duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ministrul Agriculturii, despre pesta porcină: Suntem în pericol de a ne închide pe ani de zile exportul

  de Special Arad | 20 noiembrie 2019, 8:18 AM | Naţional

  1

  Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, marți, în Teleorman, că exportul de carne de porc din România este în pericol din cauza pestei porcine africane. Acesta a acuzat fostul Guvern că nu a luat măsuri complete care să inspire încredere populației.

  Suntem în pericol, mai avem două județe – Bistrița și Suceava – în care nu a fost diagnosticată pesta porcină africană – suntem în pericol de a ne închide pe ani de zile tot exportul. Adică nu vom putea mișca nici porci, nici produse de carne în Europa. Când am ajuns la minister am găsit un ordin privind dimensionarea exploatațiilor. Ordin pe care domnul Daea l-a semnat în ultima zi de mandat, înainte de plecare. Sigur că trebuia semnat acum doi ani, tocmai ca să fim credibili acolo, la Comisia Europeană. Acum, cei de la ANSVSA trebuie să facă niște norme de bio-securitate, în așa fel încât joi să prezinte niște garanții că acele norme o să fie respectate. Altfel, repet, suntem în pericol ca producția românească de carne, mă refer aici la marile crescătorii, să fie pusă în pericol pe ani de zile. Noi și așa nu reușim decât cam 35% din consumul de carne să-l producem în România. Restul de 65% îl împortăm”, a spus Adrian Oros, care a precizat că diferența dintre importuri și exporturi este de 2 miliarde de euro, potrivit Mediafax.

  Potrivit autorităților, la nivel națuonal sunt înregistrate 792 de focare de pestă porcină africană, singurele județe în care boala nu a fost diagnosticată fiind Suceava și Bistrița.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.