Mini-interviu cu (probabil) ultima vânzătoare ambulantă de ziare din Arad

  de Raluca Medeleanu | 27 februarie 2015, 8:27 PM | Interviuri

  8

  Astăzi, când presa tipărită pierde din ce în ce mai mult teren în favoarea portalurilor online, până și chioșcurile de ziare încep să fie demolate. Nu e de mirare, așadar, că tindem să ridicăm o sprânceană, nedumeriți, când vedem un omuleț îmbrăcat cu o vestă plină de buzunare, în care are îndesate zeci de ziare, cum circulă insistent printre mașini, încercând să bage prin geamul șoferului câte un exemplar. Unii dintre noi poate tindem chiar să credem că-i vreun cerșetor mai șmecher, ieșit la cerșit, care folosește ziarele pe post de scuză. Dar cândva, astfel de oameni erau de nelipsit din peisajul citadin.

  Puțini sunt cei care își amintesc zilele de glorie ale unei meserii care astăzi, practic, abia mai există: Vânzătorul ambulant de ziare.

  Cândva orașele erau împânzite cu oameni la fiecare colț de stradă, cu teancuri de ziare, strigând în gura mare ultimele știri șoc de pe prima pagină. Lumea se înghesuia în jurul lor, unii doar pentru a asculta informațiile, iar alții pentru a cumpăra câte un exemplar al ziarului care le stârnea cel mai mult interesul.

  Special Arad a reușit să stea câteva minute de vorbă cu o vânzătoare ambulantă de ziare, care nu a dorit să ne dezvăluie numele. Unii trecători mai atenți o pot observa adesea desfășurându-și activitatea în Arad, în zona Podgoria.

  – De cât timp cutreierați străzile orașului, pentru a vinde ziare?

  -Fac asta de mai bine de 7 ani.

  – Câtă lume mai cumpără ziare?

  – Foarte puțină. La început, vindeam mult mai bine. Da cum au trecut anii, tot mai puțin… Oamenii nu prea mai cumpără ziare.

  – Cât timp vindeți pe zi?

  – Ies foarte devreme dimineața și stau până la vreo patru după-masa.

  – Și merită?

  – Pe vremuri câștigam mai bine. Acum abia am cu ce să-mi iau pâine, dar altceva nu am ce lucra. Cu asta mă ocup…

   

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.