamentari din Olanda că va lua o decizie ”bazându-se pe lecțiile învățate”, iar instrumentul va fi construit astfel încât să fie evitate conflictele de interese și eventuale fraude.

  Comisia Europeană a confirmat în 16 iunie, pentru G4Media și Info Sud-Est, că a întrerupt plățile din programul ITI Delta Dunării, mecanismul european de peste 1,1 miliarde de euro, care ar fi trebuit să fie cheltuiți pentru dezvoltarea comunităților din Tulcea și Delta Dunării și ridicarea nivelului de trai.

  Decizia Comisiei vine în urma unei investigații de presă care a arătat modul defectuos în care a fost cheltuită o mare parte din banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană. Investigația a fost publicată în Info Sud-Est, G4MediaSuddeutsche Zeitung (Germania) și în două articole din NRC (Olanda).

  • ”Autoritățile române investighează în prezent faptele și efectuează verificări suplimentare cu privire la presupusa utilizare abuzivă a fondurilor UE în cadrul mecanismului ITI Delta Dunării. Pentru a se asigura că bugetul UE este protejat, în așteptarea ca autoritățile române să finalizeze evaluările, Comisia a emis o scrisoare pentru a întrerupe plățile legate de ITI Delta Dunării. În cazul în care neregulile sau presupusa fraudă vor fi confirmate, autoritățile naționale și Comisia vor impune corecții financiare”, a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est un purtător de cuvânt al Comisiei Europene

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Și fiindcă „FUM FĂRĂ FOC” nu se poate, ar face bine domnii de la OLAF să se AUTOSESIZEZE și să verifice toate proiectele la care s-au solicitat FONDURI NERAMBURSABILE pentru protecția mediului, construcții de imbunătățiri funciare, stații de epurare, dar și pentru cele pentru ENERGIE VERDE, … și mai ales pentru cele de tipul REGENERARE URBANĂ, elaborate și conduse de mafioți locali de alde falca, Bosul Mafiei Locale Arad. De ce?
   .
   CĂ FIINDCĂ SA FURAT, … ȘI SA FURAT LA GREU!!!
   .
   Una este descris în proiectele depuse și în realitate au făcut cu totul și cu totul altceva. Au mimat și ținta a fost să ÎNCARCE FACTURILE, acoperind astfel COMISIOANELE CĂTRE POLITIC. Șpăgi și iară șpăgi, de la Bucale până la nivel regional și local. Este simplu domnilor de la OLAF …„Follow the money!”

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.