marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  „Nu mă întorc niciodată în PSD!” Ne-am pus la masă cu Ponta și ne-a vorbit despre Arad, despre blatul dintre PSD și PNL, despre Fifor și Căprar… (INTERVIU)

  de Lucian Dănilă, Andrei Fuliaș | 17 februarie 2020, 7:55 PM | Interviuri | Politikos | Topic special

  7

  Zilele trecute ne-am trezit la Arad cu Victor Ponta, fostul premier al României care a demisionat după tragedia de la Colectiv, fost candidat la președinția țării și, totodată, fost președinte al PSD.

  Ne-am întâlnit cu el la Baza Desavoia, baza sportivă al cărui proprietar este Flavius Măduța, liderul Pro România la nivel de Arad. Cu toții s-au arătat deschiși și ne-au lăsat să intrăm inclusiv la – să îi spunem – ședința pe care a avut-o Ponta cu reprezentanții locali ai partidului pe care îl conduce. Le-a povestit multe, atât despre politică cât și unele întâmplări hazlii prin care a trecut în ultimii ani. Ne-a distrat cea legată despre fotbal. Spunea Ponta că în 2017 era în echipa de fotbal a Parlamentului, dar l-a scos Dragnea și de acolo. „Acum, având în vedere că Mourinho s-a dus puțin la răcoare, poate am și eu șanse din nou să prind lotul”.

  Pentru că ei erau echipă, ne-am dus și noi în echipă. Eram doi, Andrei Fuliaș și Lucian Dănilă, un dublu ca la tenis. I-am și pregătit un set de întrebări, dar fiind acolo chiar discutam cum, cu ani în urmă, am votat amândoi împotriva lui. Altfel spus, la acea vreme am fugit de Ponta, dar, din păcate, timpurile care aveau să urmeze ni i-a adus pe Dragnea sau Dăncilă… Semn că nu toate schimbările de șefi sunt și benefice…

  Apoi a urmat interviul. A durat un sfert de oră, iar Victor Ponta a răspuns pe nerăsuflate la toate. Ce a ieșit vedeți mai jos, dar a avut câteva pasaje interesante în care a făcut referire la viitorii candidați de la Pro România, filiala Arad, la blatul dintre PNL și PSD, dar și la organizația locală a PSD Arad, mai precis la Fifor și la Căprar.   

  viorel 2

  INTERVIU

  Cu ce ocazie astăzi la Arad?

  Fac un tur prin Vest, prin Timiș și Arad să văd dacă sunt pregătiți candidații pentru alegeri, pentru că o să avem în iunie și alegeri locale și parlamentare. O să candidăm noi, pentru că toată lumea vorbește că ne unim cu PSD-ul. Nu ne unim cu niciun PSD. Sunt candidații Pro România și mă interesează cine candidează la Consiliul Județean și la municipiul reședință de județ, dar mă uit și la restul pregătirilor. Acum, de exemplu, vin la Arad de la Lugoj, unde, fără să fie capitală de județ, este un oraș important, unde avem un candidat pe care l-am lansat, un candidat mai tânăr decât mine pentru că în general așa mi-ar plăcea ca toți candidații să fie mai tineri decât mine. Vreau să existe o alternativă pentru că e clar că PSD nu e o alternativă.

  Am văzut în sală o mulțime de oameni. Bănuiesc că mulți dintre ei sunt candidați, dar pentru Primăria Municipiului Arad pe cine are partidul Pro România drept candidat?

  La Arad era în sală. Victor Onaga, un candidat care niciodată nu l-ați fi văzut candidând pe listele PSD-ului. E tânăr, a lucrat și lucrează în privat, este școlit și este exact ceea ce vreau eu să fie mesajul Pro România. Îi va fi greu să câștige de prima dată, dar important este să se facă cunoscut, să vină cu niște proiecte pentru municipiu și să construiască alternativa. Va fi și pe primul loc pentru lista de consilieri locali. În 2024 s-ar putea să fie favorit, pentru că așa se construiesc lucrurile, nu le poți construi într-o lună, două sau trei. Așa și Pro România, nu mi-am închipuit că anul acesta vom avea 40 sau 50 la sută la alegeri, dar anul trecut am avut 6 la sută, la prezidențiale 9, și uite așa creștem.

