joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Noul an școlar la Arad. Directorul DSP ne asigură că zonele roșii nu-s așa de roșii, iar inspectorul școlar general roagă părinții să nu transfere teama spre elevi

    de Raluca Medeleanu | 7 septembrie 2020, 4:03 PM | Educaţie | Știri Arad

    0

    De astăzi în exact o săptămână începe noul an școlar, dar încă nu avem strategii exacte, „bătute în cuie”, care să ne arate cum se va întâmpla acest lucru. Pentru a aduce lămuriri, inspectorul școlar general Marius Göndör a susținut astăzi o conferință de presă, avându-l ca invitat pe Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad. Situația, pe scurt, se prezintă în felul următor: avem 8 localități în județ unde elevii vor fi nevoiți să continue cu învățarea strict online. Cât despre celelalte școli din județ… directorii încă mai au timp să decidă scenariul pe care îl vor aplica. Nu e nevoie de panică însă, părinții vor afla exact ce și cum direct de la diriginți și învățători, peste 3 zile.

    Dar să începem cu începutul. Potrivit datelor oficiale, în județul nostru cazuistica pandemiei Covid-19 arată astfel: 8 localități au indicele mai mare decât 3 (cazuri pe mia de locuitori) – asta însemnând că acolo școala va avea scenariul rosu, elevii fiind nevoiți să continue învățarea online acasă -, 17 localități au între 1 și 3 – deci scenariul galben, elevii urmând să învețe alterativ, când la școală, când online acasă – și restul școlilor din județ au scenariul verde, copiii putând merge la școală, evident cu respectarea regulilor prevăzute în ordinul Ministerului Educației (distanțarea între elevi de minimum un metru, să poarte mască, în pauze să respecte trasee bine stabilite, iar încăperile să fie dezinfectate și bine aerisite).

    Citește și „Situația cazurilor de îmbolnăvire la nivelul tuturor localităților din Arad! Scenariile de viitor se fac acum… | Document”

    „Școlile cunosc aceste lucruri, a existat o întâlnire vineri cu directorii”, a subliniat Marius Göndör.

    Doar pentru că o școală se află în zona verde, nu înseamnă neapărat că va aplica scenariul verde

    Inspectorul general a precizat că vor exista unități de învățământ care chiar dacă sunt situate în zona verde, vor combina scenariul verde cu cel galben, pe motivul că au un număr mare de elevi, astfel fiind dificil să respecte distanțarea de 1 metru. „Școlile mari din Arad vor avea activitate pe schimburi sau – ca în scenariul galben – predarea atât la școală, cât și acasă”, a spus acesta. Menționăm că nu a spus care școli sunt cele vizate, întrucât decizia finală pentru aplicarea acestei „strategii” revine directorilor școlilor, iar ei au timp până mâine să trimită decizia la Inspectorat.

    În ceea ce privește situația școlilor incluse pentru șcenariul roșu, Göndör a afirmat că în urma discuțiilor cu primarii și cu CJA, majoritatea sunt pregătite pentru predarea online, fiind dotate cu dispozitive, necesarul fiind asigurat de primării, prin legea 144.

    „Toți elevii vor fi capabili sa învețe în online pentru că au device-urile necesare”, a afirmat acesta.

    Horea Timiș de la DSP a luat și el cuvântul pentru a aduce mai multe clarificări în ceea ce privește locul în care se află Aradul în statisticile naționale. Acesta a ținut să explice diferența între rata de îmbolnăvire pe care o are o localitate versus realitatea pericolului.

    „Ne situăm la nivel național într-o zonă cu multe localități care au depășit indicele și înseamnă că avem și o tipologie geografică aparte în județ. La nivel național, suntem pe locul 17, dar localitățile sunt cu număr mic de locuitori, așa că procentul de pozitiv diluează astfel rata”, a explicat Timiș, dând ca exemplu Șiștarovăț, unde rata e imensă, însă practic cazurile sunt toate într-un mediu izolat de restul populației. „E un focar la un cămin de pacienți neuropsihiatrici care a apărut în ultimele zile. Avem 21 de pozitivi izolați, doar câteva anexe ale căminului. Asta nu însemană că procentul de 52,02 afectează comunicatea și școala. E un focar izolat și vom lua toate măsurile necesare ca să nu ajungă la populație”, a spus Horea Timiș.

