duminicã, 8 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Doamna cu suflet de aur care nu ar trebui uitată de arădeni

    de Raluca Medeleanu | 29 octombrie 2024, 10:11 AM | Blogul Special Arad | Povești despre oameni | Topic special

    14

    În acest turn era capela de rugăciune în Palatul Fischer

    Nu există fotografii. Nu știm cum arăta. Nu prea știm nici ce a făcut în viața ei. Știm doar că, deși era o doamnă bogată, sufletul ei a fost chiar mai bogat. La finalul vieții, și-a lăsat întreaga avere pentru a oferi o viață mai bună orfanelor.

    Au trecut 118 ani de când imobilele care alcătuiesc palatul care acum poartă numele Elizei Fischer au fost construite pe terenul situat între Bulevardul Revoluției și str. Episcopiei. Acum, în două clădirii vin pe această lume copii. În clădirea dinspre bulevard însă nu mișcă nimic de mult. Cu excepția unor spații comerciale la parter, clădirea e complet goală. O poartă impresionantă din fier forjat, străjuită de păuni, ne dă de înțeles că imobilul era cândva ceva important. Ceva chiar minunat, aflăm dacă scormonim mai bine prin arhive. Aici, din bunătatea acestei arădence de origine evreiască, multor fete care au fost lăsate singure pe lume li s-a dat o nouă șansă. Li s-a dat o familie iubitoare și tot ceea ce aveau nevoie pentru a putea avea un viitor mai luminos.

    Palatul Fischer a fost construit la comanda doamnei Eliz Fischer, care a lăsat prin testament toată averea în vederea construirii unui orfelinat de fete din comunitatea evreiască arădeană. În acte, aflăm că Érzsebet Fischer a cumpărat vechea clădire care se afla pe acel teren de la un anumit Bissó Aranka în anul 1879. Apoi, în 1905, ea și-a lăsat întreaga avere (clădiri în valoare de 300.000 florini) către Comunitatea Evreiască, pentru construirea orfelinatului. Datele le regăsim în „The History of the Jews in Arad”, de dr. Gordon Thomas, Hirsh George. Dar mai multe despre Eliz / Érzsebet Fischer sunt învăluite sub mantia uitării. Clădirile care alcătuiesc acum Spitalul Matern, respectiv bucata nelocuită cu intrarea dinspre bulevard ar fi construite în 1906. Nu știm arhitectul, nu știm data exactă, doar anul care figurează pe mozaicul de pe jos, dintr-o încăpere din interior.

    Orfelinat Eliz Fischer Arad

    Din păcate, ororile istoriei au făcut ca nici orfelinatul să nu funcționeze prea mult. Inaugurarea lui a avut loc abia după Primul Război Mondial, pentru că în acel timp clădirile au fost folosite ca spital militar. Orfelinatul a găzduit fete doar în interbelic. Însă pentru puținii ani cât a funcționat totuși, el a oferit orfanelor căldura și îngrijirea de care ar avea nevoie orice copil. La instrucțiunile lăsate de Eliz Fischer, fetelor nu le lipsea nimic. Dacă erau bolnave erau trimise chiar și la stațiuni balneare, toate erau îndrumate spre meserii practice (croitorie, coafură). Mai mult, dacă vreuna dintre ele se căsătorea, chiar primea și pentru noua viață toate cele necesare.

    Doamna cu suflet de aur a murit în 1921, la onorabila vârstă de 90 de ani.

    Apoi a venit Cel De-al Doilea Război Mondial, și chiar dacă nu ne place să ne amintim că și România a avut o atitudine ostilă față de evrei, ororile holocaustului și-au pus pecetea și peste comunitatea evreiască din Arad. Citește și: Ultimul gardian nazist în viață, de origine arădean, va fi judecat în Germania · Special Arad.

    A venit apoi regimul comunist, iar clădirile fostului orfelinat au fost confiscate de stat. De atunci, în clădirea din curte și cea dinspre str. Episcopiei funcționează maternitatea. Nu pentru mult timp însă. Odată cu construirea noului Complex de Obstetrică Ginecologie, secțiile vor fi mutate de aici și nu știm ce planuri au pe viitori actualii proprietari (clădirile au fost retrocedate Comunității evreiești).

    Un lucru este cert. Lumea nu prea își mai amintește de Eliz Fischer. Cei câțiva care totuși îi mai țin amintirea vie, merg la mormântul ei impunător din Cimitirul Evreiesc de rit Neolog, de pe strada Vișinului.

    Eliz Fischer

    S-ar impune totuși ceva mai mult. În vremurile actuale, în toate orașele din lumea civilizată răsar statui urbane, care amintesc oamenilor de cei care au lăsat un impact comunității. De la oameni simpli, îndrăgiți de locuitorii orașelor, la personalități care au avut realizări impresionante. De regulă, statuile urbane sunt în mărime naturală, ca ele să pară că încă prind viață printre noi.

    La Arad, avem foarte puține astfel de statui, dar sunt totuși câteva. Statuia pictorului Sever Frențiu stă gânditoare pe o bancă la soare, pe malul Mureșului, în scuarul din spatele Tribunalului, ca a Baronului Neuman încurajează și aplaudă fotbaliștii, pe un scaun din tribune, iar cea a ilustrului arhitect Lajos Szantay întâmpină melomanii pe treptele de intrare a Palatului Cultural.

