sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Rețeaua de trucat concursuri de angajare marca Adrian Chesnoiu

  de - | 21 iulie 2022, 12:42 PM | Naţional

  0

  Un exemplu de militarizare coruptibilă în cadrul unui minister. Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu – fost polițist -, ar fi orchestrat o rețea de trucat concursuri de angajare, om de încredere al său fiind ”Jimmy” Andrei Cristian Răducan, un alt fost polițist pe care îl adusese în minister, cu câteva luni înainte, pe post de director.

  DNA susține că, înainte de concursuri, ”Jimmy” dezvăluia pilelor subiectele de la examen. Una dintre cele patru persoane favorizate de această schemă penală era un fost ofițer STS. Cariera în administrație a lui ”Jimmy” și a soției sale sunt legate întrutotul de Chesnoiu: atât el, cât și soția sa s-au angajat, în 2017-2018, la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, în mandatul de director general al lui Chesnoiu la conducerea acestei instituții. ”Jimmy” nu a putut fi contactat – o colegă ne-a declarat că a intrat în concediu medical săptămâna trecută, atunci când G4Media.ro i-a dezvăluit rolul în rețeaua anchetată de DNA. Adrian Chesnoiu nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro.

  Pe 23 iunie 2022, DNA anunța că a solicitat Parlamentului ridicarea imunității ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, acuzat că ”În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, (…) ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați «agreați» dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.”

  Ulterior acestei cereri a DNA, Chesnoiu și-a dat demisia, iar Parlamentul a votat în favoarea ridicării imunității sale. Drept urmare, pe 11 iulie, fostul ministru a fost pus sub acuzare pentru instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

  Pe baza unor documente ale anchetatorilor, G4Media.ro a prezentat, săptămâna trecută, detalii despre modul cum opera rețeaua de fraudare a concursurilor din minister, un rol esențial avându-l Andrei Cristian Răducan, zis ”Jimmy” – el este cel despre care anchetatorii au precizat că era ”om de încredere” al ministrului: director general în minister și cel care ar fi înmânat ”beneficiarilor” subiectele pe care aceștia trebuiau să le rezolve.

  Una dintre aceste pile era un fost ofițer STS care, cu toate că ar fi primit subiectele „în mare”, nu ar fi fost în stare să ia notă de trecere, minimum 70 de puncte. În final, după mai multe negocieri și intervenții ale lui Chesnoiu, punctajul lui Sandu ar fi crescut și, începând cu data de 1 aprilie 2022, a fost angajat pe postul de şef serviciu în cadrul Ministerului.

  Mai multe detalii pe G4Media.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.