„No dacă așa vreți… vă dau șpagă la toți” – povestea omului simplu care a aruncat în aer vămile din vestul României

  de Alin Olteanu | 19 ianuarie 2017, 4:18 PM | Culise | Recomandările editorilor

  15

  Aceste rânduri au la bază informații pe care redacția Special Arad le deține, au fost confirmate de surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, și pe care dorim să le dezvăluim publicului larg pentru a se înțelege bine că nu e vorba doar despre șpăgile mici sau mari luate de cei 19 funcționari publici din vămile arădene (cum încearcă unii acum să minimalizeze), ci despre sistemul murdar, putred și, cum am constatat, corupt din această instituție, respectiv despre practicile care îl definesc.

  Totul, cum spuneam în titlul acestui articol, a plecat de la un om simplu, locuitor în județul Arad, care avea un PFA și încerca să-și întrețină familia prin intermediul unei mici afaceri care implica și tranzitarea frontierei. Pus în fața unor abuzuri grosolane, urmare cărora trebuia să aștepte 9-11 ore în vamă pentru a trece, cauza fiind aceea că nu dorea în niciun chip să dea mită, denunțătorul de azi al sistemului corupt de la frontieră a rezistat presiunilor și bătăilor de joc la care era supus, dar nu a mai făcut față (în sensul bun) imboldului de a nu face public totul. S-a adresat Direcției Generale Anticorupție și de aici… nu numai că nu a mai dat mită, ci a dat m(u)ită tuturor! Sursele noastre susțin că respectiva persoană a făcut-o din patriotism dar, practic, nici nu mai contează.

  După ce s-a considerat că sunt întrunite destule elemente pentru a se începe ancheta, a început „jocul”. Unul în care colaboratorul-denunțător DGA-DNA a jucat – și nu o spunem noi – perfect, reușind, pe parcursul a câtorva luni, să dea mită aproape tuturor polițiștilor de frontieră din sistem (felicitări celor care nu au făcut-o!), înșirându-i pe toți, pe rând, cu câte 50 de euro „puși în talon” – la cerere! – pentru a fi lăsat să treacă, ilegal, cu camionul încărcat cu cauciucuri second-hand, prin vamă ca prin brânză. Că, deh, asta-i România: țara în care totul este împuțit de la conducători în jos și invers!

  Rând pe rând, cum spuneam, polițiștii de frontieră au picat pe înregistrări și alte metode, făcute de denunțător dar și de ofițeri sub acoperire. Discuțiile cu aceștia, așa am înțeles, sunt absolut demențiale, frizând penibilul, penalul și groapa de gunoi în care trăim cu toții. Și ca să ne credeți, cum vi se pare un dialog de genul: Tu? Ce ai în mașină? Niște cauciucuri second șefu. Ai acte? N-am, mâncați-aș… dar dau și eu de o ciorbă. Moș Crăciun, fii mai buunn (zice „vameșul”). Uite aici 50 de euro și…doamne dă-ți sănătate la copii! Vino în cabină și dă-mi talonul (e jargonul prin care se cere șpaga). Așa, bun. Du-te, și dacă te opresc ăia de la ANAF le spui că ești gol. Dacă te opresc ăia de la Mediu te descurci… Nu mă opresc, șefu, că nu umblă noaptea, știu eu… că fac de mult drumul”.

  În ceea ce privește mita atât de discutată ieri și azi, de 41000 de euro, este vorba despre un procent din suma-câștig aferentă unui transport de țigări dinspre Serbia spre România, sumă negociată de șeful de tură de la Vama Vărșand, Avram Florin, după ce în prealabil a promis un contact cu contrabandiștii din țara vecină.  Nu a fost dată șpaga, dar acesta a negociat cu un polițist sub acoperire după ce, luni de zile, încasase câteva mii de euro bune de la denunțător, pentru a-l lăsa să treacă cu cauciucurile second. Legătura între omul de afaceri (de fapt, ofițer sub acoperire) și șeful de tură de la Vama Vărșand fusese făcută tot de denunțătorul amintit. Dar despre asta… într-un alt articol.

  Chiar nu insistăm acum, mai ales că nu deținem probe palpabile cu privire la ceea ce s-a întâmplat. O să o facem în momentul în care putem oferi și nume, și fapte exacte și alte date. Dar până atunci, cu riscul de a fi plictisitori pentru unii, să remarcăm împreună cât de mizerabilă este situația! Una în care direct la porțile României te întâmpină o bandă de „bagabonți” a căror singur scop pare să fie acela de a-ți lua, cumva, ceva, puțin sau mult, din ce ai în buzunar. Și pentru asta sunt dispuși să folosească orice metodă. Din fericire și datorită unei atitudini civice acum au fost prinși.

