sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update „Morile de vânt” de la Garda de Mediu Arad. Praful, zgomotul, scandalul și amenințarea permanentă de a rămâne fără casă – astea sunt „ingredientele” vieții unor pensionari din Cicir. Garda de Mediu vine cu precizări

  de Andrei Fuliaș | 29 noiembrie 2018, 12:41 PM | Dezvăluiri

  8

  Titlul inițial (26.11.2018): „Morile de vânt” de la Garda de Mediu Arad. Praful, zgomotul, scandalul și amenințarea permanentă de a rămâne fără casă – astea sunt „ingredientele” vieții unor pensionari din Cicir

  Un arădean în vârstă de 67 de ani a sperat că, după o viață întreagă de muncă, o să-și trăiască bătrânețile în liniște. În urmă cu câțiva ani, Petru Sebin a luat o decizie importantă pentru el și pentru familia sa. Acesta a decis să-și cumpere o casă în localitatea arădeană Cicir, unde să se retragă și să-și trăiască în liniște anii de pensie. Și-a renovat casa cumpărată și, de câțiva ani, își petrece acolo mare parte din an, de primăvara până toamna.

  De o bună perioadă de timp, însă, domnul Sebin spune că nu are aproape defel liniștea la care spera odată cu pensionarea și cu retragerea sa „la țară”. Lângă casa lui își are sediul o firmă de transport, transport de cărnuri, ca să fim mai exacți. Ei bine, pensionarul Petru Sebin spune că, de vreo doi ani de zile, pur și simplu nu mai are liniște, nici ziua, nici noaptea, iar asta datorită zgomotului pe care îl fac non-stop camioanele ale căror motoare funcționează, spune acesta, în permanență, pentru răcirea mărfii.

  Petru Sebin spune că în locația din vecinătatea lui au mai avut sediul firme de transport și că lucrurile au fost în regulă. Chiar dacă s-a mai făcut zgomot și praf, acesta s-a putut înțelege cu reprezentanții firmelor și lucrurile au fost suportabile. Nu însă și cu reprezentanții firmei WEST MEAT S.R.L., firmă din cauza căreia pensionarul în cauză nu doar că nu mai are liniște, ci era la un pas să-și piardă căsuța în care speră să-și petreacă o bună parte din bătrânețe alături de familie.

  În dimineața zilei de 30 octombrie, în jurul orei 03:00, pompierii au intervenit pentru a stinge un incendiu puternic în localitatea Cicir. Era vorba despre trei camioane care ardeau generalizat în curtea unei firme, iar pericolul era ca flăcările să se extindă și la alte camioane. După cum probabil v-ați dat seama deja, incendiul a izbucnit chiar în curtea firmei de lângă casa lui Petru Sebin. În timpul incendiului, Petru Sebin a tras o sperietură zdravănă, crezând că va rămâne fără casă. „Din cer cădeau flăcări”, spune acesta. Erau bucăți de 20-30 de centimetri de cauciuc arzând, care au fost ridicate de aerul cald emanat de incendiu și care se prăbușeau rând pe rând în curtea lui Petru Sebin.

  „Am stat zeci de minute cu extinctorul în mâini și fugeam dintr-o parte în alta ca să sting bucățile jar. Unele au căzut și pe lemnele depozitate în spatele casei. Noroc că am fost acolo și că am avut extinctorul, că altfel cine știe ce se putea întâmpla. O să vedeți și pe filmarea făcută de soția mea cum cădeau bucăți de jar. A doua zi am adunat două roabe de cauciuc ars din curte și din grădină. Le-am și filmat. Unele încă mai sunt pe aici”, ne-a povestit domnul Sebin. Și avea dreptate, am văzut și noi, zilele trecute, când am acceptat invitația acestuia de a-i face o vizită, mai multe bucăți de cauciuc ars în grădina acestuia.