  La Consiliul Județean pe cine propuneți?

  Consiliul Județean implică un alt tip de alegere. Trebuie să umbli prin toate cele 70 de localități, să te înțelegi bine cu candidatul la Primărie peste tot, este un alt tip de leadership Consiliul Județean. Sigur că votul în final este tot politic. Repet, vreau ca opoziția aici la Arad să aibă o alternativă prin noi, pentru că este clar că nu poate fi PSD, partid care este într-un dezastru din care se pare că nu vor să iasă.

  În condițiile în care veți aduna suficienți consilieri județeni și calculele pot ajunge de așa natură încât Pro România să propună un candidat pentru președinția Consiliului Județean, aveți un nume?

  După cum vedeți din păcate, nu se va alege dintre consilieri, și nu vom avea nici primari din două tururi, pentru că ăsta a fost blatul dintre PNL și PSD. Se merge pe uninominal și se merge într-un singur tur. De ce zic că a fost un blat? Pentru că le convine. PNL își păstrează tot în zona de Vest, iar PSD va mai câștiga prin Sud. În felul acesta PNL își scoate competiția de la USR, că e greu să-i bată USR într-un tur, în două tuturi putea să-i bată candidatul USR, iar PSD își scoate cumva din competiția de la Pro România. Dar asta este rău pentru comunități. Cred că ar fi fost mult mai bine să ai alegeri în două tururi la primari, iar președintele să fie ales dintre consilieri, dar când doi mari se înțeleg este greu să treci peste ei.

  Președinții pe funcție v-ar contrazice…

  Da, m-ar contrazice și tocmai că mi-ar da dreptate. Că cel ales pe funcție uninominal, că e de la PNL sau de la PSD, îl apucă să fie baron. Că zice: băi, m-au ales pe mine, nu mă mai poate schimba nimeni, ia să mă comport eu ca stăpânul județului. Să știți, baronul pesedist este la fel de rău ca și baronul penelist. De aia la Consiliul Județean, dacă ar fi ales de consilieri, poți să îl schimbi dacă o ia razna, poți face majorități contra lui. La primărie este altceva. Primarul are câteva atribuții executive directe pe care le exercită, dar tocmai, dacă mă contrazic președinții actuali în funcție, îmi dau dreptate de fapt că s-au pus pe scaune și e foarte greu să îi mai scoți de acolo când greșesc, că dacă nu greșesc nu vrea să îi scoată nimeni.

  Revenim puțin la întrebarea anterioară: aveți un nume pentru un candidat la Consiliul Județean?

  Da, dar vreau să-l anunțe Flavius Măduța. Este aproape sigur el, în proporție de 90 la sută. Chiar dacă nu vom câștiga președinția Consiliului Județean acum, pentru că e clar că în Arad votul este preponderent spre PNL, are obligația să fie în Consiliul Județean și să construiască în următorii patru ani alternativa.

  Ați vorbit de un blat între PNL și PSD. Credeți că acest blat include și alegerile anticipate?

  Da, e evident. Păi asta a cedat PSD. PNL a cedat alegeri în două tururi și președinții și PSD a cedat în ceea ce privește alegerile anticipate. Le convenea, bineînțeles că le convenea. Aici, PNL a jucat mai bine. E win-win. Da, dar ei au zis public că vor alegeri în două tururi și acum nu-i mai crede nimeni că s-a prins toată lumea că a fost păcăleală. Dar la alegeri anticipate, PSD clar a cedat și acum rămâne să vedem totuși dacă nu își dau țeapă, unii altora. S-ar putea, pentru că Orban este recunoscut ca țepar, rămâne să-l vedem pe Ciolacu.

  Care este poziția dumneavoastră și a partidului dumneavostră față de alegerile anticipate?

  Foarte bine, să fie. Credem că șansele noastre sunt mai mari pentru că suntem un partid mai mic cu o armată mai mică. Nu îmi convine să am multe bătălii întinse în timp. Așa, dau o singură bătălie și ori învingem, ori nu. Cu siguranță Pro România va face cinci la sută la parlamentare, pentru că e Ponta, pentru că mai suntem alții pe aici, deci facem, cum am și făcut de altfel. Vreau să trag până la urmă să îi ajut pe candidații de la locale, care după aceea sunt de fapt rădăcinile partidului și mă vor ajuta pe mine în 2024. E un calcul politic normal până la urmă. Nu e nimic nici ilegal și nici imoral în acest calcul.

