joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Notarul Adrian Vlai – trimis în judecată de DNA! Este acuzat că a contribuit la înstrăinarea terenurilor Composesoratelor din Ineu și Răpsig

  de O. Peniță | 11 aprilie 2016, 4:50 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  6

  Comunicat: „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  VLAI ADRIAN, notar public, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată,

  PETRIŞOR NICOLAE TRAIAN și COCIUBA ORTENZIA, la data faptelor președinte respectiv administrator al Asociației Composesoratului Foștilor Coloniști din Ineu – Traian, jud. Arad, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

  IGNA FLOARE, la data faptelor secretar al Asociației Composesoratului Foștilor Coloniști din Ineu – Traian, jud. Arad, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de:
  – abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  – complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

  IERCAN IOAN, la data faptelor președinte al Asociației Composesoratul Foștilor Urbarialiști Răpsig, jud. Arad, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  În perioada 2008 – 2009, inculpatul Vlai Adrian, în calitate de notar public, prin încălcarea dispozițiilor imperative ale Legii fondului funciar, în forma în vigoare la data faptelor, a conceput şi redactat încheierile de autentificare a unui număr de trei contracte de schimb, semnate de inculpații Petrişor Nicole Traian, Igna Floare şi Cociuba Ortenzia, în calitățile menționate dar și de membri în conducerea Asociației Composesoratului Foștilor Coloniști din Ineu – Traian, jud. Arad, prin care s-au înstrăinat, din patrimoniul composesoratului, în total 181,4 ha pășune/teren neagricol.
  Aceste suprafețe de teren au ajuns în patrimoniul unor terțe persoane fizice care nu aveau calitate de membri/asociați în cadrul acelei forme asociative de proprietate. Ulterior, persoanele respective au vândut suprafața de teren unei societăți comerciale.
  Acționând în această modalitate, inculpații au prejudiciat Asociația Composesoratul Foștilor Coloniști din Ineu – Traian cu suma totală de 212.138 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru persoanele în patrimoniul cărora au intrat suprafețele de teren ca urmare a încheierii contractelor de schimb menționate. De asemenea, s-a mai reținut ca și prejudiciu suferit de către Asociaţia Composesoratul Foştilor Colonişti din Ineu – Traian și suma de 120.942,51 euro, reprezentat de sumele care ar fi trebuit încasate cu titlul de subvenţii de la A.P.I.A. – schemele de plată pe suprafaţă (SAPS) aferente campaniilor 2009 – 2014 inclusiv, raportat la suprafaţa de păşune înstrăinată de composesorat prin contractele respective.
  De asemenea, la data de 30 aprilie 2009, inculpatul Vlai Adrian, în aceeași calitate, prin încălcarea acelorași dispoziții legale, a conceput și redactat încheierea de autentificare aferentă unui contract de vânzare-cumpărare, semnat și de inculpații Iercan Ioan și Igna Floare, președinte la data faptelor al Asociației Composesoratul Foștilor Urbarialiști Răpsig, jud. Arad, prin care s-a înstrăinat din patrimoniul Composesoratului Foștilor Urbarialiști Răpsig suprafața de 199,8 ha de pășune în patrimoniul acelorași persoane fizice care nu aveau vreo calitate de membru/asociaţi în cadrul formei asociative de proprietate. Și de această dată, persoanele respective au vândut suprafața de teren unei societăți comerciale.
  Prin realizarea acestei tranzacții, a fost prejudiciată Asociația Composesoratul Foștilor Urbarialiști Răpsig cu suma totală de 280.186,29 euro concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru persoanele respective.
  De asemenea, s-a mai reținut ca și prejudiciu suferit de către Asociaţia Composesoratul Foștilor Urbarialiști Răpsig și suma de 2.128.098,59 lei, pe care nu le-a mai încasat de la A.P.I.A. pentru campaniile 2010 și 2011.
  Pentru punerea în practică a acțiunilor de înstrăinare a patrimoniului inalienabil al celor două composesorate (terenurile cu pășune și fânețe) și pentru a da o aparență de legalitate acestor acțiuni a fost conceput un plan care a avut ca obiective majore următoarele direcții:
  – modificarea, prin întocmirea de înscrisuri false, a statutului și actului constitutiv al composesoratelor, astfel încât să se prevadă posibilitatea înstrăinării prin schimb sau vânzare a suprafețelor de pășune aflate în patrimoniul acestora, concomitent cu reducerea numărului de membri composesori și, implicit, a numărului persoanelor cu drept de vot în adunările generale ale composesoratelor. De asemenea, s-a urmărit schimbarea conducerii composesoratelor (consiliul director/comitetul de conducere – președinte, secretar, administrator, casier, membrii), cu persoane care să fie de acord cu înstrăinarea patrimoniului composesoratelor,
  – realizarea înstrăinării, prin schimb sau vânzare, a suprafețelor de pășune prin întocmirea de contracte autentice de către notarul public Vlai Adrian, din patrimoniul composesoratelor în patrimoniul unor persoane care nu aveau calitatea de membrii composesori,
  – vânzarea suprafețelor de pășune de către persoanele fizice dobânditoare către societăți comerciale interesate.
  Tot acest plan a fost realizat și pus în aplicare atât în cazul Asociației Composesoratului Foștilor Coloniști din Ineu – Traian, cât și al Asociației Composesoratul Foștilor Urbarialiști Răpsig, în scopul final al vânzării acestor suprafețe de teren de către persoanele fizice respective către societățile comerciale interesate de efectuarea de investiții în domeniul imobiliar.

  În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Iercan Ioan, Igna Floare, Cociuba Ortenzia, Petrişor Nicolae Traian și Vlai Adrian.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Timișoara, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

  Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

  Revenim cu amănunte incendiare!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.