  În timp ce ne plimbam prin grădină și în timp ce acesta ne povestea cum a trăit acele clipe, am făcut și noi un scurt exercițiu de imaginație și mărturisim că n-am vrea să trecem prin ce a trecut acesta și soția sa în acele clipe. De fapt, n-am vrea ca cineva să fie nevoit să treacă vreodată prin acele clipe.

  Trauma trăită în noaptea incendiului i-a pus capac domnului Petru Sebin, spunându-și în minte că a fost destul, că dincolo de praful pe care îl fac camioanele firmei vecine, dincolo de zgomotul făcut zi și noapte de motoare, lucrurile sunt departe de a fi în regulă și ceva trebuie făcut în acest sens.

  „Până să vină această firmă aici, n-am avut probleme. Înainte a fost băiatul care a făcut casa asta (n.red. – casa din curtea firmei), dar a avut câteva camioane numai. Te-ai putut înțelege cu el. Până la urmă mai trebuie să suporți și vecinii, nu? Unde e vorbă bună și înțelegere, nu e nici o problemă. Asta a fost acum vreo zece ani. Pe urmă a închiriat la altcineva, a venit reprezentanța Volvo aici, de la Deva. Și ei au fost niște băieți jos pălăria. S-a mai făcut praf, s-a făcut gălăgie, dar în limita bunului simț. Cu ăștia e altceva deja. Ei au camioanele astea frigorifice și le lasă să meargă toată ziua, toată noaptea, că el are carne de 20.000 de euro în ele. Păi, domnule, eu trebuie să suport zgomotul ăsta zi și noapte fiindcă tu ții carnea aici, în ele? L-am rugat să le bage la curent, să nu mai facă atâta zgomot camioanele. Și-a făcut două prize, acolo zice că mai bagă la curent, dar oricum mai merg cinci-șase camioane așa. Păi așa nu poți să dormi aici, înțelegeți? E praf, gălăgie, scandal, înjurături între șoferi, gunoaie aruncate la mine peste gard. Și atunci eu am făcut o hârtie către Primărie și către Garda de Mediu și am reclamat acolo niște lucruri”, ne-a povestit Petru Sebin.

  Iată adresa trimisă de către domnul Petru Sebin către Primăria Vladimirescu, de care aparține satul Cicir, și către Garda de Mediu, în data de 5.11.2018:

  Adresa Sebin

  Patru zile mai târziu, reprezentanții Primăriei Vladimirescu i-au transmis un răspuns domnului Sebin. Un răspuns care mărturisim că ne-a lăsat și pe noi cu gura căscată.

  Astfel, din răspunsul respectiv rezultă că firma în cauză, WEST MEAT S.R.L., funcționează fără autorizație și orar de funcționare eliberate de către Primăria Vladimirescu pentru genul de activitate pe care o practică în prezent. În consecință, reprezentanții primăriei au amendat firma respectivă și au cerut conducerii să se prezinte la primăria comunei cu documentația necesară eliberării autorizației și a orarului de funcționare.

  Ei bine, reprezentanții WEST MEAT S.R.L. nu și-au depus, nici până la această oră, la sediul Primăriei Comunei Vladimirescu, actele necesare pentru a intra în legalitate, semn că amenda dată de primărie este infimă în comparație cu sumele pe care societatea le produce din activitatea pe care o desfășoară, iar în același timp nici autoritățile locale nu au pârghii legale pentru a sancționa mai drastic societatea.

  Vedeți mai jos și răspunsul pe care Petru Sebin l-a primit din partea Primăriei Comunei Vladimirescu:

  Raspuns Primarie

  Câteva zile mai târziu, pe adresa din Cicir a domnului Sebin a sosit un alt răspuns, de această dată din partea Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Arad, prin care i se comunică acestuia că reprezentanții instituției au efectuat un control la firma WEST MEAT S.R.L., dar și ce au constatat comisarii de mediu.