    Nu ar fi frumos ca arădenii care se perindă pe Bulevardul Revoluției, trecând pe lângă clădirea cu numărul 84-86, cu poarta cu păuni, să o observe pe doamna Fischer, în straie specifice începutului de secol al XX-lea, înconjurată de câteva fetițe pe care să le țină, cu dragoste maternă, cu mâna pe umăr?

    Mă gândesc că mereu se găsesc bani pentru toate capriciile efemere din oraș… niște bani pentru onorarea memoriei unei doamne cu suflet de aur, printr-o astfel de statuie urbană, s-ar găsi dacă ar exista voință și respect față de trecutul urbei.

     

    statuie szeged
    (Un exemplu de ansamblu de statui urbane, pe o stradă pietonală din Szeged)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Asa ii trebuie daca are origini „nesanatoase” si un nume (prea) exotic de vreo 100 ani incoace, uitat ii este numele si ceea ce a facut pentru urbe.
      Importanti sunt filfizonii agramati, euglenele mondene, aplaudate de votantii de-o seama cu acestia din minunatul Arad actual.

      +20 voturi
      +1
      -1
      • De ce nu se înțelege? Am zis că a funcționat în perioada interbelică…. A început să funcționeze de la sfârșitul Primului Război Mondial (1918) pe parcursul perioadei interbelice, până în Cel De-Al Doilea Război Mondial. O dată concretă nu am să vă dau, doar estimativ, întrucât avem puțin date. Dar a funcționat mai bine de un deceniu.
        (Actualizare comentariu: Am găsit ulterior și data închiderii orfelinatului: 1943)

        +11 voturi
        +1
        -1
    2. O tăbliță pusă pe clădire cu un scurt istoric al clădirii, câteva cuvinte .Ar fi un început! Nu știu cine se ocupă cu aplicarea de plăci de genul ăsta pe clădire!? Ați scris un articol frumos și educativ.Mai aștept astfel de articole care să mai scoată un pic de strălucire de sub stratul de praf care s-a așternut peste orașul Arad!!

      +10 voturi
      +1
      -1
      • Mulțumesc! Eu mai degrabă aș opta pentru o statuie care să ilustreze o doamnă în haine de epocă, decât doar o placă pe clădire, pentru a stârni interesul trecătorilor în ceea ce privește identitatea ei. O simplă placă poate fi ușor ignorată. Iar faptul că nu știm cum arăta doamna, nu cred că ar fi o piedică. Fizionomia statuii ar putea fi ascunsă subtil, de exemplu în parte de o pălărie, sau ar putea ține în brațe o fetiță, astfel încât printr-o îmbrățișare (chip lipit de chip) să nu i se poată distinge bine trăsăturile.

        +10 voturi
        +1
        -1
    3. Citat de la pagina 35 al lucrarii „Numele rămâne Arad!” (apărută la Editura Gutenberg-Univers în 2024)
      „La 10 septembrie Consiliul Municipal a acceptat și a aprobat donațiile Fundației Fischer
      Eliz. La 11 iulie 1918 matroana Fischer Eliz, în vârstă de 89 de ani, a donat cinci
      milioane de coroane pentru a înființa un orfelinat pentru fete în oraș care ar fi trebuit
      să asigure și educația fetelor.
      Două proprietăți erau propuse pentru orfelinat și facilitățile acestuia: cea de
      la numărul 30 de pe strada Batthány și cea de la numărul 20 din Piața Andrássy.
      În plus, a oferit cincisute de mii de coroane orașului pentru înființarea unui spital
      oftalmologic cu condiția ca un teren să fie pus la dispoziție gratuit de municipalitate
      pentru construcția acestuia. El a încredințat administrarea donației și controlul
      utilizării acesteia Comunității Evreiești din Arad. Donația urma să intre în vigoare
      doar după decesul titularei, până atunci aceasta fiind beneficiarul și administratorul
      bunului. Ea a prevăzut ca Orfelinatul israelit de fete să fie găzduit în curtea interioară
      a Palatului Fischer din Piața Andrássy, într-o clădire ridicată în acest scop. Fetele de
      confesiune israelită sub vârsta de patru ani urmau să fie obligate să frecventeze o
      școală elementară cu șase clase și să dobândească abilități în toate tipurile de munci
      manuale și domestice. Fetele urmau să beneficieze de caritatea instituției până când
      se vor căsători. La momentul căsătoriei primeau o zestre de 3 000 de coroane în
      numerar și bijuterii în valoare de 600 de coroane. Această sumă urma să fie folosită
      pentru a acoperi costurile logodnei și ale ceremoniei de căsătorie care putea fi
      realizată numai cu aprobarea institutului. Limba de conversație și de predare în cadrul
      institutului era maghiara. În cazul spitalului oftalmologic se stipula că statul trebuia
      să fie întreținătorul, dacă statul nu făcea preluarea, fundația urma să fie anulată, banii
      urmând să fie vărsați în fondul orfelinatului.”
      Întregul capitol poate fi citit aici:
      https://www.arad.zone/blog-ar/aradul-%C3%AEn-ultima-perioad%C4%83-a-monarhiei-austro-ungare-%C8%99i-%C3%AEn-anul-1919

      +11 voturi
      +1
      -1
      • Mulțumesc pentru informații! Nu am citit acest text până acum, eu am aflat din cartea menționată în articol despre donație, nu am găsit o dată exactă a donației efective, iar în cartea aceea se menționa doar despre 300.000 florini. Florini / coroane, posibil să fi fost altfel schimbul monedelor atunci.

        +4 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    4 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.