    Doar pentru că o localitate apare statistic „roșie”, nu înseamnă automat că populația e în pericol – concluzia lui Timiș

    „Așa există mai multe situații cu excepții de la regulă. din scenariul 3 (zona roșie, n.red.) amintesc și cazul Moneasa, unde sunt 4 cazuri la peste 800 locuitori, deci numărul mic de locuitori diluează procentul foarte mare. Ca să putem gestiona toate școlile, am propus și un model de declarație tipizat cu criterii de bază: dacă școala are cabinet medical, dacă are autorizație, dacă are internat… toate specificațiile le-am transpus într-un document standard prin care analizăm și dăm recomandările cele mai bune. Fiecare școală va trebui tratată cu particularitățile specifice. Urmează să avem pe parcursul anului școlar un telefon dedicat directorilor, la care să răspundă un medic epidemiolog pentru consultații, recomandări”, a spus directorul DSP.

    De asemenea, acesta a trimis o adresă către primarii localităților prin care le-a reamintit obligația de a asigura serviciile medicale, de a contracta un medic, fie medic de familie, fie entitate juridica separată, pentru fiecare școală.

    Când avem un plan clar?

    Școlile vor desfășura în decursul zilei de astăzi și mâine întâlniri ale consiliului de administrație, unde vor decide care dintre cele trei scenarii sau combinații între primul și al doilea vor aplica unității lor de învățământ. Fiecare hotărâre va conține prezentarea scenariului, va avea ca anexă formularul menționat de directorul DSP și apoi va fi depusă mâine la Inspectorat pentru avizare, atât de ISJ cât și de DSP, urmând ca după avizele celor două instituții să fie înaintată în fața Comitetului județean pentru situații de urgență pentru decizia finală, cel târziu în 10 septembrie.

    În plus, în această săptămână, învățătorii și diriginții vor avea întâlniri sau discuții telefonice/online cu părinții, pentru a le explica regulile.

    L-am întrebat pe directorul DSP cât de frecvent se va monitoriza schimbarea ratei de îmbolnăvire, căci dacă se schimbă numărul de cazuri, trebuie să se schimbe și scenariul aplicat în școlile din zona respectivă, iar acesta ne-a răspuns că este un aspect pe care l-au luat deja în calcul și pentru care a trimis o solicitare la Institutul Național de Statistică, de unde însă nu a primit încă un răspuns. Se preconizează o analizare a cazurilor fie o dată pe săptămână, fie la două săptămâni, fie chiar o dată pe lună, însă decizia oficială ne-o va comunica peste câteva zile.

    Göndör, îndemn la calm

    O altă întrebare venită din partea presei a fost despre cazurile în care părinții elevilor din școlile incluse în scenariul verde vor refuza totuși să își trimită elevii la ore, din teamă pentru sănătatea lor. Inspectorul general a profitat de această ocazie pentru a face un apel la acești părinți, pentru a îi ruga să fie calmi și să nu se lase purtați de valul exagerărilor.

    „Vom vedea care e numărul acestor situații în care părinții vor opta pentru a nu trimite elevii la școală și vom lua o decizie atunci. Dar la fel au existat situații, înainte de pandemie, când era o epidemie de gripă și au hotărât să nu îi trimită la școală. Dacă va fi o situație, școala va căuta soluții. Să transmitem un mesaj către părinți, să aibă încredere în organizarea noastră! Îi rog pe părinți să nu transfere teama și gândurile negre spre elevi, elevii trebuie să fie protejați de această teamă că li se poate întâmpla ceva. I-am rugat și pe colegii directori acest lucru, să nu amplifice situația”, a spus Marius Göndör.

    Părinții se vor ocupa de triajul epidemiologic al elevilor și vor ține legătura constant cu medicul de familie

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.