O capsulă a timpului, descoperită în fosta școală evreiască din Arad

  de Raluca Medeleanu | 1 septembrie 2021, 5:17 PM | Cultură | Educaţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  Imobilul istoric de pe strada Paul Chinezu, în care a funcționat Școala Evreiască din Arad, a fost preluat de către Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, iar la ora actuală este într-un proces de reabilitare pentru a putea găzdui Facultatea de Științe Economice. În momentul în care muncitorii au trecut însă la curățarea completă a pereților au avut parte de o descoperire de-a dreptul suprinzătoare: aceștia au găsit, la propriu, o capsulă pe care o putem numi „a timpului”.

  În această capsulă, ascunsă în perete și acoperită ulterior de tencuială era pus la păstrare un document.

  „Într-un cilindru de oțel a fost găsită o eprubretă conținând un document cu istoria olografă a școlii evreiești din Arad. Documentul are o deosebită valoare pentru istoria acestei zone a Europei pentru că descrie, începând cu anul 1823, eforturile făcute de evreii arădeni pentru construirea și întărirea școlii”, spun reprezentanții CJ Arad.

  Directorul Direcției de Patromoniu, Adrian Șimon, ne-a spus că o astfel de descoperire nu este neapărat nemaiîntâlnită, din contră, se pare că în secolul al XIX-lea era chiar un obicei al celor care ridicau o clădire să își lase astfel de „suveniruri” ascunse în pereți. De exemplu, o astfel de capsulă a fost descoperită, tot accidental, în timpul reabilitării turnului unei biserici din Bekescsaba și chiar la Arad s-a mai găsit una, nu demult, în în timpul restaurării Liceului Economic.  Aceasta era o modalitate prin care arhitectul și întreaga echipă care era implicată în construirea unui imobil se asigurau că rămân în istorie.

  Reabilitarea acestui monument istoric a fost posibilă prin câștigarea unui proiect european POR (axa 10 – dezvoltare infrastructură școlară), costurile ridicându-se la 7 milioane de euro. Vechiul imobil va fi unit de o construcție nouă, printr-o pasarelă. Lucrările ar urma să ajungă la final în anul 2023.


  (foto: Aradul de Altădată / Facebook)

  De pe Arad City Guide aflăm că aceasta este chiar prima școală evreiască din Arad și chiar din Transilvania. Instituția de învățământ a fost înființată în anul 1832, sub îndrumarea rabinului șef, Aaron Chorin. Școala, descrisă ca deținând „statuie și clădire proprie”, era o școală destinată băieților, având cinci clase și șase învățători, iar după 1855 a început să primească și fete. Din 1922, limba română a devenit principala limbă în care se învăța, ebraica devenind imediat după aceea „materie opțională”. Partea de liceu a funcționat până în anul 1946 (deși clădirea fusese rechiziționată în 1942), când comunitatea încetează să îl finanțeze. Școala elementară evreiască a funcționat până în anul 1948, când este desființată datorită noii reforme a învățământului.

  Iată documentul descoperit în „capsula” din peretele de la etaj:

  În traducere:

  „Act memorial

  În numele lui Dumnezeu și spre preaslăvirea Lui, Comunitatea credincioasă israelită din Arad, în numele iubirii și devotamentului față de Rege și patrie, ghidată de conștiința îndatoririlor culturale, a construit această clădire pentru a fi școala israelită de băieți, în care tineretul să fie educat după învățămintele trecutului în doctrinele religioase și în științele lumii, pentru a fi receptiv față de moralitate și buna-creștere, să fie cultivat cu entuziasm pentru credință și să fie educat pentru a iubi regele și patria”.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.