duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ne-ați învins! UTA a dus soarele la Arad chiar de Sfântul Ilie

  de Lucian Dănilă | 20 iulie 2020, 10:24 PM | Sport | Topic special

  0

  Rar mi-a fost dat în ultimii ani să aștept un meci al echipei UTA cu atâtea emoții. Nu pot spune că mi-am pierdut încrederea în antrenorul Gyuszi Balint, în jucătorii care au dus echipa asta pe primul loc, dar ceea ce am văzut cu Turris și cu Petrolul nu prea îmi oferea liniște, iar perspectiva unei eventuale înfrângeri la Mioveni îmi dădea frisoane.

  Mi-am permis în aceste zile să îi sugerez câteva idei lui Gyuszi Balint și recunosc că am și vorbit cu el în aceste zile. Acum nu pot decât să mă bucur că nu m-a ascultat și că a mers, așa cum face de fiecare dată, pe cartea lui. Marii antrenori sunt încăpățânați până la capăt, dar la Gyuszi nu a fost vorba despre încăpățânare ci mai mult de faptul că în ciuda presiunii a arătat, încă o dată, că deține controlul.

  UTA ne-a învins astăzi pe toți cei care ne-am lepădat de ea în ultimele zile, pe toți cei refractari, pe toți cei care știau ei din surse sigure că nu se dorește promovarea sau că anumiți jucători din lot nu vor să facă pasul la Liga 1, pe toți cei care, mai ales pe rețelele de socializare, aruncau cu invective grele, dar și pe cei a căror singură mare problemă era că au pierdut pe mâna arădenilor la pariuri…

  În această seară UTA a adus soarele la Arad tocmai de Sfântul Ilie, Sfântul aducător de ploi, de tunete și fulgere. Nici nu vreau să fac cronologia meciului pentru că, așa cum l-am trăit, intensitatea cu care am vizionat fiecare fază, mi-a ținut tensiunea foarte ridicată încât, la un moment dat, Alin se uita mirat la mine și îmi spunea: „ce roșu ești”. Meciul acesta face parte deja din lista aceea de meciuri la a cărei reluare m-aș uita oricând cu plăcere. UTA i-a fulgerat încă din minutul 4 pe cei de la Mioveni, dar nici măcar asta nu mi-a adus liniștea pentru că am mai văzut parte din filmul ăsta chiar pe teren propriu, cu Turris. Balint a trimis în teren același unsprezece cu care a început repriza a doua a meciului cu Petrolul. În minutul 4, Iacob a degajat, iar Ioniță, pe a cărei experiență a mizat antrenorul când l-a tiularizat, a câștigat duelul cu Beța și a trimis un lob demn de fotbalul mare spre Ursu. Mijlocașul arădean, care a intrat perfect în careu, a ales cea mai inteligentă soluție: nu a preluat, nu a tras cât de tare a putut, ci a plasat mingea pe lângă Croitoru, destul cât să se facă modificarea pe tabela de marcaj, 0-1.

  După gol am văzut din nou acel pas înapoi, conservarea rezultatului, iar argeșenii se apropiau tot mai mult de careul lui Iacob. Ișfan l-a depășit apoi atât de ușor pe Simo Roumpullaku de parcă fundașul arădenilor nici nu a existat și a trimis în fața porții la Valentin Balint a cărui șut a atins piciorul lui Melinte și a ieșit în corner. A fost poate singura greșeală a lui Simo, care apoi și-a activat starea sa naturală, dată și de locurile de baștină, arătând ca un războinic grec combinat cu ardoarea albaneză.

  De Sfântul Ilie asta am văzut: o ploaie de cornere la poarta lui Iacob. Au fost multe, le-am pierdut numărul, dar niciunul nu a dus cu adevărat pericol în careul dominat de Melinte și Ilie.

  Dacă a arătat jalnic cu Turris, apoi unele slăbiciuni cu Petrolul, astăzi, defensiva arădeană s-a clătinat foarte puțin și nu le-a dat gazdelor șansa de a-și creea ocazii mari ci doar câteva situații periculoase. Florin Ilie a făcut un meci foarte bun de ziua numelui său, iar Melinte a tras de el până la ultima picătură de energie.

  Spre minutul 30, Simo a plecat bine pe partea stângă, a primit mingea de la Ioniță, a centrat, Croitoru s-a întins și a respins în piciorul lui Buhăcianu dar Burnea a scos de pe linia porții șutul atacantului arădean.

