Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în vizită la Arad: „Este critic ca în perioada imediat următoare să menținem nivelul de producție agricolă”

  de Mihai Todoca | 1 mai 2022, 12:51 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu s-a întâlnit ieri cu fermierii din județul Arad, vizita făcând parte dintr-un program de deplasări în țară. Aflat în aula Universității Aurel Vlaciu, acesta a răspuns întrebărilor celor prezenți, după care a fost ținută o conferință de presă.

  Înainte de a răspunde întrebărilor, ministrul Agriculturii a precizat că „Județul Arad este destul de cunoscut. Este un județ cu foarte multe performanțe în agricultură. Fie că vorbim de producătorii din sectorul vegetal, fie că vorbim de cei din sectorul pomicol sau legumicol, cu atât mai mult cu cei din sectorul zootehnic, performanțele fermierilor din Arad sunt cunoscute la nivel național. E foarte important ca acest aspect să fie discutat și dezbătut în mod direct de ei pentru că sunt anumite întrebări despre ceea ce se va întâmpla în viitor. Este critic ca în perioada imediat următoare să menținem nivelul de producție agricolă la un standard care să ne asigure liniște, atât nouă cât și cetățenilor români. S-au schimbat lucrurile pe plan internațional după invazia Ucrainei de către Rusia.”

   

  Întrebat care ar fi cel mai des întâlnite probleme ale fermierilor și nu numai , ministrul Adrian Chesnoiu a spus că nu ar putea să identifice neapărat o singură problemă pentru că „Sunt mai multe în funcție de sectorul de activitate în care ei operează. Dacă vorbim de cei din legumicultură, piețele de desfacere și nevoia de a construi depozite de preluare a materiei prime. Dacă vorbim cu cei din sectorul vegetal, evident încurajarea  pe care le-o fac în permanență să intre în zona de procesare  ca să adauge valoare materiei prime pe care o produc etc. Am reușit să rezolvăm o parte dintre ele și lucrul acesta va continua și pe viitor”.

  Sistemul de irigații din România va trece printr-un proces amplu de reabilitare și extindere în urma măririi bugetului alocat acestui program:

  Niciodată nu vom putea să înlocuim ploaia. nici un sistem de irigații nu va putea să înlocuiască ploaia. România în anul cu cea mai mare dezvoltare în sistemul de irigații reușea să acopere o suprafață de aproximativ trei milioane de hectare. Astăzi suprafața viabilă de activitate este de un milion trei sute de mii de hectare, este o prioritate pentru noi și de aceea am modificat în Parlament, legea îmbunătățirilor funciare și am mărit bugetul alocat programului național de reabilitare a structurii de irigații până la 1,5 miliarde de euro. 

  Investițiile în cifre:

  „Anul acesta am alocat peste 500 de milioane de euro din fonduri naționale  din bugetul de stat pentru noi programe de sprijin pentru producători și nu numai. Am reușit să adoptăm o ordonanță de urgență, (nr. 51/2022) care prevede  alocarea a 454 de milioane de lei  către fermierii din sectorul de creștere a bovinelor, suinelor și cel avicol. Sunt deja deschise oficii APIA pentru primirea cererilor. Sunt 20 de zile la dispoziția fermierilor să beneficieze de acest ajutor. Un alt pachet de 300 de milioane de euro este destinat fermierilor și este susținut financiar din programul operațional de competitivitate. Fermierii au nevoie de autorități care sunt aplecate asupra nevoilor pe care ei le au. Un alt pachet are valoarea de 200 de milioane de euro pentru susținerea procesării. Trebuie să integrăm cât mai mult din materia primă românească în sectorul de procesare și în felul acesta vom adăuga valoare produselor pe care fermierii români le fac. Ei vor deveni și sunt deja mai puternici. Totul ne dă încredere că anul agricol 2022 va fi unul care să aibă un nivel de producție măcar apropiat de cel din 2021”, a conchis ministrul Adrian Chesnoiu.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.