  „În răspunsul Gărzii de Mediu scrie că firma funcționează aici din februarie 2018, deși ei sunt aici din ianuarie 2016. Totodată, pare dubios faptul că, în răspunsul Gărzii de Mediu, nu este specificată data în care a fost făcut controlul. Dacă vă uitați în răspunsul primăriei, ei spun când au venit în control. Mai vedem în acest răspuns că reparațiile mecanice se fac între orele 09:00 și 17:00. Păi de unde rezultă aceste ore, din moment ce firma nu deține autorizație și orar de funcționare? Mai spun cei de la Garda de Mediu că firmei nu-i trebuie autorizație de mediu, cu toate că firma are spălătorie. Ei zic că n-au spălătorie, dar o să vedeți pe filmări că au. Vedem și faptul că răspunsul Gărzii de Mediu se bazează în mare parte pe declarațiile directorului general al societății (WEST MEAT S.R.L.). Adică așa se face un control? Întrebi directorul și ce zice el, așa e? Mergem mai departe și vedem că, pe timpul staționării, doar semiremorcile încărcate cu marfă frig au în funcțiune motoarele de la instalația frigorifică și că sunt alimentate cu energie electrică (380V) din trei posturi de alimentare, iar că motoarele diesel sunt utilizate doar în timpul mersului. Minciuni. O să vedeți din mai multe filmări făcute de mine, peste gard, că pe timpul staționării camioanele sunt lăsate cu motoarele pornite pentru a răci marfa. Ba mai mult, într-una din filmări am și o discuție cu un șofer despre treaba asta”, mai spune Petru Sebin.

  În continuare supunem atenției dumneavoastră și răspunsul pe care domnul Sebin l-a primit de la Comisariatul Județean Arad al Gărzii Naționale de Mediu:

  Raspuns Mediu 1

  Raspuns Mediu 2

  Am studiat și noi răspunsul pe care domnul Petru Sebin l-a primit din partea reprezentanților Gărzii de Mediu și, dincolo de lucrurile reclamate de către acesta, ne-a „sărit în ochi” încă o chestie. Anume că, deși răspunsul este datat în 14.11.2018, Garda de Mediu îi cere firmei WEST MEAT S.R.L. să depună la sediul Primăriei Vladimirescu documentația necesară pentru obținerea autorizației și a orarului de funcționare până la data de 13.11.2018, adică până cu o zi înainte.

  Noi nu putem să o spunem, fiindcă nu avem dovezi în acest sens, însă Petru Sebin este de părere că reprezentanții Gărzii de Mediu au făcut un control superficial și că la mijloc este ceva dubios.

  „Cum vă explicați faptul că eu am făcut adresa către Garda de Mediu în 5 noiembrie, într-o zi de luni, iar a doua zi m-a întrebat patronul firmei dacă i-am făcut plângere? Cum a aflat el că i-am făcut plângere la Garda de Mediu, că eu nu i-am spus asta? De unde a putut să afle, nu de la Garda de Mediu?”, se întreabă acuzator Petru Sebin.

  Totodată, în momentul imediat de după incendiul izbucnit la cele trei camioane din curtea firmei WEST MEAT S.R.L., reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad (ISU Arad), au transmis informația conformă căreia cauza probabilă a incendiului este o defecțiune electrică. Acest lucru devine cu atât mai interesant cu cât reprezentanții firmei susțin că motoarele camioanelor nu funcționează pe timpul staționării, iar acestea erau poziționate în mijlocul parcării. Dar aceasta este doar o constatare, noi nefiind experți în incendii sau în instalații electrice.

  Rămâne însă de văzut cum va fi soluționată problema domnului Petru Sebin și a firmei WEST MEAT S.R.L., dar și dacă pensionarul în cauză va reuși să trăiască în liniște după ce a muncit o viață întreagă.

