luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cer însângerat! Spectacolul celest, observat în județul Arad, dar și în Timiș

    de Mihai Todoca | 5 noiembrie 2023, 8:24 PM | Știri Arad | Topic special

    7

    Socodor(foto: Emanuel Incicas)

    Mai mulți internauți au postat fotografii unde se poate observa un fenomen meteo care seamănă cu (din lipsă de comparație)  o auroră boreală. Bineînțeles nu știm sigur dacă e vorba de așa ceva, însă spectacolul celest a putut fi observat și în județul Arad, dar și în județul Timiș.

    Pozele au fost puse la comentariile postării celor de la România Vest Weather Forecast, iar utilizatorii semnalau același fenomen care a putut fi observat din Socodor, Semlac, Turnu, Secusigiu, Gurahonț, Zădăreni și nu numai. Momentan nu se cunosc cauzele producerii spectacolului celest.

    Așa s-a văzut cerul la Pâncota, poza fiind făcută de Iulius Toma:

    pancota

    UPDATE:

    Cei de la Astro Info menționează că ar fi vorba, totuși, de o auroră boreală:

    Aurora boreală vizibilă ACUM din România!!!
    Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din județul Timiș de Alex Babiuc (Șandra) și Andrei Gornic (Paniova).
    Relatări și fotografii sunt din mai multe zone din țară: Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, etc.
    Hartă prezintă predicția activității aurorei acum, Kp-index fiind 7. Mai multe detalii despre activitatea solară și despre aurora polară găsiți la adresa: https://www.spaceweatherlive.com/en/auroral-activity.html

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. […] „Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din judeţul Timiş… Relatări şi fotografii sunt din mai multe zone din ţară: Timiş, Bihor, Cluj, Caraş Severin, Bucureşti, Giurgiu, Ialomiţa, Tulcea, etc”, a scris AstroInfo pe Facebook.
      .
      Cam așa sună știrea pe Hot News și pe alte site-uri.
      Dupâ cum se observă, din nou ARADUL ESTE CA ȘI INEXISTENT pt restul țării.
      😡
      Mai are rost vreun comentariu…?
      🤔
      Și vâ mai întrebați „oare de ce…?”

      +7 voturi
      +1
      -1
    2. Hai să mai dau un exemplu, de pe Digi24:
      „… Autora boreală s-a văzut pe tot teritoriul Romîniei, dacă ne orientăm după locurile în care au fost făcute poze: din vestul țării – Timiș, Bihor – până în est, în Ialomița sau Brăila.”
      .
      După cum se vede, și aici „a păpat lupul” Județul Arad…😥
      .
      Da, chiar…, oare mai există județul și orașul Arad sau doar în imaginația mea …? 🤔
      Că restul țării par că nici nu mai știu că existăm, iar când cineva chiar îl pomenește, se uită la el de parcă ar fi aterizat din Cosmos.
      .
      Oare acesta (ignorarea TOTALĂ) o fi primul pas înainte de desființare?
      .
      PS: după cum se vede ăștia de la Digi24 sunt și nițel agramați: „Romîniei”… !!!

      +7 voturi
      +1
      -1
    3. Încă din primăvară aceasta seara spre vestul Aradului cerul avea o culoare rosiatica intensa dar nu era de durata,iar intr-o noapte tot primăvara erau niște lumini violete care oscilat exact ca și Aurora boreala.Imi pare rău că nu am filmat.Din păcate toate aceste fenomene ciudate fac parte din noua normalitate.Am găsit în biblioteca mea o carte cumpărată și citita la vremea ei ,amintindu-mi de ea am cautat-o și am frunzarit-o.Ultimul capitol este dedicat folosirii undelor radio și pulsul electromagnetic la modificarea climei,la mutarea și crearea norilor și a cetei ,bruieri etc. .Tehnologia a fost folosita în 1983 în războiul din Faulkland island.Apoi se scrie despre implicațiile modificărilor ARN și ADN,în scopuri militare prin administrarea unor substanțe militarilor care sub efectul undelor radio de o anumita frecventa le modifica comportamentul.(conflictul din Ruanda din anii 90 a fost locul unde s-a experimentat lucrul acesta,fiind practic un masacru organizat – citat din alte surse).Cărțile au apărut la Editura militara între 1988-1991,scrise de col. dr. ing.Tudor Niculescu și încă un autor la doua lucrări,nu de fabulisti!Lângă Constanța a apărut un sistem de antene similar cu cele din Alaska,Tromso și cele din nordul Rusiei,care studiază aurorele boreale-efectul radiațiilor.La noi la paralela 45 ,oare ce studiază?Sistemul se numește HAARP.Cutremurele de suprafață care ne-au scuturat primăvara aceasta parca toate au fost la același interval orar? ciudat!

      --1 voturi
      +1
      -1
    4. Aurora Boreală nu este un fenomen meteo !!!
      “ Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas. Apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie și martie-aprilie. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, după James Cook, o referință directă la faptul că apare în sud.”
      Trăim în era informației …

      +4 voturi
      +1
      -1
    5. …bineînțeles cabs a văzut și în timuișoara…doar acolo i fruncea..nu apare aurora când vrea ea,mai jntainapare la sud,adică la meltenii apoi urcă la moldoveni,adică în Bihor…că la noi in wiena(arad)nu a ajuns,au luat o ei pe toată:)))

      --5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.