joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    O seară cu mult haz și multă muzică… românească | Foto+Video

    de Raluca Medeleanu | 5 octombrie 2018, 11:39 AM | Cultură | Muzică

    0

    Prima seară a Festivalului „Iubiți Muzica Românească” a început cu „o foarte rapidă conferință de 49 de minute, peste ora cât ține în mod normal concertul, așa că nu vă voi reține prea mult și voi începe cu o mică introducere a unor instrumente muzicale. În seara asta voi începe cu prezentarea pianului. Să știți neapărat că primul pian a apărut pe lume după ce mult timp nu a existat niciun fel de pian. Asta ca să fie clar de la început. Și primul pian avea în formatul său original o singură clapă, mare și albă. Evident că în perioada aceea concertele de pian erau destul de plicticoase. Situația asta a durat mult timp până când cineva s-a gândit și a inventat, în fine, crăpăturile. Eh, din acel moment au apărut mai multe clape. Nu erau egale și, deseori, degetele pianiștilor scăpau printre crăpături, așa că a venit un alt inventator și a inventat niște clape mai mici ca să acopere acele crăpături. Erau negre, un fel de doliu pentru degetele rămase înăuntru…”, a turuit Mihai Bisericanu, prefăcându-se apoi că dirijează orchestra, până ce „corul se încălzește la brichete”, în spatele scenei.

    Dacă nu v-ați prins încă, vă spunem noi: primul spectacol al festivalului, susținut la Filarmonica de Stat din Arad, s-a intitulat, în mod evident, „Românește cu haz”. I-a avut invitați speciali pe actorul Mihai Bisericanu (Teatrul Bulandra din București), pe baritonul Alexandru Șuca și pe soprana Stanca Manolescu, concertul fiind condus de maestrul dirijor Cristian Neagu. Micile glumițe extrem de simpatice au fost inserate între piesele unor compozitori români mai mult sau mai puțin cunoscuți publicului larg, dintre care îi amintim pe Dan Dediu (interludiu, vals și aria „Trădare!” din opera „O scrisoare pierdută”, după I.L. Caragiale), Aurel Stroe („Două epitafuri”, după Ezra Pound), George Balint („De-a sunetele”, după Marin Sorescu), Laura Manolache („Plecare în străinătate”, după Urmuz) și, nu în ultimul rând, Teodor Țuțuianu („Gâlceava înțeleptului cu țărănimea”), toate compozițiile atent alese pentru a păstra senzația de amuzament în sală.

    Un început extrem de bun pentru un festival bine-venit în orașul nostru, care ne amintește că atunci când vorbim despre muzica cultă, și țara noastră a „produs” un număr deloc neglijabil de compozitori extrem de talentați, însă pe care mulți nu îi cunosc, din păcate, din simplul motiv că nu sunt provomați la nivelul la care ar fi corect.

    Festivalul continuă cu încă trei spectacole, „Cântece și Balade”, „Muzica Noastră Veche și Nouă” și „Ecouri din Străbuni” și  „sunt adresate auditorilor noștri fideli, dar și celor care ne însoțesc în căutările unor noi sfere și spații muzicale”, spun organizatorii.

    Programul complet al festivalului îl puteți consulta AICI.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.