  UPDATE

  În urma articolului de mai sus, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Arad reacționează și vine cu precizări suplimentare, precizări care, după părerea noastră, ar fi trebuit făcute de fapt inițial, în răspunsul pe care instituția i l-a dat domnului Petru Sebin. Sigur, facem referire aici la precizarea datei în care a fost făcut controlul la sediul societății WEST MEAT S.R.L., dar și la modul în care comisarii de mediu au ajuns la concluziile trase. Nu vrem neapărat să arătăm cu degetul spre cineva, dar răspunsul pe care Garda de Mediu l-a transmis pe adresa redacției noastre este mult mai complex și mai coerent decât răspunsul pe care aceeași instituție l-a dat petentului, în speță domnului Sebin.

  În continuare vă prezentăm și răspunsul efectiv al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Arad:

  Comunicat de presa 27.11.2018 SC.West Meat SRL. 1

  Comunicat de presa 27.11.2018 SC.West Meat SRL. 2

  Deși firma spune că nu are spălătorie, camioanele sunt spălate în curtea firmei:

  Reprezentanții firmei spun că motoarele camioanelor nu funcționează când acestea sunt în staționare, dar filmările arată altceva:
  Clipele trăite de familia Sebin în noaptea incendiului:
  Rămășițele de cauciuc ars, căzute în curtea și grădina familiei Sebin în noaptea incendiului:

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu se poate asa ceva! Este ceva de nedescris! Cum sa poti trai in acea casa cu motoarele alea care merg non stop??? Am si eu un caz langa mine cu un angajat Pito Trans care isi aduce autobuzul acasa si face curse noaptea… mereu sta si tureaza motorul (ca sa il incalzeasca sau habar n-am) si face o galagie groaznica pana pleaca de acasa… nu inteleg cum nu exista o legislatie in baza careia sa aplici o amenda, doua, zece… pana la sistarea activitatii pentru cei care nu respecta oamenii din jur. De aia exista zone industriale, hale etc. nu ca sa stai cu tirurile si autobuzele intre casele oamenilor! Dar nu ne mai miram, ca si la sala de nunti din Vladimirescu a fost la fel, mult scandal si nu s-a rezolvat nimic de fapt, tot oamenii sunt de vina si au pitici pe creier…

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. 100 de ani de administratie romaneasca in Ardeal!!!
   Astia de la mediu sunt cei mai spagari,se stie…sunt telefoane ascultate demult,sunt dovezi dar deocamdata nu se ia nici o masura!!!
   Si culmea,tot nesimtitii astia de la mediu mai vor sa bage taxe de poluare pentru masinile romanilor…
   Ca masinile dau foc la cauciucuri pe Marului…

   +7 voturi
   +1
   -1
  3. D-le Petru Sebin cu regret va informez ca INTR-ADEVAR VA LUPTATI CU MORILE DE VANT SI NU SE VA REZOLVA NIMIC! IMI PARE RAU! Vina dumneavostra ca si a noastra este ca suntem nascuti in Romania! O tara care nu da doi bani pe cetatenii ei. Incercati sa apelati 112 si reclamati-i pentru tulburarea linistii pentru ca, daca asteptati dupa cei de la mediu…asteptati degeaba!

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Si, daca va suna la 112, ce credeti ca se va intampla? Va spun eu, nimic! V-or trimite cei de la politie vreun amarat de agent, care nu va sti nici cate prune are-n traista, care habar nu va avea ce sa faca si care, in urma consultarii cu mai marii lui sefi, ii va spune ,,petentului” sa se adreseze, in scris, institutiei care are responsabilitatea si tehnica masurarii… decibelilor. Adica tot acelorasi institutii carora li s-a mai adresat.TARA DE CACAT!

    +3 voturi
    +1
    -1
  4. Tara de rahat cu institutii de rahat. Sa te fereasca D-zeu in romania sa ai o problema, indiferent de care, la vreo institutie de stat. Institutiile de stat nu stiu altceva decat sa isi bata joc de cetateanul simplu si sa incaseze bani degeaba. O mizerie absoluta in romania.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.