  Aveam 1-0 la pauză și m-am pus să-mi sun prietenii. Nu eram singurul care trăiam intens această partidă. Unii prieteni m-au bătut rău… S-au dus în parc și au stat cu internetul închis. Nu mai duceau încă un meci în care să-și pună în pericol sănătatea: „La ratarea lui Buhăcianu cu Petrolul cred că am ratat vreo două-trei bătăi ale inimii. Nu mai pot să mă uit. Lasă să bată fără mine și sunt bucuros”, mi-a spus un bun prieten.

  După pauză, Mioveniul a început avântat, dar tot acest avânt se lovea de Bustea, de Melinte și Ilie, de Simo sau Isac. Copilul acesta, Isac, mi-a arătat astăzi de ce insistă Balint cu titularizarea lui. A jucat precum un fotbalist matur, a recuperat, a ajuns chiar să tragă la poartă și a deschis de multe ori jocul, oferind siguranță colegilor săi. Astăzi nu au mai ieșit în evidență Romario și Buhăcianu, pentru că astăzi pe teren a fost o echipă, o echipă care a luptat, care a știut să sufere, care a fost determinată și care a avut un singuir țel, să câștige. Am suferit și noi și jucătorii la ocaziile lui Massaro și mă bucuram că adversarul arădenilor se numește Davide Massaro și nu Danielle Massaro, cum e numele fostului mare atacant al lui Milan și al naționalei Italiei.

  În ultimele 20 de minute, jocul s-a mutat mai mult în jumătatea gazdelor. UTA a preluat controlul și a dat lovitura de grație cu cinci minute înainte de final, atunci când șutul lui Roumpullaku „i-a spart ceasul” lui Beța. „Centralul” a dictat cu oarecare întârziere punctul cu var, l-a eliminat pe Beța pentru al doilea avertisment, iar Cipri Rus, intrat în locul lui Ioniță, a luat mingea și a marcat cu siguranță pentru 2-0!

  Nu se mai putea întâmpla nimic rău: UTA avea avantaj de două goluri dar și superioritate numerică pe teren. Pușcaș, intrat și el pe final, putea marca pentru 3-0 după ce a înșirat întreaga apărare argeșeană, dar șutul său l-a lovit pe Croitoru.

  O victorie imensă, o victorie aproape cât o promovare în Liga 1. Încă nu s-a terminat, mai sunt două meciuri, dar sunt două meciuri pe care acum le putem aștepta mai liniștiți. Duminică, la Arad vine Rapidul, echipă care joacă mâine pe propria arenă cu FC Argeș. Tot mâine joacă și Turris cu Petrolul, meci capital pentru ploieșteni. Competiția încă se joacă, dar UTA a făcut pasul prin care a arătat tuturor mesajul pe care suporterii l-au afișat în urmă cu mai bine de două luni: „Nu ne puteți opri!”

  CS MIOVENI – UTA ARAD 0-2 (0-1)

  Octavian Ursu 4′, Ciprian Rus 86′ – penalty

  CS Mioveni: F. Croitoru – Ct. Alexe, Beța, Burnea, Ed. Stoica (Rădescu 57′) – M. Șerban, Anghelina – Ișfan (Rob. Ghiță 57′), Hergheligiu (Massaro 65′), Coșereanu (cpt.) – Val. Balint

  Rezerve neutilizate: Val. Sima – Rob. Gherghe, Albăstroiu, Măzărache

  Antrenor: Claudiu Niculescu

  Eliminat: Dean Beța 85′ (cumul de cartonașe galbene)

  UTA Arad: Fl. Iacob – Bustea, Melinte, Fl. Ilie, Roumpoulakou – Oroian (Miculescu 46′), R. Moise, Dam. Isac (Andr. Rus 89′), Oct. Ursu (Ciucur 72′) – Al. Ioniță (Cip. Rus 61′), Buhăcianu (Cr. Puşcaş 89′)

  Rezerve neutilizate: Balauru – R. Crişan

  Antrenor: Gyuszi Balint

  clasament 21 3

  Play-off – Etapa 3

  Mioveni – UTA 0-2

  Rapid – FC Argeș – marți 18.30

  Turris – Petrolul marți ora 21.00

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.