Cea de-a doua ediție a Festivalului „Iubiți muzica românească!” începe joi printr-un concert intitulat „Românește, cu haz”
Românește, cu haz este titlul concertului simfonic care inaugurează în seara de Joi, 4 Octombrie 2018, la ora 19.00, în sala Palatului Cultural, cea de a doua editie a Festivalului “Iubiți muzica românească!”. Realizat în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, evenimentul promovează pe parcursul a patru concerte muzica românească de ieri și de azi, mari compozitori ai trecutului și creatori ai timpului nostru, într-un melanj în care sunt cuprinse deopotrivă simfonicul, vocal-simfonicul si cameralul.
Le recomandăm Românește, cu haz celor care se lasă molipsiți de buna dispoziție. Întâlnirea cu un sclipitor actor de comedie – Mihai Bisericanu, de la Teatrul Bulandra din București – le va crea dependență față de „poțiunea” umor – muzică, iar două voci minunate, soprana Stanca Manoleanu și baritonul Alexandru Șuca, le vor administra doze suplimentare de haz și încântare.
Caricatura caragialescă – O scrisoare pierdută – dublată de caricatura sonoră semnată de Dan Dediu, umorul funebru al lui Ezra Pound, evidențiat prin nuanțele revelatoare ale muzicii lui Aurel Stroe, proza lui Urmuz, absurdă, dar în mod miraculos plină de înțelesuri grave sau burlești, în dialog cu muzica mereu “pe fază” a Laurei Manolache, poezia lui Marin Sorescu, care jonglează într-o combinatorică liric – dramatic – comic, propusă de George Balint, sau Gâlceava înțeleptului cu lumea (Dimitrie Cantemir), transpusă fără nicio urmă de impietate în Gâlceava înțeleptului cu țânțărimea (Teodor Țuțuianu), se regăsesc în programul de debut al acestui festival.
Experiențelor camerale le sunt dedicate serile de sâmbătă și duminică: cele mai frumoase Cântece și balade (6 Octombrie 2018, ora 19.00) devin subiecte de colecție în recitalul artiștilor Filarmonicii: Florin Gherghel (vioară), Sorin Dogariu (pian), Mirela Cusursuz (soprană), Diana Birta (soprană), Florica Burduleanu Iacob (soprană) și David Buzgău (bariton), iar Muzica noastră veche și nouă, programul pianistului Sorin Petrescu și al percuționistului Doru Roman (7 Octombrie 2018, ora 19.00), le permite auditorilor să savureze muzica noastră, care nu se învechește și să caute în același timp noutatea, în experiențe sonore nemaiîntâlnite.
Finalul de festival, Glasuri din străbuni (11 Octombrie 2018) este un reper pentru întreaga stagiune 2018 -2019. Trecut și viitor… cântecul tradițional și muzica simfonică se împletesc întru emoția autentică, purificatoare a rostirii românești. Trioul Contraste (Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, Sorin Petrescu – pian, Doru Roman – percuție), orchestra și corul Filarmonicii din Arad (dirijor Robert Daniel Rădoiaș), sub bagheta lui Dorin Frandeș se alătură horitorului fără pereche, Grigore Lese, într-o fuziune, pentru unii neașteptată, pentru alții multașteptată.
Comentariile portalului
Geani matroana din clanul îmbuibaților cei mai mulți la compania de apă, directori cu salarii de peste 5.000 de euro pe lună, în privat să primești așa (...)
Pentru ce să mergi pe ștrandul din Arad?! Bazinele cu apa termală sunt nefuncționale (goale), iar prețul de intrare în incintă este același ca și cînd (...)
iar mustește de inteligență primăria; privatizarea ștrandului. Bine că ne-ați zis, nu ne-am prins până acum de ce l-ați făcut praf; ca să-l (...)