miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Nokia Lumia 930 versus Sony Xperia Z2: cine câștigă „războiul“ celor 20 de megapixeli

  de Special Arad | 22 iulie 2014, 12:08 PM | IT

  2

  La început, camerele foto erau mari și poza se făcea în câteva secunde până la câteva minute bune. Acum, ai telefon și fotografiezi tot ce vrei. Dar și telefoanele au devenit tot mai bune. Anul acesta, două telefoane se bat în megapixeli și în tehnologie: Nokia Lumia 930 și Sony Xperia Z2, scrie Playtech.ro

  Atât Nokia Lumia 930, cât și Sony Xperia Z2 au camere de câte 20 de megapixeli. Tehnologia de la Nokia se numește PureView și include un stabilizator optic foarte bun și rezultate excelente noaptea. Cel puțin în teorie. Sony Xperia Z2, pe de altă parte, este bogat în aplicații pentru camera foto și în spate ar trebui să aibă expertiza Sony din domeniul imagisticii.

  Ambele telefoane au două puncte comune, căci în rest sunt foarte multe diferențe. Au camerele de 20 de megapixeli cu buton pentru declanșare și ecranele full HD. Nokia folosește un senzor de 1/2,5 inci, cu lentile Carl Zeiss și camera poate înregistra full HD la 30 de cadre pe secundă cu sunet stereo. Sony are un senzor Exmor de 1/2,3 inci capabil să filmeze 4K și în slow motion la 120 de cadre pe secundă, iar aplicația poate face poze HDR.

  Marea diferență dintre cele două telefoane e ecosistemul în care se regăsesc. Lumia 930 rulează Windows Phone 8.1, având aplicația Nokia Camera pentru poze, iar Sony Xperia Z2 utilizează Android cu aplicația proprie a companiei, încărcată cu câteva funcționalități mai mult pentru distracție decât utilitate, cum ar fi realitatea augmentată. Le-am avut pe amândouă timp de o săptămână, le-am testat camerele foto și aș putea numi un câștigător.

  Preț: Lumia 930 costă aproximativ 2300 de lei sau mai puțin, în funcție de magazin. Este disponibil și la operator. Xperia Z2 are un preț de 2.699 de lei la eMAG și e în oferta operatorilor.

  Lumia 930 va fi într-un review viitor la Playtech.ro. Un review pentru Sony Xperia Z2 este disponibil pe „Adevărul“.

  comparatie

  Marele avantaj al Nokia e tehnologia camerelor foto. Nokia Lumia 1020 a fost impresionant când l-am testat și a fost mai interesant când a revenit pentru un test al fotografiei RAW (în format .dng). Lumia 1520 și 930 preiau aceste aptitudini, dar o fac mai prost. O fi o tăiere de costuri, o fi doar zgârcenie, dar cert e că senzorul foarte bun de pe Lumia 1020 a ajuns în cele două „înjumătățit“ și doar okay, bun.

  Stabilizarea optică a rămas la fel de bună, mai ales când vrei o poză rapidă, iar controlul manual oferit de aplicație este la fel de bun, dar senzorul este mai mic, ceea ce înseamnă performanțe mai slabe noaptea, iar partea de filmare nu a avansat prea mult. Dincolo de cele patru microfoane de pe Lumia 930, care înregistrează foarte bine sunetul, calitatea imaginii nu a devenit mai bună, iar funcții precum slow motion, 4K sau full HD la 60 de cadre pe secundă lipsesc.

  Citește continuarea pe Playtech.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.