  P.S. Despre funcționarul ANAF prins și el cu „ocaua (într-adevăr) mică”, acesta primind trei pachete de țigări ca șpagă, să nu vă gândiți neapărat că e… puțin. E destul de mult pentru că și acesta trebuia să-și facă treaba pentru care este plătit de statul român. Și dacă vameșul închide ochii, polițistul de frontieră închide ochii, și ANAF-ul închide ochii, atunci în ce țară trăim? De fapt, din păcate, exact în cea descrisă în toate cuvintele de mai sus.

  Citește și Toți cei 18 funcționari ai Statului Român de la frontiera de vest au fost reținuți pentru 24 de ore. Vezi cine sunt aceștia

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Felicitări denunțătorului, DGA si DNA! Bravo Special Arad!! Astia sunt toti niște mizerii ordinare. Si ca sa va dau una “pe surse”, sa știți ca infectul ala de Avram a scăpat de doua ori de acțiunile DGA si Dna, intitulate “Moravița 1” si “Moravita2”. Atat Avram cat si adevăratul cap al mafiei din vămi, comisarul sef Turda si Locotenenții săi Tiseanu, Uzum Claudio si alții, au fost informați de la cel mai înalt nivel din cadrul MAI, cu privire la iminenta descinderilor organelor anticorupție! De data asta ti s-a înfundat, Avrame. Aviz amatorilor de senzații tari: strângeți-va bani de avocat!!!! Este incalificabil ce fac acești nenorociti, ei si țiganii care tâlhăreau amaratastenii de prin tari ale UE, sunt Adevărații factori denigratori la adresa romanilor! Gândiți-va cati străini tranzitează frontiera prin punctele “rau famate” din Arad, mai ales in perioada sărbătorilor si a lunilor de vara. Sa faceti, ba, puscarie! In m.rtzii voștri de huligani si borfasi in uniforma

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Vai saracul om,e clar ca nu avea documentele necesare pt a introduce in tara anvelope uzate si in cazul asta politistii de frontiera erau obligati sa cheme garda de mediu care,nu vine imediat mai ales daca e noapte! Asa e romanul,decat sa se puna in legalitate,prefera sa se milogeasca la politisti sa ia spaga,si dupa aia striga “hotul”!

   +10 voturi
   +1
   -1
  3. domnul in cauza s-a comportat ca un roman adevarat: incapabil sa fie in regula cu ce are nevoie atunci cand tranziteaza frontiera, face ce face cam fiecare roman: se milogeste, implora, te-ar pupa si in fund numai sa il ajuti si dupa aia te reclama…asa sa ii ajute Dumnezeu in continuare, lui, familiei lui si afacerii pe care o are. Cine ridica sabia, de sabie va muri, se stie…

   +17 voturi
   +1
   -1
  4. Mai draga redactie acuma nu credeti si voi chiar tot ce vi se serveste , daca ar fi asa simplu…..nu ar fi complicat….normal in arest alaturi de astia ar trebui sa fie cel putin doi comisari sefi din frontiera. Mai puteau astepta putin caci firele duceau spre Oradea daca nu si prin alte “laturi” cum ar fi CJ Arad(opozitie) spre unu Bataneant etc.

   --1 voturi
   +1
   -1
  5. Pura curiozitate … Denuntatorul, in felul in care ati prezentat dialogul, este cumva de etnie rom ?
   Nu ca ar conta dar ……daca inca dinainte de a da spagi se ocupa cu activitatea descrisa in articol, cei de la economic ar trebui sa se autosesizeze si sa-i viziteze PFA-ul. Este posibil ca sistemul sa se fi folosit de un infractor ca sa descopere alti infractori.

   +6 voturi
   +1
   -1
  6. Asta a fost taiat de garda in Varsand de politia economica , HOT la greu etc . In viata lui nu a avut acte in regula . A FOST ANGAJAT LA UN FOST VAMES CARE LA CONCEDIAT MAI DE MULT , infractor la razbunare impotriva tuturor . Dupa ce mor toti politistii pe 20 de lei s-a terminat cu coruptia in Romania se vor aduna toti banii la buget si va lucra la politie fostii speluncari si traficani in speta coppiiiiii acestora . O tara fericita …

   +5 voturi
   +1
   -1
  7. Nu pot sa cred ca le luati apararea politistilor de frontiera.
   Hai, mai zic ca inchizi ochi ca ma vezi ca am un pachet de tigari in plus cand ies din tara (ca poate vreau sa stau 8 zile in Spania si nu imi ajung 10 pachete), dar se exagereaza cu totul.
   Va place tara in care traiti?
   Niciodata nu o sa iesim din mocirla, pentru ca va place sa furati, sa luati mita, si nu in limita bunului simt, ci industrial. (la fel si guvernul).

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.