Miticismul, boala contagioasă a parlamentarilor

  de Teofil Grădinaru | 28 octombrie 2020, 8:12 AM | Blogul Special Arad | Recomandările editorilor

  6

  Călin Popescu Tăriceanu, Ion Rațiu, Sergiu Nicolaescu, Dan Ionescu, Dorel Onaca, Mihai Răzvan Ungureanu, Mihai Fifor… Toți aceștia au ceva în comun: au reprezentat Aradul în Parlamentul României. Cu ce au ajutat Aradul? Cu nimic! Poate că au mai făcut lobby pentru vreo investiție sau alta. Adică, s-o spunem pe șleau, au făcut (dacă au făcut) trafic de influență. Și, tot pe șleau s-o spunem, nici nu e treaba parlamentarilor să atragă fonduri spre circumscripțiile lor.

  Treaba parlamentarilor e să facă legi, legi bune, a căror aplicare să ajute cetățenii, nu să-I încurce. Și, de asemenea, să sprijine guverne bune, utile tot cetățenilor. Sau să le trântească, dacă guvernele respective se dovedesc maligne.

  Abordez acest subiect, al parlamentarilor, dacă tot suntem în precampanie electorală. Și sunt sătul de grija pe care mi-o poartă partidele politice, transmițându-mi să am grijă pe cine votez că îmi votez viitorul. Păi, mi-am tot votat viitorul din ’90 încoace, am tot votat la parlamentari – inclusiv câţiva dintre cei enumeraţi mai sus – fără să am satisfacţia că cei trimişi acolo, în Parlament, inclusiv prin votul meu, mă reprezintă cu adevărat.

  Ce-mi doresc? Multe… Ca funcţionar, o Lege a achiziţiilor mai simplă şi o Lege mai aspră în ceea ce priveşte contestaţiile. Ca jurnalist, o Lege a presei, modernă, în pas cu vremurile. Ca părinte, o Lege a Educaţiei la fel de modernă (chiar dacă băiatul meu a cam terminat cu şcolile). Ca viitor pensionar îmi doresc atât o Lege a Pensiilor echitabilă, cât şi o regândire a legislaţiei privind sistemul de sănătate. În sfârşit, ca şi arădean, vreau o descentralizare reală, în special una privind Finanţele, astfel încât la administraţiile locale să rămână mai mulţi bani, pe care acestea să le gestioneze, în prezent acordarea fondurilor făcându-se clientelar, pe baza coloraturii politice.

  Culmea, această ultimă doleanţă ar trebui să fie cel mai simplu de realizat: parlamentarii sunt trimişi în Legislativ, în marea lor majoritate, de către provincie. Dacă ar reprezenta cu adevărat interesele cetățenilor care i-au trimis în Parlament, atunci descentralizarea ar fi floare la ureche. De ce nu e? Din cauza dictaturii de partid, a intereselor politice, aflate mai presus decât interesele cetăţenilor. Practic, e ca în vechiul banc cu cei doi unguri care vor să treacă Oltul să se facă olteni. Cel care ştia să înoate îi promite celulalt că trece Oltul şi se întoarce cu o barcă. Odată ajuns în ţara prazului, omu’ nost’se întinde la plajă. Cel rămas îl strigă: Gyuri, hai odată cu barca. Iar Gyuri răspunde în cel mai neaoş grai oltenesc: Io-te, fusăşi atât de nărod să mă crezi, bozgore?
  Aşa şi cu parlamentarii trimişi de noi, provincialii, în parlament. Când ajung acolo se miticesc cât ai zice peşte!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Din cei enumerati de tine , doar Fifor e de partea gresita, daca e sa ne luam dupa orientarea politica a aradenilor (care merg la vot)…Apropo stii ce era un takeover pe mIRC? Hai ca iti explic. Cine conduce tara si in al cui interes? Iohannis , Orban , Arafat , Helwig , Clotilde, Fritz , De Mezzo…toti romani sadea..A fost un peacefull takeover al tarii. Fanarul a fost pistol cu apa pe langa astia. Si tu draghe Kertesz pa astia ii slujesti.Asa ca lasa pe altii sa emita pareri, altii care nu sunt inregimentati.Peace

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Dear Tonton, ca de obicei, ești pe lângă subiect. Ce legătură are ceea ce scrii tu cu apa din pivniță sau cu recolta de iasomie din tundră? Cu textul meu sigur n-are legătură. Putem face o analiză pe text și unde ai scăpări de percepție îmi spui și voi încerca să simplific până la silabisire. Poate că tu slujești acolo de unde îți iei banii, taci mâlc în firmă și te mai scapi pe-aici, prin zona oamenilor cu judecată.

