marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Miliardarul din spatele afacerii Roșia Montană și implicat în dosarul „Ferma Băneasa” a fost arestat

  de - | 14 august 2017, 11:51 AM | Internaţional

  0

  Omul de afaceri Beny Steinmetz este suspectat de spălare de bani. Miliardarul israelian, care este și consultant strategic, a fost reținut luni, alături de alți trei oameni de afaceri, după ce au fost efectuate percheziții la domiciliul și biroul său. Potrivit News.ro, care citează o informație făcută publică, pe contul său de Twiter, de un jurnalist israelian, printre cei reținuți luni dimineață s-ar afla și consultantul politic Tal Silberstein. Acesta a fost sfătuitorul celor mai importanți lideri politici ai României din ultimii 15 ani.

  Potrivit Haaretz, suspiciunile privesc infracțiunile de fals și uz de fals, spălare de bani, fraudă și obstrucționarea justiției, în legătură cu dosarul în care judecătorii au decis, în decembrie anul trecut, plasarea acestuia în arest la domiciliu. Decizia plasării acestuia în arest la domiciliu a fost condiționată de interdicția de a nu părăsi Israelul timp de 180 de zile și de a depune o garanție în valoare de 26 milioane de dolari, scrie Digi24.

  În România, Beny Steinmetz este judecat pentru trafic de influență în cazul retrocedărilor ilegale de terenuri din Băneasa și Snagov. Detaliile importante ale acestei afaceri au ieșit la lumină odată cu publicarea documentelor Panama Papers, notează Rise Project.

  Tal Silberstein a venit în România în 2002, adus de Traian Băsescu, după cum avea să recunoască într-un interviu. De-a lungul anilor, a lucrat cu și pentru Traian Băsescu, Vasile Blaga, Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu. În preajma campaniei pentru prezidențialele din 2014, s-a spus că Tal Silberstein l-ar fi consiliat și pe candidatul Victor Ponta, alături de Arthur Finkelstein.

  Benjamin Steinmetz a avut afaceri în zeci de ţări, pe mai multe continente, inclusiv în România.

  Cu o avere estimată azi la 2,3 miliarde de euro, Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel. Într-unul dintre puţinele interviuri pe care le-a dat, cotidianului The Guardian, miliardarul respinge orice acuzaţie de corupţie în legătură cu afacerile pe care le coordonează.

  „Nu avem schelete în dulap”, spunea în iulie 2013, în replică la acuzaţiile că ar fi dat mită pentru a obţine dreptul de exploatarea a minelor de diamant din Guineea.

  Grupul israelian fondat de omul de afaceri anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România.

  O altă subsidiară a grupului BSG deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.

  Legat de dosarul retrocedărilor ilegale din România, miliardarul israelian Benyamin Steinmetz ar fi fost liderul reţelei de retrocedări ilegale şi cel care dădea banii pentru a cumpăra bunăvoinţa funcţionarilor, se arată în rechizitoriul procurorilor, care mai spun că miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate.

  Pentru a-şi asigura susţinerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care a invitat persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membri ai Guvernului, iar apoi numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-şi dovedi influenţa, atât faţă de inculpatul Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta şi urmărite de grup”, se arată în rechizitoriul DNA.

  De altfel, acuză procurorii, influenţa politică a lui Remus Truică şi Tal Silberstein, foşti consilieri ai unor şefi de Guvern, a fost motivul pentru care cei doi au fost cooptaţi în afacere. Numai că omul de afaceri român le-a înşelat încrederea partenerilor.

  Sursa: digi24.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.