MOD76 – „nașterea” unui nou mod de a privi arta și designul. Interviu cu proprietarul, Laurențiu Cladovan

  de [email protected] | 6 mai 2016, 9:02 AM | Cultură | Interviuri

  6

  „Emoție, instinct, culoare, armonie, curaj… într-un cuvânt, MOD76” – așa se prezintă, deocamdată doar pe Facebook, noua galerie de artă din Arad ce urmează să-și deschidă porțile foarte curând. Tot acolo, pe pagina de Facebook, poate fi urmărit întregul proces de transformare al subsolului casei de pe actuala stradă Kuncz Aladar, construită în 1912, în care a funcționat cândva o fabrică de ciocolată (!). Suprafața de aproape 100 de metri pătrați devine, astfel, sub ochii noștri, un studio al modernismului în Arad și un nou MOD de a privi valorile artistice.

  Cel care ne introduce pas cu pas în acest concept nou pentru Arad – acela de galerie de artă trendsetter – este Laurențiu Cladovan. Nu este primul său proiect de acest gen, el a fost cel care a avut Galeria OldArt în P-ța Avram Iancu. Din păcate s-a închis… însă proiectul se va renaște în curând sub o nouă formă, cu un nou concept. Ce înseamnă mai exact „MOD76” și cum va avea această galerie un rol distinct în peisajul cultural arădean, aflați în interviul de mai jos:

  – Cum ai dat de această locație?

  – Întâmplător, la începutul anului, pe la jumătatea lunii ianuarie. Știind că voi începe un proiect nou dedicat artei și designului, am solicitat ajutorul unor persoane cunoscute mie, cu anumite proprietăți în centrul Aradului. N-am găsit nimic să-mi placă, de închiriat. Inițial doream să închiriez ceva. La un moment dat, cineva îmi spusese că are un spațiu de vânzare, iar la sfârșitul lunii am purtat discuții cu proprietarul acestui demisol destul de înalt și m-am dus acolo, să-l văd. Imobilul se afla într-o stare avansată de degradare dar m-am angajat să încep această muncă, l-am achiziționat și, după cum ai văzut, s-a ajuns de la un punct zero… undeva.

  – La ce stadiu se află lucrările în momentul de față?

  – În momentul de față, l-aș trimite pe o scară de la 1 la 10 undeva în punctul 9.

  – Celălalt proiect al tău, Oldart – mă refer la galerie, nu la asociație – mai există?

  – Galeria Oldart există în continuare, dar va intra într-o colaborare cu acest proiect nou numit MOD76 și își va reîncepe activitatea, efectiv din punct de vedere fizic, într-un nou format.

  – Cu ce va fi mai diferită această galerie… acest studio MOD76, față de vechiul Oldart?

  – În primul și în primul rând, după cum dă de înțeles atât sigla propriu-zisă, cât și aceste trei inițiale care se pronunță la fel și au aceeași semnificație în toate limbile planetei, adică MOD… „vorbește” despre cum alegem un mod de a trăi, un mod de a comunica, un mod de a vedea și de a expune lucrurile, un mod de a avea efectiv o viață. Viața noastră este compusă din necesități de bază, necesități care au o altă veleitate în zona noastră, dar care pleacă spre capătul piramidei lui Maslow și ajungem la… fițe, ca să le spunem așa, deși n-aș trimite conceptul ăsta chiar către fițe, pentru că „MOD76 – Art & Design”, așa cum am introdus aceste cuvinte sub logo, este în mod clar dedicat artei și designului. Vom prezenta, într-un mod eclectic, păstrând moștenirea imobilului, un concept mai puțin vizibil în Arad, și anume: modernismul. Modernismul este cel care ne-a ghidat în contemporan și ne-a adus o nouă perspectivă pentru obiectele de uz casnic, de uz personal, mulțumită acestor „inventatori” ai unor linii simple, dar extrem de bine realizate din punct de vedere estetic. Aici vorbim de niște designeri de mare însemnătate pentru modernismul internațional, vorbim de Walter Gropius, de Le Corbusier, de Giò Ponti, de Carlo Buffa, de Osvaldo Borsani, nume importante care la începutul secolului XX au realizat niște lucruri extraordinare. Tot așa de bine, din MOD76, nu știu dacă ai remarcat, M.O.D. vine de la modernism, exact ceea ce prezintă, de fapt, conceptul de artă și design.