    +2 voturi
    +1
    -1
    • Partea cu firma pica, in firma MEA, eu comand eu execut. Si nu slujesc. Muncesc si produc plusvaloare, plusvaloare pe care ortacii tai intru politica o disperseaza pe marlanii gen corvete si rachete si alte bazaconii. Ia zi-ne si de ilustrii tai colegi , Traian the Branconier Igas , Nicu the Firestarter Iotcu , Eusebiu The Fast and Fourious Pistru, Nelutu Apa Sfintita Cristina , Ghita Plasticman Falca si multi altii care infesteaza tot ce misca in Arad. Tu vrei Lege a Eductiei de la Anisie , care a patentat TV ul pe gaz cu butelie pentru copiii care n-au curent acasa, vrei Lege a Achzitiilor ca sa mai poata fura portocalii prin Arad ce a mai ramas neatins , vrei sanatate cu Tataru , care vinde masca cu 5 lei la propria farmacie si face lobby pentru firmele private care fac testari cu 300 de RON? Totul porneste de la tine Tifi…tu si multi alti “ziaristi” inregimentati ii spalati pe oameni pe creiere cu propaganda de care si Goebbels ar fi mandru. Societatea arata asa cum arata si datorita tie , da tie! De cate ori le-ai vandut mintea ta ca sa poata castiga alegerile? Stiu…totul trece prin stomac, dar eu inca cred ca tu ai mult mai mult de oferit de cat sa te vinzi pe doi lei la impostorii astia

     +4 voturi
     +1
     -1
     • Mă, cum le știi tu pe toate, parcă ești burtieră de știri. Mă și mir cum de nu purcezi la schimbări majore, nu doar în Arad sau în București, ci și la nivel global. A, de fapt în fața tastaturii e ușor. Să identificăm probleme e ușor, să găsim soluții e mai greu. Nici mie nu-mi convin multe, dar mă zbat să văd măcar soluții și, prin scris sau prin activitatea mea funcționărească încerc să și ajut. Iar asta cu plusvaloarea am fumat-o de pe vremea Economiei Politice. Acum se numește profit.

      --1 voturi
      +1
      -1
      • Slabut , foarte slabut. O fi frustrarea , o fi durerea provocata de adevar? Zi-mi si mie macar o solutie care ati gasit-o tu , sau ciaockerii aia de ii reprezinti si sa moara Bibi daca ma mai auzi sa spun ceva de PNL. Pana gasesti iti spun eu o mare realizare a prea iubitilor…aproape ca ne-au bagat in faliment cu vrajeala lor. Daca nu aveam bani la ciorap ma duceam puli de suflet dupa ce am tras 3 ani sa mi platesc darile si sa mentin afacerea pe linia de plutire…

       +2 voturi
       +1
       -1
      • Iar amesteci marfa cu ambalajul. Eu nu mă refer la PNL sau la PSD îndeobște, nu am polițe de plătit și nici rețete de succes care să scoată țara din rahat. nu sunt nici Gică Contra, nici Iisus. Creionez niște tare ale societății, la diferite nivele, îmi argumentez pe cât posibil afirmațiile, încerc să fiu echilibrat. Văd că frustrat ești tu, fredonezi aceeași placă, aceleași clișee.
       Și, dacă tot arunci cu afirmații fără substanță, spunând că reprezint pe nu știu cine, te lămuresc: nu reprezint pe nimeni. Mă reprezint pe mine.

       0 voturi
       +1
       -1

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.