  Dacă tot suntem la Arad, bănuim că știți deja de scandalul foștilor dumneavoastră colegi din PSD…

  Da, chiar am zis că parcă nici nu vor să iasă din criză. Se fac de râs mai rău decât s-au făcut până acum, și îmi pare rău pentru că eu nu sunt anti-pesedist, deși este o modă acum să fii anti-pesedist. Eu nu pot să spun că sunt anti-pesedist. Am plecat din PSD în 2017, când a luat-o Dragnea razna și toți ceilalți l-au sprijinit. Un om poate să o ia razna, se întâmplă, dar ceilalți au obligația să-l tragă de mânecă sau să-l oprească.

  Îmi aduc aminte în 2017, la moțiunea contra lui Grindeanu, care e evident că a fost o idioțenie totală, toți parlamentarii de la Arad au ieșit cu un comunicat și au zis „Trăiască tovarășul Dragnea / Noi votăm moțiunea”. Acum, în 2020, mi se pare că aceeași parlamentari au zis că îl votăm pe Grindeanu. Păi nu ați votat, măi, să îl dați jos? Nu e penibil? Oamenii văd chestiile astea și le sancționează. Păi în 2017 l-ai dat jos pe Grindeanu și în 2020 spui că îl vrei pe Grindeanu șef la PSD. Problema cu PSD este că și-a distrus anticorpii, așa ca la coronavirusul ăsta. Orice organizație până la urmă are niște anticorpi. Când șeful organizației te duce în prăpastie, anticorpii ăia intervin și îl opresc sau îl elimină. Ei s-au dus în prăpastie cu Dragnea, până a ajuns Dragnea în pușcărie, după aia s-au dus în prăpastie cu Dăncilă, la prezidențialele de anul trecut. Le-a zis toată lumea: măi, oameni buni, cum să veniți cu Dăncilă candidat la președinție? Da, s-au dus cu ea și ne și explicau cum o să câștige Dăncilă. Acum le spune toată lumea: terminați cu plânsul după epoca veche, că voi dădeați salarii și pensii și nu mai dă PNL-ul. Schimbați ceva. Nu schimbă nimic, merg tot așa. Se ceartă cine? Căprar cu Fifor? Păi nu erau tot Căprar cu Fifor și înainte aici și ne spuneau că e bun Dragnea, după aia că e bună Dăncilă? Mie îmi pare rău de electoratul de stânga și tocmai de aceea cu Pro România încercăm să-i reprezentăm noi, dacă PSD nu o face.

  În condițiile în care organizația județeană a PSD a fost dizolvată de biroul central, intenționați ca la Pro România să atrageți înspre partid pe unii nemulțumiți de la PSD?

  Pe cine? Hai să fim serioși. Pe primarii ăia care la ora 5 erau la PSD și la ora 6 au fugit la PNL? Să vină aceea la ora 7 la Pro România? Vreau să atrag doar electoratul PSD-ului. Tot timpul am vrut asta. Așa cum îmi doresc să atrag și oameni care nu au votat niciodată PSD, dar poate ar vota Pro România. În mod cinic, aș putea spune că scandalul acesta de la Arad ar putea ajuta Pro România, dar eu îmi doresc mai mult ca PSD să se schimbe în bine, să se alieze cu noi și să luptăm cu PNL. Deocamdată, însă, nu văd această schimbare și îmi pare rău pentru ei. Noi, Pro România, asta facem acum, ne batem cu PNL. După asta, PSD se poate bate cu noi sau poate să ne ajute pe noi. Alegerea le aparține. Sau se pot bate chiar între ei, pentru că la Arad deocamdată se bat între ei.

  Aveți în vedere ca în viitor să vă întoarceți în PSD sau să fuzionați?

  Nu. Uite, țineți înregistrarea asta și, dacă mă vedeți din nou membru PSD, o voi publica la mine pe Facebook, ca să mă fac singur de râs. Nu exclud deloc ca, până în 2024, Pro România și PSD să facem o platformă de stânga, dar eu să mă fac din nou membru PSD este exclus, pentru că stau bine cu ținerea de minte.