  – Dar de ce „76”?

  – ’76 e anul meu de naștere și e o coincidență cu vârful de emancipare în modernism.

  13124786_477096295816860_1584212546149009693_n

  – Cei care vor vizita acest studio MOD76, vor vedea tot timpul același lucru sau vor fi exponate schimate periodic?

  – Având în vedere că e un spațiu versatil, în mod cert, „oferta” va fi foarte des modificată și, bineînțeles, îmi și doresc ca lucrurile care vor ajunge la un moment dat expuse să se și vândă, pentru că acesta este scopul galeriei: de comerț, în primul rând. Pe lângă acest demers, cu obiecte de artă și design, sper că vom reuși să implementăm și o anumită educație, să transformăm MOD76 într-un trendsetter. Nu e ceva inventat de noi, sunt lucruri preluate din cultura internațională, lucruri care se petrec deja în străinătate… dar, bineînțeles, la alte prețuri. Ne vom adresa publicului de toate vârstele, cu prețuri mai mult decât accesibile, dar ancorate în niște realități… realități referitoare la autenticitate, la originalitate, la obiecte care se regăsesc în serii limitate.

  13139242_477096315816858_3304421475478879428_n

  – Când au început lucrările în interior, în acest subsol? 

  – Efectiv, la acest concept lucrează momentan o întreagă echipă, adică avem un manager de branding, avem un designer de produs care a și realizat acest logo, sunt eu, care mă ocup de managementul acestui proiect, și mai avem cinci colaboratori pe restaurarea a tot ceea ce înseamnă mobilier, pe tot felul de îmbunătățiri ale mediului ambiental, de la tencuială și paviment până la pardoseli, lemn, metal, etc.

  – MOD76 se află în zona istorică, dar în același timp, pe o străduță destul de ascunsă. Nu e acest lucru un dezavantaj?

  – Din contră. Nu este o străduță ascunsă, ci tocmai cu potențial, pentru că Aradul are niște zone deosebit de frumoase care pot fi puse în valoare, cum ar fi aceasta. Se află la aproape 80 de metri de o casă cu o notorietate extrem de mare, și anume Casa cu Lacăt, la fel și de Sinagoga Neologă, iar vizavi e un liceu destul de important, Liceul Industrial nr. 1 „Aurel Vlaicu”. De asemenea, avem un parc deosebit de frumos în fața galeriei, nepus momentan în valoare, însă avem și vizavi de acest parc un proiect prin care-l vom transforma într-o galerie de artă contemporană urbană și dorim să fie dedicată exclusiv tinerilor de până la 18 ani, tocmai pentru a le da posibilitatea de a expune fără costurile care, din păcate, ne obosesc viața.

  13076972_477096272483529_3552274018235202383_n

  Replică a capodoperei lui Rafael, „Școala din Atena”, pe peretele viitoarei galerii MOD76

  – Spune-ne câte ceva despre decorațiuni, despre aspectul gândit pentru această galerie…

  – Amenajarea studioului de 98 mp va fi într-un mod eclectic, cum am precizat anterior, dar am încercat să păstrăm moștenirea imobilului, și anume păstrând pereții în cărămidă în aparență, iar tencuielile de la intrare și inclusiv poarta de acces am încercat să le restaurăm și să le păstrăm autentice. În rest, pardoseala, tavanul și tot ce înseamnă suprafață vitrată, adică geamuri, au fost înlocuite cu elemente noi, tencuieli noi, geamuri de lemn… dar ne străduim să păstrăm un echilibru, într-un MOD eclectic, exact cum a fost construit și Aradul la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX. Am subliniat acest cuvânt, care înseamnă foarte mult pentru noi – MOD – pentru că toți avem un mod de a trăi, un mod de a exista, iar MOD76 vrea să aducă un plus estetic în această ecuație.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.