MOST WANTED. Primii patru criminali de pe lista Europol sunt români. Poliția Română caută în continuare doi arădeni

  de Special Arad | 2 decembrie 2016, 3:49 PM | Naţional | Urmăriți

  0

  Din totalul de 70 de criminali urmăriți pe plan european, patru nume indică cetățenia română, aceștia fiind chiar în vârful listei „Most Wanted” a Oficiului European de Poliție (Europol). Crimele pentru care aceștia sunt culpabili sunt cât se poate de dure: trafic de carne vie, trafic de droguri, terorism și omucidere. Niciunul dintre cei patru fugari nu sunt însă arădeni. Motivul pentru care cel mai căutat arădean, Codruț Marta, nu se regăsește pe lista Europol, e cu semnul întrebării, în schimb, în cazul în care trăiește, acesta nu poate răsufla ușurat. Este în continuare căutat de Poliția Română și de Interpol. Un alt arădean, Marius Dan Bulzan, este dat în urmărire generală „doar” în România.

  Pe lista actuală a Europol sunt afișați patru cetățeni români căutați de poliție pe întregul continent: Silvestru Ionel alias Gigel Vlădilă (din Tulcea), Mișirelicu Mihai (tot din Tulcea), Omar Mukhles (cetățean sirian domiciliat în Timișoara) și Anca-Maria Murg (din județul Hunedoara).

  Silvestru Ionel (născut pe 23 mai 1967) are de ispășit 12 ani de închisoare pentru trafic de care vie. Între 2004 și 2010, alături de alți inculpați, s-a alăturat și a sprijinit o organizație criminală recrutând, transportând și găzduind în Anglia și Spania mai multe fete tinere, inclusiv minore, în scopul exploatării sexuale, folosirea violenței și a amenințărilor, activitate din care gruparea a obținut sume mari de bani.

  silvestru-ionel-most-wanted

  Mișirelicu Mihai (născut pe 29 iunie 1983) este condamnat la 3 ani de închisoare pentru trafic de droguri, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, favorizarea infractorului și ultraj contra bunelor moravuri.

  Pe de altă parte, este condamnat la 11 ani de închisoare pentru constituirea și coordonarea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și trafic de minori în alte țări (Belgia și Germania), săvârșite în perioada februarie – iulie 2012, alături de alți doi inculpați. O victimă minoră, împotriva căreia persoana căutată a exercitat diferite forme de amenințare și violență, avea la vremea respectivă sub 15 ani. De asemenea, împreună cu un alt inculpat, el a deținut cantitatea de 66 de grame de cannabis în scopul comercializării, iar pe 13.03.2010, cei doi au intrat într-un bar din orașul Tulcea, înarmați cu pistoale, amenințând cu moartea barmanul.

  misirelicu-mihai-most-wanted

  Omar Mukhles (36 ani, născut pe 3 octombrie 1980) este chiar „mucles” când vine vorba de limba română, fiind de fapt cetățean sirian vorbitor de limba arabă, însă figurează în actele oficiale cu reședința în Timișoara.

  Este condamnat la 5 ani de închisoare de către Curtea de Apel Oradea pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 33, alin. 2, lit. a, din Legea 535/2004 – adică terorism. Acesta a planificat și înlesnit ieșirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, cunoscând faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru organizarea și finanțarea operațiunii de răpire în Irak a trei jurnaliști români (Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion), în 2005.

  omar-mukhles-most-wanted

  Pe Anca-Maria Murg (27 ani, născută pe 10 iunie 1989) o așteaptă nu mai puțin de 20 de ani de închisoare pentru omor şi vătămare corporală gravă. În noaptea de 15/16.09.2007, în apropierea unei discoteci din localitatea Tâmpa, comuna Băcia (jud. Hunedoara), femeia a lovit cu pumnii și picioarele, cu bâta de baseball și chiar cu un bolovan un tânăr de 18 ani, provocându-i leziuni în urma cărora acesta a decedat. Nu a săvârșit însă singură această crimă. Ea a fost găsită vinovată împreună cu Bruzlea Silviu Bogdan (persoană urmărită) și Benegui Sorin Vasile (de asemenea, urmărit).

  murg-anca-maria-most-wanted

  Doi infractori arădeni, căutați de ani de zile

  Cel mai celebru caz al unui urmărit internațional arădean este în continuare cel al fostului șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruț Marta, condamnat pentru evaziune fiscală. Faptul că acesta a dispărut fără urmă deja de patru ani și jumătate (din 21 mai 2012, fiind văzut pentru ultima oară de către șoferul lui, lângă sediul Realitatea TV) întărește speculațiile cum că acesta a fost asasinat. Chiar în luna martie a acestui an, Alina Măgureanu, fosta noră a fostului director SRI Virgil Măgureanu, a depus un denunţ la DNA în care spunea că în luna martie a anului 2012 a asistat la discuţii în care se punea la cale asasinarea lui Codruţ Marta. Aceasta susține că uciderea lui Codruț Marta a fost pusă la cale de Dragoş Dobrescu (om de afaceri cu interese în afacerile imobiliare) şi Elan Schwartzenberg (fostul proprietar al Realitatea TV și fostul soț al Mihaelei Rădulescu), dat în urmărire naţională în luna iulie a acestui an.

  codrut-marta-interpol

  Chiar dacă în cazul lui Codruț Marta a existat ipoteza morții încă de la bun început, până la proba contrarie, organele abilitate nu pot să nu aibă în vedere posibilitatea ca acesta să fi fugit cu o sumă mare de bani și să fie în viață și astăzi. Este în continuare urmărit internațional, în atenția Interpolului și a Poliției Române.

  Un alt arădean care figurează pe lista „Most Wanted” a Poliției Române este Bulzan Marius Dan (35 de ani, născut pe 27.09.1981). Despre acest tânăr nu se cunosc prea multe detalii decât că este condamnat la 12 ani de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc și că este căutat încă din 2013.

  bulzan-marius-dan-urmarit-general

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.