miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Mii de euro mită, pentru un post în cadrul Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. DNA a trimis în judecată un șef și un director din județul Neamț

  de Special Arad | 16 noiembrie 2022, 9:12 AM | Naţional

  0

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus, marți, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, un șef în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) și un director la un club de copii, aceștia fiind implicați în angajări contra sume de bani (mii de euro). DNA a mai trimis în judecată și trei persoane fizice pentru „cumpărare de influență”.

  Mai exact, este vorba despre:

  COBUZ PETRONELA, la data faptei șefă a Complexului de servicii „Romanița” Roman din cadrul D.G.A.S.P.C. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată,

  BOLOCA ILIE, la data faptei director al Clubului „Copiilor” Roman (unitate de învățământ de stat specializată în activități extrașcolare aflată în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Neamț), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență,

  Trei persoane fizice, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

  În perioada ianuarie/februarie 2022 – 28 iunie 2022, în contextul organizării la nivelul DGASPC Neamț a unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante în cadrul Complexului de servicii „Romanița” Roman, inculpata Cobuz Petronela, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediar, ar fi pretins de la cinci persoane (viitori candidați) suma totală de 11.000 euro și ar fi primit de la trei dintre acestea suma totală de 4.500 euro. În schimbul foloaselor respective, inculpata le-ar fi promis acestora că va interveni pe lângă membrii comisiilor de concurs și pe lângă conducerea DGASPC Neamț, astfel încât persoanele respective să fie declarate admise la concursurile menționate mai sus ce vizau, printre altele, ocuparea unor posturi de administrator, pedagog social și psiholog.
  Într-un context asemănător, în perioada decembrie 2021 – iunie 2022, inculpata Cobuz Petronela, în aceeași calitate, ar fi primit suma totală de 700 euro de la două persoane (una dintre ele fiind inculpatul Boloca Ilie) pentru angajarea unor rude ale acestora pe posturile de infirmieră și magazioner în cadrul Complexului de servicii „Romanița” Roman.

  În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

  Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

  Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență.

  În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor.

  Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

  Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.