  Cum comentați întoarcerile din Pro România în PSD? Ne referim la Grindeanu, la Tudose, persoanele care sunt destul de des vehiculate…

  Unii sunt conserve. Au fost trimiși la Pro România cu niște misiuni, acum sunt trimiși la PSD cu niște misiuni, dar misiunea lor este să servească PNL-ul. Eu am scăpat de ei. Dacă pesediștii sunt așa de fraieri încât să-i primească, este problema lor. O să le facă și lor ceea ce ne-au făcut nouă. Nu e treaba mea unde se duce fiecare. Până la urmă, Pro România este un partid cu uși deschise în ambele sensuri. Problema principală este calitatea oamenilor pe care îi propui și calitatea administrativă. Pentru că sunt mulți arădeni care nu l-au votat pe Ponta, sunt convins de asta, dar spun: domnule, când era Ponta prim-ministru, din punct de vedere economic, fiscalitate, business, a fost bine. După aia au venit tehnocrații și guvernele lui Dragnea, ori proști, ori incompetenți, ori corupți, nu mai vrem așa ceva. Deci cred că singurul argument suplimentar pe care îl are România este că oamenii care atunci când au guvernat sau au administrat ceva, au administrat bine. Nu am alt argument mai pragmatic decât ăsta și știu că oamenii de aici din zonă sunt destul de pragmatici.

  Care este targetul la nivel de județ și de municipiu al partidului?

  Și la nivel de județ și de municipiu Arad, vreau ca Pro România să aibă zece la sută dintre consilierii județeni sau locali și implicit zece la sută dintre parlamentari. Asta ar însemna o bază de la care aș putea să mă apuc să construiesc încă un nivel, pentru a ajunge la ceea ce îmi doresc eu în 2024. Eu cred că atunci Guvernul PNL va sta foarte prost pentru că nu au oameni și nu au nici soluții, Klaus Iohannis va pleca pentru că i se termină mandatele și în general președinții când pleacă din funcții nu pleacă neapărat populari și cred că e o șansă să oferim o alternativă la PNL. PSD va trebui să vină după noi, să se modernizeze.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ponta spune și adevăruri, și prostii. Iar cea mai mare prostie este să-l scoată în față pe Flavius Măduța, un traseist și un ciolănar get beget. De ce nu-l ia pe Marin Lupaș? Ar fi mult mai credibil decât Shrek. Dar poate le-am dat o idee de primar…

   --1 voturi
   +1
   -1
  2. Valeleu , daca a ajuns Ponta sa fie salvatorul si reformatorul e destul de nasol . Chiar am uitat cum reusea sa minta la fiecare cuvant scos pe gura ? Chiar am uitat cat de impertinent si de nepasator a fost ? Chiar uitam toul asa de repede ? Chiar il uitam pe Sova , pe Ioana Petrescu si pe celebrul Sebi Ghita ? Si astea sunt doar cateva intrebari retorice care imi vin in minte .

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Poanta debiteaza numai tampenii…..cei ce au fost de fata la alegerea caprarului in functie, isi aduc aminte ca Poanta a venit personal sa-l impuna, prietenia lor datand de pe vremea cand caprarul era prezident TSD Arad, iar Poanta ,prezident la TSD national ! Dupa ce Poanta a picat, caprarul i-a facut lui Dragnea juramant de credinta si l-a parasit pre Poanta, iar apoi a inceput sa o pupe-n fund pe Viorica ! Dar poanta uita deliberat aceasta poveste, dupa cum uita ca i-a dat mana libera lui don capra sa taie si sa spanzure in PSD Arad ! Atunci au plecat din PSD, Lupas si Maduta….si inca multi alti presedinti de organizatii locale, care nu au mai facut casa buna cu capra ! Distrugerea PSD Arad se datoreste in totalitate caprarului, dar si lui Tripa, pe care vad acum ca Fifor il sustine…..oare pana cand ?! Si astfel a ajuns PSD-ul aradean, de la 30-33%, la 6-7%….si tare ma indoiesc ca va creste sub comanda nepricopsitului de Fifor !

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.